Sport » Egyéb sport

Tófalvi Éva is doppinggyanúba keveredett

Ugyanazt a szert találták a szervezetében, mint Marija Sarapováéban. Minden idők legeredményesebb székelyföldi sílövője befejezi karrierjét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

tofalvieva
Tófalvi Éva az oroszországi Szocsiban 2014-ben lezajlott téli olimpián. Fotó: zimbio.com
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRÖSSZEFOGLALÓ
2016. április 13., 09:11
0 hozzászólás. 

A csíkszeredai Tófalvi Éva is megbukott a doppingteszten a tiltólistán szereplő meldoniummal, ezt a nemzetközi biatlon-szövetség (IBU) szerdán közölte. A 37 éves csíkszeredai sportoló nem kér B-mintát, mind a ProSportnak, mind pedig a Maszolnak azt nyilatkozta, hogy befejezi a karrierjét.

A sportolónőnek a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak, Tófalvit ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől, hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elé idézik, de csak azt követően, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből.

Tófalvi a Maszolnak azt is elmondta, hogy december végén orvosa tanácsára szedett meldoniumot, fáradtság ellen, de nem tudta, hogy ilyen későre ürül ki a szervezetből.

Mi a meldonium?

A WADA hivatalos tilalmi listáján 2016 január 1-je óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Szív és érrendszeri megbetegedésekre írják fel. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét, az izomműködést és növelést is segíti.

Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül Marija Sarapova teniszező, de rajta kívül több orosz sportoló, Jekatyerina Bobrova jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

Tófalvi Éva a 2008-2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője. A sportolónő nagy eséllyel önkormányzati képviselő lesz Csíkszeredában, hiszen a múlt hétvégén lezajlott RMDSz-előválasztáson a negyedik helyen végzett.

Doppinggyanúba keveredett egy román atléta is: a világbajnoki bronzérmes futónő, Mirela Lavric szervezetében szintén a meldonium nevű doppinglistás szert mutatták ki, amelynek használatán eddig 140 sportolót értek világszerte. A 25 éves atlétának a márciusi fedett vb-n levett mintája bizonyult pozitívnak, Lavric a 4x400 méteres váltó tagjaként lett harmadik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."