Sport » Egyéb sport

Ez történt a sportban 2016-ban

A foci döcög, a futsal a legrosszabb évét zárta, a kézilabda sem mutatott fel trófeát. Sportösszefoglaló a múlt évről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

szkcfogarasA
Fotó: facebook / SzKC
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 05., 15:26
0 hozzászólás. 

A fontosabb udvarhelyi sportesemények a tavaly sem maradtak el – rendszeresen járhattunk kézilabda- és futsalmeccsekre a sportcsarnokba, focimeccsre a stadionba, ismét szaladhattunk a tömegfutáson és az lehetett az érzésünk, hogy egy sportos városban élünk. A felnőtt csapatsportágak szintjén készítettünk egy számadást.

Kézilabda: Torda ismét kiejtett

Az SzKC a kitűzött célt nem érte el, hiszen a Challenge Kupából még 2015 őszén kiesett, pechére döntőbeli ellenfelét, a Bragát kapta, de a Román Kupa négyes döntőjébe sem jutott be, mert az akkor még másodosztályú Konstanca kiejtette.

A 2015-16-os bajnokság alapszakaszában a nagyon előkelő harmadik helyen végzett, de – akárcsak egy évvel azelőtt – ismét a Tordai Potaissa lett az ellenfele, s az első, hazai meccset már elveszítette a Caba-legénység, Tordán is kikapott, így nem jutott a legjobb négy közé, végül ötödik lett.

A nyáron többen távoztak a csapattól (Sipos, Rusia, Szabó Levente, Orbán Szilárd, Majnov), helyükre érkeztek Da Rosa, Kukoski, Komogorov, Peric és Baranau – a csapat nagy lendülettel fogott bele az új szezonba, a papírforma-meccseit hozta, de voltak olyan kisiklásai, amire nem nagyon számítottunk, ilyen volt a vaslui-i és a Steaua elleni.

Futsal: még a rájátszásba se...

Az FK minden idők legrosszabb szereplését produkálta 2016 tavaszán – még most is hihetetlennek tűnik, hogy az együttes fennállása óta először nem jutott be a rájátszásba. Tavasszal nagyon sok meccset elveszített a csapat, Szőcs Lászlót és Szabó Zsoltot fegyelmi vétségekért elküldték az FK-tól, teljes összeomlás következett be.

Nyáron sikerült rendezni a sorokat, a két említett futsaloson kívül visszatért Mánya Szabolcs és leigazolták a válogatott Andrei Grigorașt is – azonban Temesvárt és Dévát így sem sikerült legyőzni idehaza, Galac pedig oda-vissza legyőzte futsalosainkat, így egyelőre csak az ötödik helyről várhatják a folytatást.

Női foci: zuhanás a negyedik helyről

A női labdarúgásban a Vasas Femina a klub fennállásának legjobb eredményét érte el – a 2015-16-os bajnoki idény végén a Szuperliga felsőházi rájátszásában vehetett részt. Ez óriási bravúr volt az újonc csapattól, igaz, hogy végül csak a negyedik helyen végzett az együttes, de egyelőre ez a legmagasabb szint, amit megütött a csapat.

vasas kolozsvar 1

A nyáron változott a helyzet, edzőcsere volt, de Irimie Marcel csak néhány fordulóig maradt a Vasas Femina trénere – igazából komolyabb eredményt nem tudott felmutatni a csapat, a lejátszott kilenc meccsből hatot elveszített, egyszer döntetlent játszott és mindössze kétszer győzött, a tízcsapatos mezőnyben csak a hetedik helyről várja a tavaszi folytatást.

Labdarúgás: nagyon elvertek a csíkiak...

Nem sikerült jobban az őszi idénye a Székelyudvarhelyi FC harmadosztályú focicsapatának sem – tavasszal még néhány meccsen jól muzsikált az együttes, idegenből is hozott pontokat. Sérülése és rehabilitációja után a tavaszi idényt szülővárosa csapatában, az SzFC-ben játszotta a több élvonalbeli együttest is megjárt Savin Cătălin, aki nyáron az FK Csíkszeredához szerződött.

szfcsavin3

Az SzFC gyenge, az FK Csíkszereda kifejezetten jó őszi idényt tud maga után, a csíkiak vezetik a tabellát. A három fiatal franciával megerősített udvarhelyiek alig nyertek meccset, a Szászhermány elleni 2-2-es döntetlen viszont hősies volt, az abszolút mélypont pedig az éllovas csíkiak ellen következett be, 8-0-ra kaptak ki az udvarhelyiek.

A körzeti él és virul

Bizony! Kezdődött minden februárban, a "körzeti világbajnokságnak" becézett teremtornával, amin a lövéteiek győzedelmeskedtek, de a rendes bajnokságot a nagygalambfalviak nyerték meg. Nyáron a bajnokság újra rajtolt, decemberben már havas pályán játszották a meccseket, a legfelsőbb értékcsoportot Farkaslaka vezeti.

A körzeti népszerűségével ellentétesen a városi minifoci bajnokságot tavaly ősszel csak egy szombati torna jelentette, a minifocipálya rossz állapota miatt a csapatok nem vállalták a megmérettetést. A 2015-16-os bajnokságban nyáron a Miklós Steel megvédte címét, akárcsak a 35 éven felüliek bajnokságában a Sörbarátok. Hogy mi lesz a minifoci sorsa, az csak tavasszal dől el.

Birkózás: nagyifjúsági bajnoki cím 18 év után

Ami a megvalósításokat illeti, annak ellenére, hogy választási kampány volt, új sportlétesítmény nem született a városban, a műgyepes pályát és az új birkózótermet még 2015-ben átadták – apropó birkózóterem, abban országos versenyt sajnos nem lehet rendezni, a 17 évesek országos birkózó csapatbajnokságának döntőjét novemberben a sportcsarnokban nyerte meg az udvarhelyi csapat.

birkozok-szerk2

Ami talán ennél is nagyobb durranás volt az egyébként ifjúsági szinten kitűnően teljesítő birkózóink részéről, az a nagyifjúsági bajnokság megnyerése volt Bukarestben december elején. A felnőtt csapat, a Fások együttese ismét csak harmadik tudott lenni a négyes mezőnyben.

Sportnagykövetek és specialitások

Asztaliteniszben az volt az egyik legnagyobb dobás, hogy a minden idők egyik legjobb udvarhelyi asztaliteniszezőjeként számon tartott Fejér-Konnerth András nemcsak a város sportnagykövete lett, hanem újra játszani is kezdett a város egyik csapatában a román bajnokság másodosztályában. Rajta kívül még László Csaba futballedző, Kiss Gergely vízilabdázó és Kalapács Árpád egykori birkózó viselhetik egyelőre a sportnagyköveti címet.

laszlocsaba1Ami az udvarhelyi különlegességeket, „specialitásokat" illeti, a múlt év decemberében menetrendszerűen lement az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa és az Erdélyi Magyar Diák Kosárlabda Kupa, jótékonykodtak a floorballosok, akik tavasszal és ősszel egy-egy tornát is szerveztek a városban.

Októberben ismét órási népszerűségnek örvendett a Hargita Gyöngye Rali, öt éves kihagyás után pedig ismét motokrossz-versenyt tartottak a Nagyoldalban, ahol a Bukaresti Steaua színeiben versenyző udvarhelyi sportoló, Balázs István megvédte országos bajnoki címét.

balazsistvan72Remélhetőleg az idei év jobb lesz: az SzKC túllép végre Tordán, az FK beverekszi magát a legjobbak közé, az SzFC és a Vasas Femina pedig nem esnek ki – ha ezek a nagyobb népszerűségnek örvendő csapatok „húznak", akkor a többi jöhet magától.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."