Sport » Egyéb sport

Megvédte címét a Feel Good futója

Ráadásul óriási egyéni csúccsal sikerült nyernie az ország egyik legkeményebb terepfutó versenyén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

BarthaBalint
Bartha Bálint, fotó: Gönczi Dezső
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. május 24., 10:16
0 hozzászólás. 

Május 19-én, szombaton rendezték meg ötödik alkalommal a Transylvania 100k nevű ultra terepfutó versenyt a Bucsecs-hegységben. A versenyzők 20, 30, 50, 80 és 100 kilométeres távon is megmérethették magukat.

Míg tavaly egy kicsivel több mint hétszáz, idén több mint ezer versenyző jelentkezett a különböző kategóriákban. Ebből 211 futó választotta a leghosszabb, 100 kilométeres szakaszt, köztük Bartha Bálint a Feel Good Sportegyesület dícsőszentmártoni születésű, Udvarhelyen élő futója, aki egy hatalmas egyéni csúccsal meg is nyerte a versenyt. Ideje a 15 óra 19 perces pályacsúcshoz is nagyon közel volt, 15 óra 35 perc alatt ért célba.

Bartha címet védeni ment

a Bucsecs-hegységbe, fizikailag is felkészültnek érezte magát, és a felszerelését is bővítette például egy olyan órával, amelyen egy GPS-rendszernek köszönhetően tudta követni a pályarajzot, tanulva a tavalyi ködben bolyongós versenyből. A fizikai felkészülésnek már novemberben nekifogott, többször is száz kilométer feletti távokat szaladt, ezelőtt két héttel pedig az udvarhelyi teljesítménytúrán futotta le kétszer a 35 kilométeres távot, és még sikerült kipihennie is magát a verseny előtt.

A versenyt kellemesebbnek találta, mint a tavalyit, jobbak voltak az időjárási körülmények, egy kicsit melegebb volt és kevésbé volt nagy a köd. A második Omu-csúcs mászásnál volt eső, az nem esett jól neki, „a hetvenedik kilométernél éreztem, hogy sok, de tovább kellett menni".

Az is nagy segítség volt Barthának, hogy ismerte a pályát és az is, hogy idén beraktak egy 80 kilométeres távot, szinte ugyanazzal a pályarajzzal, mint a százon, csupán annyi volt a különbség, hogy nem mentek le Bușteni-ig. Velük a közös pályán akkor is együtt tudott futni, amikor saját kategóriájának futói már lemaradtak tőle, és úgy gondolja, nagyon nagy segítség volt, hogy látta őket, szóba tudott állni velük, így gyorsabban telt az idő.

Nem kezdett olyan erősen,

úgy fogalmazott, „szerényebben indultam, ahogy szoktam". Tizedik hely környékén futott sokáig, de az első időmérő pontnál már a negyedik pozícióban volt, közvetlenül a harmadik mögött. Ekkor a két éllovasnak körülbelül 10 perc előnye volt hozzá képest.

„Az elején, az első tíz kilométeren elmentek 10 percre, de utána nem nőtt a távolság, a táv felénél le kellett mennünk Buștenibe, ahol már együtt értünk be az etetőpontra. Ott az egyikük többet időzött, a másik, akit ismertem is, láttam, hogy nem jön olyan tempóval, onnantól kezdve egyedül kellett nyomnom, ő lelassult" – magyarázta Bartha, aki mögött a második helyezett Buliga Cornel olyannyira lelassult, hogy végül majdnem egy órát kapott a Feel Good versenyzőjétől. A 211 indulóból 135-en fejezték be a versenyt.

Bartha nem számított ennyire jó időeredményre, júliusban készül a szintén Bucsecs-hegységben megrendezendő 8500-as versenyre, és az is nagy álma, hogy szeptemberben részt vegyen egy száz mérföldes versenyen a Nyugati-Kárpátokban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."