Sport » Foci

EURO 2012: Made in Polska

A lengyeleket őrületbe kergeti a labdarúgó Európa-bajnokság. Még az is szurkol, aki nem tudja, mi a foci.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

lengyel foci eb 2012
Minden adott a jó hangulathoz.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2012. június 12., 07:32
0 hozzászólás. 

Lassan mindenki bemutatkozik az idei év egyik legfontosabb sporteseményén. Az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinensviadal európai felébe mi is benéztünk. A látvány egyelőre pazar.

A második labdarúgó Európa-bajnokságomra pakoltam be, indultam el. Ez már sokak szerint azt jelenti, hogy rutinosan kell mozognom. Nos, bizonyos dolgokban igen. De amíg 2008-ban a tűzkeresztségen estem át az osztrák-svájci tornán, a mostani egy kicsit másabb.

Abból a szempontból is, hogy közvetlenül nem játszik szerepet sem magyar, sem pedig román érdekeltség. Amíg az előbbiek utoljára negyven évvel ezelőtt jutottak ki Eb-re (még leírni is szörnyű), addig a Victor Piţurcă által vezetett alakulat még ott volt az előző megmérettetésen. A román és magyar válogatott hiánya maga után vonja azt a tényt is, hogy sokkal kevesebb újságíró jött most ebből a két országból.

Az út sima, de nagyon hosszú

A legegyszerűbb – és természetesen a legköltséghatékonyabb – módját választottam, hogy a helyszínre érkezzem. A nyitómeccs már javában zajlott, a Székelyudvarhely-Budapest buszjáraton kaptam az üzeneteket, hogy mi történik a játéktéren. Így volt ez a második találkozón is, hiába számítottam arra, hogy a Királyhágón a sofőrök pihenését meccsnézéssel töltöm. A Dolce Sport közvetítette az összecsapást, ezt pedig nem „fogta" egyik ottani televízió sem.

lengyel euro2012

Szombat reggel – pár órás várakozás után – már a Budapest-Krakkó buszjáratra váltottam jegyet. A sofőr rögtön ki is szúrt. Könnyű dolga volt, mert kezemben egy focimagazinnal érkeztem. „Az Eb-re megy?" – tette fel a kérdést. Amikor elmondtam, hogy melyik város a főhadiszállásom, kicsit csóválta a fejét.

Kissé kaotikus és egyben múltidéző, hogy a szlovák-lengyel határnál igazolvány-ellenőrzést tartanak. Ez a fokozott védelmet jelenti az Eb idejére. De gyorsan megy, most a mi útleveleinkbe nem kell pecsételniük, de máséba igen...

Krakkó nem is rendez meccset

Ezt a laikus nem mondaná meg. Minden második autón zászló lengedezik Polska felirattal, az ablakokból is lógnak a zászlók. Nekem elsőre a gyerekkori bélyeggyűjteményem ugrik be, ebben nagyon sok Made in Polska feliratú volt.

Ha már a múltat idézzük, akkor bepróbálkoztam a „Lengyel, magyar két jó barát..." kezdetű közmondással, de két helyen sem arattam sikert. Itt is hiába magyarázom, hogy nem román vagyok, hanem romániai magyar. Nem értik.

lengyelorszag, europa-bajnoksag

Csodálkozni nem kell, talán rég elmúltak azok az időszakok, amikor a magyarok stoppal érkeztek a lengyelekhez. De figyelembe kell vennünk azt is, hogy itt nem ismerik a kisebbség fogalmát sem. Nem is kell ezen sokat filózni, az ország 98 százaléka lengyel nemzetiségű.

Amíg a krakkói nagy szurkolósátorban

a lengyel kollégára várok, belekóstolok a helyi drukkerszokásokba. Itt mindenki nagykanállal falja a labdarúgást. A szombati két meccs ezernyi színes arcot csalogatott a kivetítő elé.

Örömittas dán öregemberek addig ittak, amíg már maguk sem tudták, hol vannak – megengedett, mert kedvenceik megverték az egyik favorit Hollandiát. Majd egymásnak esnek a németek és a portugálok. De csak drukkolás tekintetében.

Érkezett a kolléga, gyors alvás után elröpített Wroclawba. Az úton elbeszélgetünk. Mindenről, de elsősorban a futballról. Mert mi lenne más a téma itt, amikor az egész ország focilázban ég? Elképzelni sem lehet, hogy mi lesz, ha a lengyel válogatott nem jut tovább a csoportjából.

Kicsit belekóstoltam az Eb-be. De valami azt súgja, hogy ez még bizony nagyon az eleje.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."