Sport » Foci

Ősztől a Szuperligában tapsolhatunk a lányoknak

Nagyon szép szezont zárt a Vasas Femina, az új kihívások nehéznek ígérkeznek. Fellegvára lehetünk a női focinak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

vasas olimpia5
Fotók: Sinka-Király Levente
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 09., 13:30
0 hozzászólás. 

Tavaly nyáron még edzőt váltottak, elhagyta az együttest a csapatkapitány, ám a munka és a lelkesedés majd egy év alatt meghozta a gyümölcsét: ősztől a legfelsőbb osztályban játszik az együttes, ott próbál megragadni majd.

Edzőváltástól feljutásig

2014 júliusában – nem sokkal a székely válogatott Magyarország elleni barátságos találkozója után – még felkaptuk a fejünket, amikor edzőt váltott a klub, a szakmai munkát addig, évekig óriási lelkesedéssel végző Székely János helyett Dénes Jenőt, a nyolcvanas évek egyik legtapasztaltabb udvarhelyi labdarúgóját nevezték ki, aki edzőként férfi harmadosztályban is kipróbálhatta magát, de jobbára a megyeiben vitézkedő Rosealt irányította.

A csapatot elhagyta a legjobban jegyzett játékosa, Szőke Emese is, aki abbahagyta a labdarúgást, az új csapatkapitány Papp Szidónia lett.

Az alapszakaszban kitűnő rajtot vett a csapat, csak októberben szenvedte el első vereségét Kolozsváron. Az akkori ellenlábasról, az Olimpia II-es csapatáról azt kell tudni, hogy az elsőosztályú bajnok fiókcsapatáról van szó, a másodosztályú együttesben is többször lépnek pályára szuperligás játékosok.

vasas lugas3Látszott már ekkor, hogy a mezőnyben óriási különbségek vannak, a Vasas rendszeresen tízen felül rúgott a gyengébb csapatoknak, mindjárt az első hazai meccsen 13-1-re tömte ki Krajovai Victoriát, Felsőlugas ellen 13-0 volt az eredmény, majd a szintén krajovai CFF Olténia otthonában nem kevesebb, mint 18 gólt rámoltak be Bálint Rékáék, szinte mindenki legalább egy gólt szerzett, amikor pályára lépett.

vasas lugas4Keményebb diónak a Nagybánya, a Marosvásárhelyi Ladies, Szászrégen és a kolozsvári együttes fiókcsapatai bizonyultak, ezekkel már éles meccset focizott az együttes és nem is mindig győzött, a rájátszásba a csoport második helyezettjeként jutott be. Ne feledjük el azt sem, hogy a Román Kupából a későbbi bajnok és kupagyőztes, a Kolozsvári Olimpia verte ki a Vasast még áprilisban, azelőtt a Marosvásárhelyi Ladies-t (5-1) és a szuperligás Brazi-t (4-1) ütötték ki az udvarhelyi lányok.

vasas olimpia3A rájátszás egyetlen mérkőzést leszámítva kitűnően sikerült: a csapat a több hónapos munka alatt összeért és az összes meccset megnyerte, kivéve a múlt héten a Nagybánya elleni találkozót. Igaz, hogy a meccs előtt egy nappal a csapat gerince még Bukarestből utazott hazafelé, ahol aznap döntőt játszott egy teremfoci-kupán.

vasas olmpia3Az utolsó meccset szombaton 1-0-ra húzta be a csapat, megérdemelten első helyen végzett a rájátszásban.

Hogyan tovább?

Köztudott, hogy a klubnak nem rózsás a helyzete, az önkormányzat utoljára 2014-ben 8 ezer lejjel támogatta a Vasas Feminát, a működéshez szükséges összeget valahogy mégis előteremtette László Béla, a klub elnöke, aki abban reménykedik, hogy megoldódik az önkormányzattal fennálló konfliktushelyzetük.

vasas olimpia2Tény az, is, hogy alig egy-kétszáz néző jár ki a Vasas meccseire, de a Szuperligába való jutással talán azt is elérték, hogy ezentúl többen lesznek kíváncsiak az itthon találkozókra. A mostani játékoskeret reményeik szerint egyben marad, hiszen zömük még középiskolás, a néhány évvel idősebb és rutinosabb játékosokat (mint pl. Simona Caldare, Papp Szidónia, Bálint Réka, Balázs Csilla és mások) megpróbálják a csapatnál tartani.

Ennek ellenére messze a legfiatalabb átlagéletkorú együttese lesz a legfelsőbb osztálynak. A tízcsapatos bajnokság augusztus végén kezdődik, a hónap elején kezdi a csapat a felkészülést. A cél a kiesés elkerülése lesz, de a klubelnök a középmezőnybe várja a Vasas Feminát.

Most zajlik a női világbajnokság is Kanadában. Hátha egyszer azt is megérjük, hogy udvarhelyi játékost láthatunk vb-n vagy Eb-n, akár más nemzet színeiben is.

vasas kolozsvar2Az „alapanyaggal" nagyon hamar kezdenek foglalkozni, hiszen az alig néhány éves lányok már edzésre járhatnak a Vasas Femina korosztályos csapataihoz. Az U14 és U12-es korosztályok június 19-21. között döntő tornán vesznek részt, az országos ifjúsági liga döntőjét pedig Udvarhelyen rendezik június utolsó hétvégéjén.

Ezen országos szinten 22 csapat indult, a legjobb hat került az udvarhelyi döntőbe: Kolozsvár, Nagybánya, Fălticeni, Târgoviște, Alexandria, Nagybánya mellett a házigazda Vasas Femina küzd meg a bajnoki címért. Ez a korosztály két éve Brassóban megnyerte az országos bajnoki címet, most is jó eséllyel indul. Az, hogy egy ilyen rangos tornát Székelyudvarhely rendezhet meg egyben azt is jelenti, hogy „felkerültünk a térképre" Románia női futballjában, s ez a jövőben sokat számíthat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."