Sport » Foci

Induljon az utazás, mert erre vártunk!

Arra már csak az ötvenen felüli generáció emlékszik, hogy milyenek voltak a magyarok a foci-Eb-n. De most megmutatjuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

magyarok1
Királyék ma megmutathatják a világnak, hogy nem véletlenül jutottak ki
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 14., 12:11
0 hozzászólás. 

Ma este hét órától az osztrák-magyar csoportmeccsel megkeződik az, amire nagyon régóta várunk: láthatjuk a magyar labdarúgó válogatottat egy igazi világversenyen. A kijutás másnapján is sok mindenről beszéltünk, ma egy kis magyar Eb-történetet mutatunk be.

A kijutás óta közhely, hogy Magyarország csapata 44 éve nem volt Eb-n – ez így is van, de azt azért ne feledjük el, hogy az első öt tornára, 1960 és 1976 között csak négy csapat kvalifikálódhatott. Ebből az ötből kettőn ott voltak a magyarok, tehát összesen négy Eb-meccse van a csapatnak.

1964-ben Spanyolországban a házigazdákkal hozott össze a sors az elődöntőben, június 17-én a madridi Santiago Bernabeu-stadionban 75 ezer néző előtt Pereda góljára (39.) Bene Ferenc öt perccel a befejezés előtt válaszolt, de a 115. percben Amancio gólja a döntőbe juttatta a spanyolokat.

Három nap múlva Barcelonában Alberték a bronzéremért csatázhattak a dánokkal, s ha nehezen is, de sikerült nyerni: Bene a 11. percben vezetést szerzett, de kilenc perccel a vége előtt egyenlítettek a dánok Bertelsen révén – a dolgot a tartaléksorból előlépett Novák Dezső vitte dűlőre a hosszabbításban. Előbb 11-est értékesített a 107.-ben, majd a vége előtt tízzel szabadrúgásból beállította a 3–1-es végeredményt. Magyarország így Eb-bronzérmet ünnepelhetett, ez mindeddig a legjobb eredménye a magyar csapatnak az Európa-bajnokságokon.

Nyolc évvel később a románokon keresztül vezetett az út a belgiumi Eb-re. Három találkozó kellett a továbbjutás eldöntéséért, a budapesti 1–1 és a bukaresti 2–2 után semleges pályán kellett eldönteni a belgiumi tornára továbbjutót: 1972. május 17-én Belgrádban a magyaroknak sikerült a 2–1-es győzelem, Szőke a 89. percben lőtte a mindent eldöntő gólt.

Kű Lajosék a brüsszeli elődöntőben (1972. június 14.) azonban a szovjet „nagytestvért" kapták ellenfelül, s annak rendje és módja szerint ki is kaptak 1–0-ra Konykov 53. percben lőtt góljával. Öt perccel a vége előtt Zámbó Sándor tizenegyest hagyott ki – a Géczi - Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász P. - Juhász I., Kocsis (Albert, 60.) - Kű, Szőke, Bene (Dunai 60.), Zámbó felállású csapat így nem jutott döntőbe, számukra a házigazdák elleni bronzmeccs maradt.

Liége-ben a belgák kezdtek jobban, Lambert (24.) és Paul Van Himst (28.) góljaival már az első játékrészben elhúztak. Kű Lajosnak 11-esből sikerült bevenni Piot kapuját az 53.-ban, mindeddig ez az utolsó magyar Eb-gól. Ennél többre nem ment az akkor nagyon erősnek számító magyar gárda, maradt a negyedik hely. Az Illovszky Rudolf által irányított Géczi – Fábián, Páncsics, Bálint, Juhász P., Juhász I., Albert, Kű, Kozma, Dunai II, Zámbó (Szűcs, 46.) felállású bronzérmes gárda mégis Európa egyik legjobbjának számított.

Azóta egyszer sem sikerült a kijutás, holott 1980-tól már nyolc, 1996-tól pedig 16 csapat vett részt az Eb-tornán.

Az osztrák Eb-szereplés még ennél sokkal vékonyabb, hiszen mindössze egyszer, 2008-ban, társrendezőként vehettek részt Európa-bajnokságon Ausztria legjobbjai, de mindössze egy pontot szereztek a csoportban.

Ma este Bordeaux-ban tehát összecsap a két együttes, Magyarország csapata története során a legtöbbször Ausztriával játszott, a „sógorokkal" – reméljük, mi ünneplünk ma este.

A magyar-osztrákkal nem ér véget a mai Eb-show, hiszen 22 órától a csoport másik meccsét, a Portugália-Izland találkozót játsszák. Izland Eb-újonc, a portugálok viszont komoly szereplői a sorozatnak. 1984-ben jutottak ki először a tornára, ahol szinte döntőbe jutottak, a házigazdákkal iszonyatos csatát vívtak és csak a hosszabbítás utolsóelőtti percében kapták a mindent eldöntő harmadik gólt.

1996-ban igen jó csapat benyomását keltették, s azóta mindegyik Eb-n ott voltak: húsz éve a negyeddöntőben a későbbi döntős csehek verték ki őket Poborsky szenzációs emelésével.

2000-ben az elődöntőig verekedték magukat, ám ott Zidane és társai, tehát a francia válogatott parancsolt megálljt Nuno Gomeséknak, a meccs aranygóllal és botránnyal ért véget.

Négy évvel később a portugálok rendezhették az Eb-t, de a görögök kétszer is kifogtak rajtuk: óriási meglepetésre előbb a nyitómeccsen, majd a döntőben is megverték őket.

2008-ban a negyeddöntőben a németek állták útjukat, négy éve pedig az elődöntőben álltak meg, a spanyolok tizenegyesekkel verték ki őket. Idén megint megvan az esélyük arra, hogy ott legyenek a végelszámolásnál.

Úgyhogy minden jót a portugáloknak, de HAJRÁ, MAGYAROK! Estefelé elő a sört és a jókedvet, tippeket megtenni, kocsmában helyet foglalni. Élvezzük az Eb-t!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."