Sport » Foci

Kis román Eb-történet

Svájccal sorsdöntő meccset játszik ma a román válogatott. Tegnap a magyarok Eb-történetét, ma a románokét vesszük át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

franciaroman
Muszáj győzniük Adi Popáéknak, különben nagy bajban lesznek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 15., 11:22
1 hozzászólás. 

A délután négytől kezdődő orosz-szlovák meccs azért lesz érdekes, mert amennyiben az orosz szurkolók a stadionon belül botrányt okoznak, az UEFA keddi döntésének értelmében az orosz válogatottat kizárják az Eb-ről. Ideje lenne a keménykedésnek az oroszokkal szemben, ám nem erről híres az UEFA és Európa sem. S ha az Eb-újonc szlovákok győzelmet aratnának, nagy szívességet tennének Európának azzal, hogy arccal keletnek, vagyis hazafelé irányítsák az orosz armadát, mind pályán belül, illetve kívül.

Románia héttől Svájc ellen játszik nagyon fontos, sorsdöntő meccset, mert ha nem győzi le a helvéteket, nagyon kevés esélye marad a továbbjutásra. Eddig egyszer sikerült Eb-n kilépni a csoportból, utána józanító vereség következett. A magyar csapat Eb-története után ma a románokét nézzük végig.

A román válogatott először az 1984-es tornára jutott ki, többek között az akkori világbajnok Olaszországot is legyőzte Bölöni László hatalmas góljával.

A tornán aztán nem termett sok babér a románoknak, a Lucescu-féle csapat a későbbi döntős spanyolokkal 1-1-et játszott, itt szintén Bölöni volt a gólszerző. A németek 2-1-re legyőzték a románokat, majd a portugálok kiejtették őket a tornáról, utolsók lettek a csoportban.

1996-ig kellett várni az újabb román Eb-szereplésre, az Anghel Iordănescu keze alatt beérett „aranygeneráció" azonban látványos kudarcot vallott – a román válogatott akkori szerepléséről azóta is mélyen hallgat a román sajtó, pedig még bundázással is vádolták Răducioiuékat. A mindhárom csoportmeccsüket elveszítő románok még évek múltán is azt fájlalták, hogy a bolgárok ellen nem adták meg Dorinel Munteanu gólját. Franciaországtól és Bulgáriától egyaránt 1-0-ra, Spanyolországtól 2-1-re kaptak ki.

Négy évvel később a portugálok elleni találkozót leszámítva csoportjukban jól játszottak, továbbjutottak, 1-1-es döntetlent játszottak a németekkel, majd a portugálok elleni vereség után óriási meglepetésre legyőzték Angliát, iszonyatos fájdalmat okozva az ellenük szurkolóknak.

Az olaszok elleni negyeddöntőben azonban csúnyán leszerepeltek, ráadásul Hagi (akinek szerepe volt abban, hogy az Eb-re kijutott válogatott éléről Victor Pițurcát eltávolítsák és Jenei Imre vezesse a csapatot) eltörte Conte lábfejét – ez volt Hagi válogatott pályafutásának utolsó meccse, amit kiállítása tett emlékezetessé. Conte ma az olasz válogatott szövetségi kapitánya. 

A 2008-as Eb-n voltak ott utoljára a románok, de ekkor már nem sikerült kijutni a csoportból, a franciák és az olaszok ellen kibekkelt döntetlenek után simán kikaptak Hollandiától és búcsúztak a tornától.

Ma este tehát a svájciaknak feszül neki a Iordănescu-legénység, este pedig a rendező franciák az Eb-újonc albánok ellen győznének és lépnének tovább.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
persze
2016-06-15 13:31:54
Kedves szerzo...

Ha az oroszokrol nem tudsz elfogultsag nelkul, sportszeruen kommentalni, akkor inkabb ne irjal...Ha oket kizarjak akkor ki kell zarjak az angolokat mert 2 nappal azelott mar randaliroztak, es a franciakat mert nem tudtak kezelni a helyzetet. Mivel az egesz ugynek politikai hattere van, jobb lenne ha nem okoskodnal es sportszeruen viselkednel !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."