Sport » Foci

A Vasas kiválósága alapember lett a svédeknél

Új kihívásokra vágyott Bartalis Barbi, de nem tartja kizártnak, hogy egyszer újra felölti az udvarhelyi együttes mezét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

00-Barbi2
Bartalis Barbi aláírt a Töcksfors IF-hez, fotó: Barbi archívuma
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. július 26., 07:22
0 hozzászólás. 

Igaz, hogy Bartalis Barbara csíkszeredai, de azért éppen eléggé a miénk is, hiszen öt szezont húzott le a Vasas Femina mezében, ahova a csíkszeredai fiúcsapatból érkezett. Lassan egy fél éve hagyta el az udvarhelyi együttest, hogy tovább élhesse álmait. A 18 esztendős balszélső és középhátvéd a svédországi Töckforsban eltöltött fél évéről mesélt. Arról, hogy mennyire volt nehéz a beilleszkedés, sikerült-e alapemberré válnia és lát-e esélyt arra, hogy még valaha a Vasas mezében rúgja a bőrt.

Hogyan kerültél a Vasashoz Csíkszeredából, és mennyi időt töltöttél el a csapatnál?

Tizennégy éves korig szabadott játszania lánynak a fiúcsapatban Csíkszeredában, de szerencsére az udvarhelyi csapatnál hallották, hogy van egy lány, aki fiúknál focizik és megkerestek személyesen. Játszottam pár meccset a lányokkal, mielőtt leigazoltak. Amikor szóba jött a klubváltás, gondolkodás nélkül éltem a lehetőséggel.

Öt évet töltöttem el Udvarhelyen a Vasas színeiben, amire büszke vagyok és amiért hálás is, mert ha nincs a Vasas, talán nem tartanék ott, ahol vagyok, úgyhogy ezúton is köszönök nekik mindent. Onnan kerültem be a román válogatottba, ami nagyon sokat számít a pályafutásomban.

Mekkora város Töcksfors és milyen bajnokságban szerepel a csapata?

Töcksfors egy nagyon kicsi város, kisebb, mint Marosludas. Tele van barátságos emberekkel, nagyon tetszik a város. A Töcksfors IF egy amatőr klub, az I. Ligában játszunk, mégis nagyon jók a körülmények.

Tudsz-e arról, hogyan találtak rád? Szabadon igazolható voltál, vagy fizettek a játékjogodért?

A magyar bajnok MTK volt játékosa, Herczeg Andrea keresett és kérdezett meg, hogy szeretném-e kipróbálni magam kint Svédországban. Nyilván éltem a lehetőséggel és kimentem egy hetes próbajátékra, amin beváltam, így szerződést ajánlottak, amit el is fogadtam.

00-Barbi3

Szabadon igazolhattak, mert nem volt szerződésem a Vasassal. Nem bántam meg, hogy így döntöttem és Andinak is szeretném itt is megköszönni, hogy gondolt rám.

Gondolom, hogy Andi ott van, kicsit könnyebb a beilleszkedés. Mennyire nagy a nyelvi zűrzavar?

Persze, megkönnyíti a dolgom, de egyébként sem nehéz boldogulni, segítőkészek a csapattársak és a vezetőség is. Angolul beszélgetünk a csapattársakkal és az edzőkkel.

A csapat stábja mennyivel értékeli jobban a munkádat, mint anno a Vasasnál?

Úgy érzem, jobban tisztelik a munkám, nagyon sokat számít az akarat és a kemény munka. Könnyebben meglátják a jót, mint a hibákat, de persze azokra is felhívják az ember figyelmét.

Milyen érzésekkel hagytad el a csapatod és vágtál neki az ismeretlennek!

Mielőtt kimentem próbajátékra, már gondolkodtam azon, hogy milyen érzés lesz itt hagyni mindent. A gondolat is elég nehéz volt, mivel a csapat nagyon a szívemhez nőtt és a város is. Udvarhelyen vannak a barátaim is, ezért a második otthonomnak tartom és annak is fogom tartani mindig.

00-Barbi1

Az ismeretlentől nem féltem, sőt, volt egy olyan érzésem, hogy kell a változás, valami más az életemben, valami erősebb. Ezt meg is kaptam, és nagyon tetszik.

Most már körülbelül egy fél éve focizol kint. Mennyire sikerült barátokat szerezni, beilleszkedni? Mivel töltöd a szabadidőd a városban?

Még nem találtam meg a helyem teljesen, de úgy érzem, menni fog. A csapatba eléggé beilleszkedtem, hamar befogadtak, úgyhogy sikerült barátokat szerezni. Szabadidőmben edzőterembe szoktam járni és van, amikor csapattársakkal közösen töltjük el az időt.

A svéd női válogatott ezüstöt nyert a legutóbbi olimpián, Rióban. Hogy látod, mennyire más ott a női labdarúgás megítélése?

Nem ítélik el ott a női focit, mint itthon. Itthon még mindig sokan vannak azon a véleményem, hogy „a foci nem női sport és biztos szerencsétlenkedünk a pályán, nem tudunk kapura rúgni sem". Kint inkább érdeklődnek, hogy „milyen liga, mennyire kemények a meccsek, milyen poszton játszom, mikor van meccsem?". Érdekli őket, nyitottak az új dolgokra.

Mennyire számol veled a kapitány, nehéz beverekedni magad a keretbe ott úgy, hogy itthon a Szuperliga egyik domináns csapatának voltál az alapembere?

Stabil játékos vagyok, idáig minden meccsen kezdő voltam és végigjátszottam minden találkozót.

Mennyi edzésetek van hetente és milyen az intenzitásuk a Vasas edzéseihez képest?

Heti három edzésünk van, és hétvégenként egy meccsünk, de én pluszban járok edzőterembe is. Minden edzésen mindenki próbál száz százalékot nyújtani és megtenni azt, amit kérnek tőlünk.

00-Barbi5

A Vasasnál 4-5 edzés volt hetente és a hétvégi meccs, de ahhoz, hogy profi szintre juss, bármennyi lehet az edzés a csapattal, inkább saját magad kell fejlesztened. Ez rengeteg és kemény munkával jár. A svéd bajnokság nehezebb, erősebb és durvább is, mint a román.

Milyen futballt játszik a svéd klub? Vannak-e különbségek, mik ezek?

A svéd foci inkább fizikumra épül, mint technikára. A mi csapatunkban azonban vannak eléggé technikás játékosok, úgyhogy erre is megpróbálunk ráállni, gyakorlatokat végezni, egyszerűeket, de eredményeseket.

Hogy érzed most, megtaláltad a helyed? Van még rá lehetőség, hogy visszatérj Udvarhelyre?

Pár évig még nem akarok haza menni. Először valóra akarom váltani az álmaim: profi ligában szeretnék játszani és a fociból szeretnék megélni. Még játszanék a Vasas színeiben, de ez nyílván nem csak tőlem függ. Ahhoz, hogy még Udvarhelyen játszhassak, nekik is akarniuk kell. Egyelőre maradok Svédországban. A többi a jövő titka, jön, aminek jönnie kell és akkor, amikor kell.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."