Sport » Futsal

Szécsi büszke a magyar mezre

Nem csak a kézilabda-, hanem a teremlabdarúgó-válogatottban is van udvarhelyi képviselet. Mesébe illő volt az első meccse.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
futsalweekmagyarbosznia

Góllal mutatkozott be a székely játékos a magyar válogatottban (videó)

Két székely játékost hívtak be a magyar...
valogatott

A teremfoci nagyágyúi jönnek Székelyudvarhelyre

A kétszeres világbajnok, illetve hétszeres...
CSC 0183

Teremfoci: Székelyudvarhelyi FK–Temesvári Informatica (ÉLŐ)

Nem tudsz ott lenni a városi sportcsarnokban a teremfoci...

szecsi barna
Szécsi Barna tizszer öltötte magára a magyar mezt.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2013. július 04., 09:00
0 hozzászólás. 

A 28 éves sportoló Székelyudvarhelyen született, itt is kezdte el a labdarúgást. Nagypályán játszott a másodosztályos FC Vasluiban, majd szerepelt az FC Székelyudvarhelyben is. Ahogy a teremlabdarúgás egyre nagyobb teret hódított, megpróbálkozott ezzel is. A Székelyudvarhely Sport Klub, a Kolozsvári Clujana és a Székelyudvarhelyi Infopress SE tagja volt.

Aztán következett a magyarországi karrierje, kezdve egy kiesőjelölt csapattól egészen az ezüstérmesig. Nyert Magyar Kupát, Szécsi Barna magára öltötte a nemzeti mezt is.

Miután elmentél az országból egyre kevesebb információ jött felőled. Hol szerepeltél Magyarországon, illetve hogy alakult a pályafutásod?

Az első kinti klubom a Nyíradony volt, a téli szünetben mentem oda, a célkitűzés a bentmaradás volt az élvonalban, úgy, hogy akkor két pontja volt az együttesnek. Ezt sikerült elérnünk, sőt a nyolcadikok lettünk a tizenkettes mezőnyben. Következő idényben már teljesen más volt a cél, játékosokat igazoltak, más volt az edzésmunka, a bajnoki címet akarták megszerezni. Nevet változtattunk, nem Nyíradonyban, hanem Debrecenben játszottunk. Nem sikerült az aranyat megcsípnünk. Szétszéledt a csapat, ekkor kaptam az ajánlatot a Mezei Vill Berettyóújfalutól. Neves klub Magyarországon, elfogadtam, most már másfél éve ott vagyok.

szecsi barna

Jöttek az eredmények, amire meg nagyon büszke lehetsz, az talán a Magyar Kupa-győzelem. Na, meg az ezüstérmek.

A kupa elhódítása tényleg nagy élményt jelentett számomra. Régóta játszom futsalt, sajnos nem sikerült bajnoki címet elérnem, de már van négy ezüstérmem. Legalább a kupagyőzelmet el tudtam érni. Rátesz egy lapáttal, hogy tavaly a Győrt sikerült legyőznünk, akiknél sok idegenlégiós játszik, a magyar válogatott gerince is ott van.

Milyen a magyar bajnokság? Mennyire erős?

Kiegyensúlyozott, lehet, hogy az utolsó helyezett csapat okoz meglepetést a harmadikkal szemben. A Győr kiemelkedik, rendre hozza a kötelező meccseit. Nekünk is sikerült többnyire behúznunk, de volt egy-két olyan bukás, ami nem fért bele, hogy az aranyért küzdeni tudjunk. Azért is, mert a rájátszásba most vitted a pontjaidat. Így már a play-off első felében eldőlt, hogy ki nyeri a bajnokságot.

A Győr kiemelkedik, de a Berettyóújfalu mitől jó?

Taktikailag nagyon fegyelmezettek vagyunk, mint csapat nagyon együtt vagyunk a pályán. Remek edzésmunka folyik, a feltételek adottak, nincsenek anyagi problémák, de nem lehet költségvetésünket összehasonlítani a bajnokéval.

A vezetőségtől az az elvárás, hogy versenyben legyetek a Győrrel a bajnoki címért?

A bajnokság elején a dobogó volt a cél. Ahogy elkezdődött a pontvadászat, akkor úgy tűnt még ez sem teljesíthető: döntetlent játszottunk az egyik leggyengébbnek vélt csapattal, majd kikaptunk hazai pályán. Aztán belelendültünk, már nem buktunk, sikerült a felzárkózás, sőt a Győrt is az első meccsen az alapszakaszban idegenben megvertük.

Minden évben úgy próbálja felépíteni az edzőnk a taktikát, hogy minél közelebb kerüljünk a Győrhöz. Ők jobb játékosok, mint mi, régebb óta futsaloznak, abban is nevelkedtek.

szecsi barna

Milyen idényt tudhatsz a hátad mögött? A góllövőlistán ott voltál az élbolyban.

A gólszerzés az elmúlt szezonban valóban az erősségem volt. Sikerült a helyzeteket jó arányban értékesítenem. Tudom, hogy rengeteg hibám van, tudtomra is hozták. Gondolok a védekezésre, itt nem vagyok annyira megbízható. Támadásban sikerült meccseket eldöntenem, így ezt a részét bízták inkább rám.

Talán ennek is köszönhető, hogy rendre ott vagy a válogatott keretben, szépen gyarapítod a válogatottbeli szerepléseid számát.

Először a B válogatott bővített keretébe hívtak be, ott jól mozogtam, jól ment a játék. A következő barátságos meccsre reménykedtem, hogy kapok meghívót, de nem érkezett. Majd 2012. szeptember 28-án egy szlovákiai tornán a lengyelek ellen debütáltam. Ennek a története eléggé mesébe illő.

Egy rövid edzőtábor volt előtte, majd mentünk a helyszínre, ott is volt egy átmozgató tréning. Az utolsó sprinteknél olyan szerencsétlenül mozdultam, hogy kiment a bokám. Annyira feldagadt, hogy nem is tudtam ráállni. A gyúrók annyira rendbe hoztak, hogy neveztek a meccsre, sőt a kezdősorban is ott voltam. Azon a meccsen két gólt szereztem, ekkora különbséggel nyertünk is. Most már tíz válogatottságnál járok.

Ott voltál a legutóbbi Eb-selejtezőn, ahol a célt teljesítettétek, ott lesztek a pótselejtezőn. Akár a románokat is kaphatjátok. Szeretnél egy ilyen párharcot?

Nekem nincs akkora tapasztalatom, hogy erről véleményt mondjak. Azt tudom viszont, hogy a románoktól tartanak a magyarok. Erős gárdának tartják. Én nagyon rég játszottam azokkal a játékosokkal, akik most alkotják a csapatot. Nem tudom, hogy mennyit változtak.

szecsi barna, magyar válogatott

Maradsz a Mezei Vill-ben továbbra is?

A szerződésem most járt le, mielőtt hazajöttem volna, akkor egyeztettünk. Mindenképp várnak vissza.

A magyar válogatottban mit akarsz elérni?

A nemzeti válogatottban szerepelni megtiszteltetés. Futsalban engem legjobban ez motivál. Jó lenne a pótselejtezőn egy tűrhető ellenfelet kapni. Felküzdeni magam odáig, hogy mindig számítsanak rám a válogatottban. Reménykedem, hogy ott lehetek egy Európa-bajnokságon.

Szoktad-e követni az itthoni eseményeket?

Amennyire lehet, igen. Olvasom a híreket, érdeklődöm, fülelek, mik a tervek az udvarhelyi teremlabdarúgással kapcsolatosan. Sajnálom, hogy a Sport Klub most ott áll, hogy nem sok jövőképe van. A legrosszabb az egészben, hogy mindenki a szülővárosának csapatában játszana, ezt pedig nem igazán tehetem én meg.

Egy megfelelő ajánlat esetén Udvarhelynek is játszanál?

Elképzelhetőnek tartom, de sokkal több komolyság kellene a vezetők, a klub részéről.

Nem kerültek össze

Szerdán délben kisorsolták az Európa-bajnokság pótselejtezőjének párosításait. Mind a magyar, mind a román válogatottat elkerülte a szerencse, hiszen a lehető legerősebb ellenfeleket kapták. A román gárda hazai közönség előtt kezd a szerbek ellen. A magyarok idegenben az ukránokkal szemben.

A párharcokat szeptemberben rendezik, a győztesek jutnak ki a jövő évi belga kontinenstornára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."