Sport » Kézilabda

Ilyés: Csodálatos, amit az SzKC elért

Két év német portyát követően visszatért a magyar bajnokhoz a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc. A magyar férfi kézilabda-válogatott oszlopos tagjának a következő idénybeli álma az olimpiára való kijutás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

Kezi_ilyes_ferenc
Kezi_ilyes_ferenc
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2011. július 08., 07:03
0 hozzászólás. 

Frici rövid szabadságát tölti. Mindig hazatér szüleihez, barátaihoz. A pihenés mellett itt sem szabadul az újságírók kérdéseitől, bár ez neki nem teher, szívesen mesél, mert van miről. Eredményeire büszke, most már az egyik legtöbb válogatottsággal rendelkező kézilabdázó a magyar nemzeti együttesben, aki annak a lehetőségét sem veti el, hogy magára húzza az SzKC-mezt.

Két idényt követően a német bajnokságból újból visszatérsz az MKB Veszprémhez. Mennyire volt tudatos ez a váltás?

Maradni szerettem volna a Lemgónál. Kaptam is ajánlatot a klubtól, de mivel a vezetés nem rendelkezett már akkora költségvetéssel, így nem tudtak olyan szerződést ajánlani, mint amilyet tett a Veszprém, ezért döntöttem a magyar bajnok mellett. Az elmúlt két évet csak pozitívan tudom értékelni, az elsőben EHF Kupát nyertünk és tapasztalat szempontjából is jó volt. Ami keserű szájízt hagy, hogy a csapatnál keveset játszottam támadásban, inkább védekezésben számítottak rám.

Meg tudod erősíteni, hogy a német a világ legjobb pontvadászata?

Most a Bundesliga a legerősebb. Pár évvel ezelőtt még a spanyolt tartották a legjobbnak, de onnan két vagy három csapat lenne, amelyik a németben megállná a helyét.

Kezi_ilyes_ferenc

Az MKB Veszprémbe visszavártak?

Nagy szeretettel fogadtak vissza. Át is tettem már a székhelyem, odaköltöztem, igaz, hogy még nem pakoltam ki. Siettem, hogy itthon legyek minél többet. Még van egy hét szabadságom, aztán indul a felkészülés.

Meg is érdemled a nyaralást, elég csak arra gondolni, hogy a magyar válogatottal nagyon jó eredményeket értetek el.

A nyaralás mindig jól jön, főképp mikor ilyen hosszú, fárasztó idény után áll az ember. A világbajnokságon hetedikek lettünk: ez egészen jó, ezzel jogot szereztünk az olimpiai selejtezőre. Kivívtuk az Eb-szereplést is. Ami engem illet, szinte a legtöbbet töltöttem a játéktéren a címeres mezben a keretből.

Még zsúfoltabb idénynek nézel elébe: magyar bajnokság, Bajnokok Ligája, Európa-bajnokság, olimpiai selejtező, majd ha minden jól megy a londoni ötkarikás játékok.

Nagyon hosszú és nehéz szezon jön, valóban. A Veszprémmel a BL-ben pokoli csoportba kerültünk, nagyot kell harcolnunk a továbbjutásért. A válogatottal a szerb kontinenstornán a halálcsoportból kell minél előkelőbb eredményeket elérnünk, aztán jön az olimpiai selejtező, és London.

Kezi_ilyes_ferenc

Az olimpiai szereplés nagyon ösztönözhet. A 2004-es athéni játékok után ez lenne a második olimpiád, melyen részt veszel.

Nem csak engem, hanem az egész csapatot motiválja ez. A fiúkkal beszélgettük, hogy ez a legfőbb cél, hogy kijussunk az olimpiára. Mindenkinek nagy álom ez.

Szülővárosod gárdája, a Székelyudvarhely is csodálatos eredményt ért el. Valószínűleg követted, az SzKC ezüstérmes lett.

Tudok róla, végig szurkoltam nekik, nagy dolog, hogy a román bajnokságban másodikként zártak. A haverok napirenden tartanak, hogy melyek az eredmények, milyen játékosok vannak itt. Remélem, hogy jövőre még erősebbek lesznek, sőt, augusztus közepén meg is látom, hogy milyen lesz a gárda, mert Veszprémben edzőtáboroznak. Ekkor játsszunk egy felkészülési meccset ellenük. Majd szólok a csapattársaimnak, hogy vegyék komolyan, mert nem az az együttes jön, akiket vagy három évvel ezelőtt nagyon könnyen legyőztünk.

Kezi_ilyes_ferenc

Nyaralás, pihenés szempontjából visszavágysz mindig Udvarhelyre. Látnak majd a szurkolók SzKC-mezben?

Erre most nem tudok egyértelmű választ adni. Egyelőre három évre aláírtam Veszprémbe, azt szeretném ott kitölteni. Ha úgy van, akkor még eligazolnék külföldre. Minden attól függ, hogy amikor lejár a szerződésem milyen ajánlatot kapok majd. Lehet, hogy akkor Udvarhely is megkeres, és lesz olyan szinten a csapat, hogy igent mondjak rá.

Névjegy
Ilyés Ferenc
1981. december 20-án született Székelyudvarhelyen.

Poszt: balátlövő.
Klubjai: Székelyudvarhelyi ISK (2000-ig), Pick Szeged (2000-2002), Makó (2002), Pick Szeged (2002-2007), MKB Veszprém (2007-2009), TBV Lemgo (2009-2011), MKB Veszprém (2011-).
Válogatottságai száma: 152.
Eredményei klubcsapatokban: Magyar Kupa-győztes (2006, 2009), magyar bajnok (2007, 2008, 2009), Kupagyőztesek Európa Kupája-győztes (2008), EHK Kupa-győztes (2010).
Eredményei a válogatottban: olimpiai 4. (2004), vébé 5. (2009). vébe 7. (2011), Eb 9. (2004), Eb 13. (2006), Világkupa-7.(2004).


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."