Színes » Benzingőz

Felhergelték a svéd farkast

Széttuningolták a Volvo gyönyörű S60-as széria legizmosabb tagjának szívét. A dizájnt is szeretni fogják a rejtőzködő sebességőrültek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Volvo S60 Polestar
Eddig kényelmes anyukák vagy életunt családapák szekere volt a Volvo
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. június 19., 17:35
0 hozzászólás. 

Nem csak az IKEA és a svédacél az észak-európai ország legnagyobb exportcikke. Míg a hetvenes években a legjobb, ami a svédektől jöhetett, az ABBA volt, mára jócskán kiszélesítették a prémium szintű repertoárjukat. Az autóiparban a legérdemlegesebb felhozataluk a biztonságáról és visszafogott eleganciájáról elhíresült Volvo.

Volvo S60 Polestar

Ezt az eleganciát döngölték a földbe a '70-es, '80-as és '90-es évek borzadályai. A baltával faragott kocka Volvók légellenállási tényezője megegyezett egy gránit tégláéval. A vásárlóközönség nagy részét 60-nál gyorsabban nem közlekedő, minimum kétgyerekes családanyák tették ki, vagy ezek többszörösen megfélemlített és megalázott férjei. A végső elrondulást a '90-es évek közepétől kezdték megállítani, gömbölyített formák uralták le a szuperkocka élményvilágot.

Az elmúlt évtizedben teljesen új faj jelent meg,

mégpedig a szép, sőt vagány és ízléses Volvo. Persze mindezidő alatt élvonalban maradtak a biztonságtechnika terén, de úgy látszik, sikerült végleg kifüstölni a bekövesedett, régi tervezőgárdát.

Megszépülésük egyik ékköve a nemrég teljesen átgondolt S60-as széria, amely szerintem a P1800-as (az ős Saint-filmek sztárautója) után a valaha gyártott egyik legszebb Volvo. Végre a „házon belüli" tuningistálló is kezelésbe vette a gyönyörű szedánt, és igazi Mr. Hyde-kúrának vetette alá.

A Polestar fektette kés alá

Nem lacafacáztak a svédek, a legjobb hazai mestertunnerek keze alá dolgozták az S60-as sorozat legizmosabb tagját. Már hetek óta különleges érdeklődés lengi körül a nemrég még hétpecsétes titokként kezelt hipermodellt. A legbizarrabb fantáziálgatások az XC90-es V8-as blokkját álmodták az öblös szedán motorterébe. A találgatásoknak vége: még inkább leszakad a pofánk.

Volvo S60 Polestar

Nézzük az alapszekeret. T6-os turbómotor, 300 paci és összkerékhajtás. És ez még csak a gyári, „mezei" változat. A gyorsulási adatok: 6,1 mp a nulla-százas sprint, és elektronikusan korlátozott 250-es végsebesség. Mindez társítva egy fergetegesen jól eltalált külsővel. Komoly csomag.

A Polestar más dimenzióba teleportálta

az amúgy sem gyengécske szekeret. A legnagyobb és legmélyrehatóbb beavatkozáson az aggregát esett át. A megfelelő megoldások kiválasztásában sokat segített a tuningcég túraautós múltja. Módosították az égésteret, a hengerfejeket, és bónuszként kidobták a régi turbót, helyére egy Garret 3171-es „ipari hajszárító" került.

Némi elektronikai finomhangolás után a mérőpados végeredmény nem kevesebb, mint 508 svéd csődör 6500-as fordulatnál, amelyhez 575 Nm-es forgatónyomaték társult. Mit jelent ez egy laikusnak? Frenetikus gyorsulási élményt. Megdöbbentően menetel előre a svéd izompacsirta. Ha hinni lehet a bennfenteseknek, akkor 100 km/h-ra 3,9 másodperc alatt gyorsul a rakéta, és a végsebesség jócskán 300 felett van.

Volvo S60 Polestar

Ne felejtsük el, ez a szedán akkora, mint egy hármas BMW vagy egy közepes Audi, és nem egy 911-es Porsche. Nemcsak Volvo-szinten, de D kategóriás lépcsőshátú berkekben is elképesztő teljesítménnyel bír a Polestar kezelte S60.

Hogy a bődületes erő ne szaggasa darabokra a hajtásláncot, megerősítették az amúgy is szívós Haldex rendszerű összkerék-meghajtást. A teljesítmény minden cseppjét az útra akarták vinni, ezért a 20 colos óriásgurigák mellé 20mm-es nyomtáv-szélesítés is jár. Az álommeghajtás képzeletbeli tortáján a hab a motorosoknak ismerős Öhlins lengéscsillapítós futóműrendszer. A sebességeket magunk rántjuk be a hat sebességes, manuális váltóval.

A dizájn egyszerűen fenomenális

Nem gázoltak bele és tuningolták szét a szuper-Volvó külsejét. A decens és elegáns spojlerszett inkább aláfesti, mintsem eltakarja az autó csodálatos vonalait. Finom szoknyák, lehelletnyi küszöböcske, mini vasalódeszka a faron. Mintha a gyári sportszett, az R dizájnt finomították volna. Ízléses és visszafogott.

Természetesen került diffúzor is a hátsó lökhárító alá, de egy háromszázat túllépő szekéren nemcsak esztétikai funkciója van, itt tényleg dolgoznia kell a leszorító erőnek. A méretes felnik alá bújtatott Polestar-logós fékrendszer gyorsan emlékeztet, hogy ezzel a masinával nemcsak száguldozni, de megállni is lehet.A belteret Alcantarába bújtatták, de megmaradt a Volvo gyönyörű, mára teljesen kiforrott belső dizájnja.

Volvo S60 Polestar

Még nem tudni, hány über-Volvo készül. Egyelőre titokban tartják, hány Polestar-manipulált S60-ast lehet rendelni. Sőt a végleges ár is tikos, de nyugodtan számíthatunk 50-60 ezer eurós tételekre. A know how-t és a méregdrága alkatrészeket nem mérik olcsón.

Ha egy nagyon exkluzív, Porsche-alázó, kék farkasbőrbe bújt, lopakodó vadállatra vágyunk, akkor írjunk a Polestar mikulásának, hátha minket is felvesznek a várólistára. Köszönöm, Volvo és Polestar a rengeteg álmatlan éjszakát: amióta tudom, hogy létezik ez a gép, nem alszom jól.


címkék: benzingőz volvo S60

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."