Színes » Benzingőz

Ál-terepjáró és kupé miniben

Lekoppantotta a Range Rover ötletét a Mini, mintha hátul is aranyos lenne, de férfiszemnek nem túl tetszetős.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Mini Paceman
Több stílussal és szerényebb árcédulával támad a legújabb Mini
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. július 12., 14:05
0 hozzászólás. 

Mindig nagy port kavar egy újabb Mini. Bármire teszik rá a kezüket a BMW mérnökei, azonnal arannyá, azaz eladási sikertörténetté válik. Már nem számít, hogy az ős-szekér alapgondolata csak nyomokban köszön vissza a legújabb kreációkban, a lényeg, hogy a logó jó helyre kerüljön, a neve ütős legyen, és máris öntudatos árcédulát lehet a szélvédőre akasztani.

mini paceman

Kezdetben az alapkínálat egyetlen tagja a gokartosan vezethető városi trendmobil volt, de pár év alatt becsületes modell kínálatot alkottak a bajor kézben újjászületett britek. Pöffeszkedhetünk terep Miniben, izzadt tenyérrel retteghetünk a kupéban, vagy piknikezni mehetünk a nagyon kis családdal a kombiban. Vágyainknak csak képzeletünk szab határt, szín, forma és felszereltség kavalkádjában

saját magunkra alakíthatjuk ikonikus kedvencünket.

Úgy látszik, nem fogytak ki a költségvetésből és az ötletekből, évente újabb modellt tálalnak az újdonságéhes nagyérdeműnek. A feltűnésmánia legfrissebb felvonása a Range Rover merész ötletének Minisített másolata. Hogy könnyebben oszoljon a besorolás köde: az Evoque mintájára kupésították a Countryman kisterepjárót.

mini paceman

A meredeken ereszkedő tetővonallal eddig csak kísérleti stádiumban próbálkoztak, sorozatgyártásra még senki nem merte vinni. Az abszolút úttörő ebben a szegmensben a Range Rover legújabb kreációja, az Evoque, de a követőkre nem sokat kellett várni. Elsőként a Mini vág neki a már kitaposott ösvénynek. Hogy szemrevaló-e annyira a háromajtós álterepjáró, mint konszerntestvérei, hamarosan kiderül.

Merésznek merész, de elég ütős?

Miért is vesz az ember magának egy Minit? A két legfontosabb érv az a kinézet és a vezetési élmény. Mivel egyhamar nem hajthatjuk meg a becsületes nevén Pacemannek hívott masinát, ezért koncentráljunk a dizájnelemekre.

Az orrész egyértelműen a Countrymanre hajaz. Ugyanaz a felfújt Mini-pofi köszön vissza, mint a kiinduló modellnél. A fényszórók magasan vannak, a hűtőmaszk szélesen terpeszkedik, a ködlámpák pedig veszélyesen mélyen kaptak helyet. A Paceman ál-SUV, alacsony hasmagassága nem biztat senkit terepezésre. Pofás az orrész, de itt semmi újat nem fedezhetünk fel.

mini paceman

Az oldalnézet már más világ. Nem újdonság a kerékjáratokon díszelgő műanyag koptató, ahogyan a formás felnigarnitúra sem, de a kilincsen felül már van amiről csámcsogni. Elsősorban a hátsó ajtópár hiánya tűnik fel. Helyüket sima lemezdarab vette át, de így sem tűnik üresnek az oldalnézet, az első ajtókat meghosszabbították.

Az igazi highlight a meredeken ereszkedő, fehérre pingált tető. Mutatós, merész és eredeti. Az első ajtók üvegei és a hátsó, lőrés szerű ablakok szinte egységes felületet alkotnak, ami folyatódik a hátsó szélvédőben. Az egységes felület optikai csalódás, a C oszlopot feketére pingálták, a megoldás ötletes.

Ha már hátra keveredünk, érdemes elhümmögni a hátsó lámpapáron. Kicsit butácskának tűnik a krómágyba fektetett békaszempár. Mintha hátul is arca lenne a Pacemannek. Aranyos, de férfiszemnek nem túl tetszetős ez a far, még a kályhacső dupla vége sem segít az összképen.

mini paceman

Vegyes érzelmeket kelthet a kupé Countryman látványvilága, formás, pofás, de mintha valami hiányozna. Lehet, hogy túl messzire rugaszkodtak az alap Minitől, és hiányzik az a varázs, ami az ősmodellt annyira különlegesé tette. Kis méretével (4,1 m) és alacsony hasmagasságával kevésszer hagyja majd el természetes élőhelyét, a városi dzsungelt.

A szíveket örökli, de kap sportost is

A Pacemanben visszaköszön majd a Countryman teljes motorkínálata. Benzines fronton a turbósított egyhatosok tarolnak, az olajkályhákat pedig a BMW motorkínálata biztosítja. Akinek kevés a gyári optika és menetteljesítmény, annak hamarosan érkezik a JCW, azaz a John Cooper Works tuningműhely alkotása.

Hivatalosan szeptemberben, Párizsban rántják le a leplet róla, ahol az árképzés mellett a beltér módosításairól is esik majd szó. Biztosan olcsóbb lesz majd, mint a Range Rover hasonlóan kialakított városi terepjárója, mégis sokban elmarad a britek remekművétől. Sajnálom, Paceman, számomra az Evoque megismételhetetlen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."