Színes » Benzingőz

Kamikaze-szedánnal robbant a Mazda

Fájó volt a szakítás a Forddal, de legalább újra magára talált az európai nyomás alatt depresszióssá vált Mazda.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Mazda-takeri
Merész vonalakon rohan a fény az új hatos Mazdán
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. augusztus 02., 17:37
0 hozzászólás. 

Ha valódi négykerekű csemegéket szeretnénk mustrálni, akkor egyértelműen a felkelő nap hazájába kell utaznunk. Abszolút beltenyészetre dolgoznak a fiúk, amit náluk minden utcasarkon lehet kapni, azt idehaza csak rémálmos importtal lehet birtokolni. Az érem másik oldala természetesen a hazai utakon szürke egérként kezelt átlagos négykerekű, amely

odaát egzotikum és különlegesség.

Kicsit olyan ez, mint a nagyon keleti országok repterére érkező fehér ember: mindegy, hogy Kisbornyúaszúdról vagy Milanóból érkeztél, te vagy ott a „Latin lover". Értelmetlen a kontinensek közti autókulturális különbségeket elemezgetni, a lényeg, hogy néha csorgatnak nekünk is egy keveset a jóból.

Mazda-takeri

Az említett kategóriába tartozik a nálunk kevésbé népszerű, de annál ütősebb Mazda legújabb reménysége, a 6-os szedán változata. Már az elsőző generáció is felülről ütötte a mércét, nyugatabbra vették is, mint a cukrot, de az ígéretek szerint a jelenlegi kiadás még izgalmasabb lesz.

Guruló szobrászati remekmű

Hogyan lehet statikus állapotban dinamizmust adni egy élettelen tárgynak? A Mazda szerint a lényeg a vonalakban van. Előző marketingszlogenjüket és dizájnfilozófiájukat sokan ismerhetik a reklámblokkok, szaksajtó és folyóiratok hasábjairól. A Zoom-zoom ígéretes volt, hangzatos, és az esetek nagy többségében be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az új hatos Mazdán még egyet csavartak, és a gyönyörű Takeri tanulmányautó kupésított vonalait a legemészthetőbben hozták át a közutakra. Bár hiányos a fotóanyag, inkább csak nyálcsorgatásként tettek közzé néhány foszlányt, a végső kép harmonikus összhatását sejteti.

Mazda

Merész, éles vonalak jellemzik a karosszériát. A gömbölyű ívek egyenes vonalakra találnak, valósággal úszik a fény a fémruhán. A rovarszemekre emlékeztető fényszórók között pajzsként fut végig a krómcsíkos hűtőrács. Markáns és karakteres „pofája" van az új japán szedánnak.

Az első sárvédők íve egészen a motorháztető oldaláig kapaszkodik fel, optikailag is szélesíti az amúgy sem vékonyka kasztnit. Hullámszerű ív vonul végig a teljes övvonalon, szépen aláfesti a kupésított tetőt.

Mazda

A hátsó LED-es világítóelemek japánosak, vágott szemű kialakítást kaptak. Dupla kipufogó, áldiffúzor, csili-vili krómvég. A tanulmányautó vonalait és a rendelkezésünkre álló felvételeket kell fejben úgy összedolgozni, hogy a végeredmény egy közúti forgalomra is alkalmas négykerekű legyen.

A beltér világa még sejtelmesebb,

remélhetőleg jócskán elrugaszkodik az előző generációk funkcionális, de unalmas belső világától. Ha csak fele annyira parádésra sikerül majd, mind a külcsín, nyert ügyük lesz a japán marketingeseknek. Megnyerő és nagyon izgalmas az összkép, japán tervezőknek rég sikerült ennyire harmonikus szekeret alkotniuk.

mazda

A közlékenység határait súrolgatták a japán piárosok, amikor fel kellett vonultatni a technikai megoldások tömkelegét a nagyérdeműnek. Ridegen és szűkszavúan néhány infó-foszlányt kiengedtek magukból, a nagy villogással a hivatalos bemutatóig várnak.

Ami viszont biztos, az a rugalmas, azaz moduláris padlólemezes felépítés, illetve a Skyactive motor-technológia. Utóbbiról röviden annyit, hogy a Mazda a szériában gyártott legnagyobb kompressziójú benzinmotorjait nevezte el Skyactive-nek. Laikusoknak: alacsonyabb fogyasztást és károsanyag-kibocsájtást produkál a rendszer.

Elsőként a –G utótaggal ellátott 2 literes, 165 lovas benzines erőforrás kerül a motorháztető alá, amely a hat fokozatú automata váltóval nagy kedvence lesz majd a ottani piacnak. Hazai berkekben a szintén Skyactive-os, de 2,2 literes, kis kompressziós gázolajos erőforrás lesz a nyerő két teljesítménylépcsővel. A kisebbik 150 lovas, míg az izmosabb aggregát 175 pacit mozgat meg.

Mazda

A másik sikergyanús újdonság az iELOOP fantázianevű energia-visszanyerő rendszer, amely beépített kondenzátor segítségével akár tíz százalékos üzemanyag-megtakarításra is képes. Komoly technikai csomag és jó néhány kilométer kábel kerül majd az új hatos fémhacukája alá. Nemcsak nagyon formás, intelligens is lesz az új japán szedán.

A ruszkikhoz hamarabb érkezik

Meglepő módon nem egy közelgő európai show-n mutatják be hivatalosan is. A kevésbé nyugatabbra élő oroszoknál, pontosabban Moszkvában rántják le először a leplet az új Mazda 6 szedánról. Párizsban már a kombi kivitel is megmutatkozik, addig az utolsó csiszolgatásokat megejthetik a mérnökök.

Nagyon ígéretes alternatíva és az európai ellenfelek komoly vetélytársa érkezik a felkelő nap országából. Még több japán szekeret a nagyérdeműnek.


címkék: benzingőz Mazda

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."