Színes » Benzingőz

Négy kerékre rakták a franciakrémest

Milyen az, amikor egy tervező csapat szabad kezet kap, és nem kell élet-halál harcot vívnia a mindenre elszánt marketingesekkel? A válasz egy szám és két betű: DS4.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/citroends4
Szines_benzingoz/citroends4
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. július 07., 15:30
0 hozzászólás. 

 

A francia tervezők sosem a hideg, visszafogott stílusukról voltak híresek. Amikor egy-egy újabb kreációjukat a nagyközönség elé tárják, nem egyszer hagyják szavak nélkül, még akár a minden zsírral megkent szaksajtót is. Nem a kilencvenes évek kockaretteneteire, vagy a tíz évvel ezelőtti semleges szürke egér designgyakorlataira értendő a magasztalás, hanem a közelmúlt, illetve az ötvenes és hatvanas évek álomautóira.

Szines_benzingoz/citroends4

A Citroen márka hallatán, legyen szó bárkiről, két jellegzetes típus jut eszébe. Az első, a francia filmek örök üdvöskéje, a CV2, azaz gúnynevén a „Kacsa". A másik, a korát fényévekkel megelőző, megjelenésekor igazi űrhajónak számító DS sorozat – automatikus szintszabályzó rendszer, automata váltó, négy tárcsafék, kanyarban elforduló fényszórók és sorolhatnám a technikai ínyencségeket, amiket manapság is vívmányként hirdetnek egyes autógyártók.

Megpróbálták, de a DS már nem a régi. A francia gyártó a múlt nagy sikereit szerette volna feleleveníteni a DS márka/típus/sorozat újraélesztésével. Akinek bejön a bagett, az most már idehaza is beszerezheti, de nem a sarki pékségben.

Szines_benzingoz/citroends4

A DS család második tagját, a nagyobbacska DS4 et hivatalosan július 1-től lehet megrendelni a helyi Citroen kirendeltségekben. Elég tágra kell nyitnunk a pénztárcánkat, még akkor is, ha csak a legolcsóbb kivitelt szeretnénk birtokolni. A legfapadosabb verzió, a legkisebb motorizációval, áfával 19 890 eurótól indul. Attól függően, hogy mennyire vagyunk nagylelkűek önmagunkkal szemben, ez az összeg akár a 27 240 eurós határt is meghaladhatja, de ennyi zöld hasúért már a csigaevők sem fukarkodnak a felszereltséggel.

Mi is mozgatja a francia retró mobilt? Csak és kizárólag belső égésű motorok – hibrid DS nincs és nem is lesz. Helyette válogathatunk öt motorizáció közül, melyből kettő gázolajos és három benzines. Citroenéknél leáldozott a szívómotorok korszaka, náluk is már a turbósítás a trendi. Az erőforrások 110 és 200 lóerő közötti teljesítménnyel kínálják meg az úttestet és ennek a továbbításáról hatfokozatú kézi, vagy ugyanennyi fokozattal rendelkező automata váltó gondoskodik.

Szines_benzingoz/citroends4

Az inspiráltság nemcsak a formaterv megvalósításánál merült ki a frankoknál. A felszereltségek elnevezésében is frappánsak próbáltak lenni a franciák. Három verzió létezik, amelyekben a francia „Chic" szó visszatérő motívum: Chic, So Chic és a Sport Chic közül választhatjuk ki a számunkra a legtetszőbb DS4 es Citroent. A legfapadosabb kivitelhez is jár a hat légzsák, egy tucatnyi, a vezetőt segítő berendezés, melyeket egy pentagonnyi számítógép vezérel és egy háromszázhetven literes csomagtartó.

Nem vallott szégyent az autógyártóknál rettegett Euro NCAP törésteszteken sem a francia üdvöske. Kilencvenhét százalékos értékelést kapott a független tesztelő bizottságtól a DS4-es, amely a maximális 5 pontnak felel meg. Ennek nemcsak a jövendőbeli tulajdonosok örvendhetnek majd, hanem a Citroen marketinges szakemberi is, akik jogosan fogják majd minden alkalom adtán hangoztatni ezt az el nem hanyagolható tényt. Magyarán minden DS4 reklámkor csillagokat fogunk látni.

Szines_benzingoz/citroends4

A megéri, kéne kérdéscsoportra a válasz ebben az esetben nem egyértelmű. Ha azt nézzük, hogy az ős DS milyen volt és ebből mit sikerült a huszonegyedik századba átmenteni, akkor a válasz egyértelműen nem. Ha viszont egy franciás, különc kompaktként elemezzük a DS4-et akkor egy igazi alternatíva a szürke golfkategóriában. Akinek pedig megfekszi a gyomrát a franciakrémes, annak még mindig marad az olasz, a német, esetleg spanyol kompakt cukrászat kínálata.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."