Színes » Benzingőz

Plasztikázták az olasz Pandát

Újrarajzolták a kedves, de butuska külsejű Pandát, az olaszok bestseller-gyanús üdvöskéjét. Harmincegy év és közel hat és fél millió eladott autó szolgáltatja az alapot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_FiatPanda
Benzingoz_FiatPanda
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 08., 17:13
0 hozzászólás. 

 

 

Hogy mi köze van egy növényevő emlősnek egy túlméretezett bevásárlókocsihoz? Aki 'az égadta világon semmi' kategóriában kereste a választ, az nagyon közel járt a valósághoz. Azért csak közel, mert ha nagyon koncentrálunk, megfelelő mértékben hunyorítunk, és ha a szöget is eltaláljuk, akkor kikristályosodik, hogy az olasz marketingcsapat

honnan is merített ihletet a névadáshoz.

Megfelelő színben, természetesen a legolcsóbb fehér árnyalatban, a kis kockalámpás első generációs Panda a fekete visszapillantó tükrével és hűtőrácsával tényleg, ha csak egy kicsit is, de a szeretnivaló nagytestű emlősre emlékeztet.

Benzingoz_FiatPandaAz egyre növekvő vásárlói igényeket egyenesen arányosan követik az autók méretei is. Így történhet meg, hogy egyre nagyobb lesz a szakadék a kis városi törpék és a többi kategória között. Egyre kisebb lesz az a szegmens, ami a kicsit nagyobb városi kisautókat szerető közönséget szolgálja ki.

Ebbe a tátongó gödörbe próbálkozik be az olaszok régi ismerősként visszaköszönő üdvöskéje. A felfrissített Pandamaci azoknak az igényeknek a nagykövete, amelyeket városban még pont ki tud elégíteni, de amelyek hosszabb utakra már mást választanának.

Mekkora is az éppen elégséges,

de nem túl nagy kategória olasz szemmel? Egész pontosan 365 centi, ami – a nem túl nagyra növő olasz embernek – bőségesen elég. 164 centiméteres szélességgel és 155 olasz centis magasságával kelleti magát az új városi bevásárlókocsi. A gyár marketing- és tervezőcsapata szerint az újoncba öt személy is elfér (mi itt fenntartjuk a kételkedés jogát), és a csomagtartóba állítólag még így is több fér el, mint egy sörösláda.

Benzingoz_FiatPandaAz előző generációhoz képest, amely szintén nagy sikernek örvendett, sokkal kerekebb vonalvezetést kapott az új Panda. Átrajzolták a lámpatesteket, más hűtőrácsot csavaroztak rá, és tömzsibbre varrták a zömök pofácskáját.

Kicsit kerekebb, kicsit ducibb,

de így is megtartotta az előző generáció diktálta arculatot. Még ahhoz is vették a fáradtságot az amúgy nagyon szórakozott olasz tervezőmérnökök, hogy a C oszlop jellegzetes négyszögletű üvegelemét is megtartsák. Oldalt és hátul kapott pár becsületes méretű koptatócsíkot, és persze designos, tizennégy és tizenöt colos felnikészletet is kérhetünk rá.

Az összkép nagyon harmonikus és átgondolt, az összhatás mégis játékos és vidám. Hiába, ilyet már csak az olaszok tudnak összehozni.

Hámozzuk meg a macit, nézzünk a bőre alá!

Itt a változtatások sokkal drámaibbak. A leköszönő generáció funkcionális, ám unalmas és szürke belterét teljesen újkeletű és nagyon tetszetős formavilág váltja fel. Az 500-as Fiat erős behatása itt nagyon érződik, az új Pandában helyetfoglalva az egyik legvidámabb és legszebb belterű kiskocsinak örvendhetünk.

Benzingoz_FiatPandaVagány és kicsit sportos, ugyanakkor nagyon retrós behatása van a kerekített kocka kezelőszerveknek, a kormánykerék akár egy retro/modern egyvelegű lakás falán is jól mutatna. Kétszínű is lehet a beltér, sőt marhabőrrel is bevonnak mindent, ha óhajtjuk, és a pénztárcánk is elég vastag.

Az olasz Panda is bambuszt eszik?

Nem, viszont a belsőégésű motorokkal jobban is járunk. Négy aggregát közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Három benzines és egy gázolajos meghajtás van terítéken.

A robbanékonyabb üzemanyagosok közül gyanús, hogy abszolút eladási siker lesz a már több díjat is bezsebelt, kilenc decis TwinAir Turbo motorocska, ami kilencvenöt olasz paci erejével büszkélkedhet. A 2011-es év motorja díjat is bezsebelő aggregáthoz ingyen jár a Star-Stop automatika.

Ezt a kéthengeres erőforrást kínálják csak szívó, feltöltésmentes verzióban is, igaz, itt csak hatvanöt kehes ló tépkedi az aszfaltot. Létezik egy egykettes erőforrás is, de a maga hatvankilenc pónilovával igazából nem nagy durranás. Érdekesebb a hetvenöt kormos lovat számláló egyhármas multijet II erőforrás, amit szintén Start-Stop rendszerrel szerelnek fel, ingyen.

Három felszereltségi szint közül

válogathatunk, és tíz különböző színben pompázhat a kis olasz városlakó. Aktív biztonság terén sem alszanak a taljánok. Alapból négy légzsák védelmét élvezhetjük, az aktív fejtámlákról nem is beszélve.

Benzingoz_FiatPandaKezdetben csak elsőkerék-meghajtással kérhetjük a Pandánkat. Később érkezik a szintén nagyon felkapott és kedvelt négykerék-meghajtású verzió is, amit rosszmájú autótulajdonosok kis öszvérnek kereszteltek.

A vételár tekintetében szűkszavúak az olaszok, de ha hinni lehet a szebb, drágább, jobb mentalitásnak, akkor ha kicsivel is, de magasabb lesz az összeg az árcédulán, mint a leköszönő modellnél.

Tipp: ilyenkor érdemes felkeresni a márkakereskedéseket. Az új modell érkezte előtt mindig olcsóbb a leköszönő típus. Ha azt is nézzük, hogy egy autó igazán a generációja végére lesz kiforrott és a legmegbízhatóbb, akkor most nemhogy olcsóbb, de ésszerű vásár is a leköszönő Panda. Akciós, vidám és megbízható is. Érdemes megfontolni.


címkék: benzingoz Panda Fiat

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."