Színes » Benzingőz

Ennivaló a friss francia gombóc

Mára már elfogadott tény, hogy francia testvéreink mesterien hódítják meg a városi dzsungeleket. A Peugeot átdolgozott 200-as sorozata revolúciót hoz evolúció helyett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/peugeot200
Szines_benzingoz/peugeot200
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. november 15., 18:05
5 hozzászólás. 

Vajpuha futóművel, kényelmes fotelekkel, tágas belső térrel és olykor meghökkentően kicsinek tűnő külső méretekkel a francia autók könnyedén belopták magukat a szebbik nem képviselőinek szívébe.

Szines_benzingoz/peugeot200

Ha a legrosszabb úton száguldozva is sikerül felvakolni a tökéletes sminket, egy kényelmes bevásárlókocsi is könnyedén az ösztrogén tenger legkedveltebb kistutaja lehet.

 

A Peugeot a szegmens koronázatlan királya

Az üvöltő oroszlán emblémájú márka egyik legtöbb ideje gyártásban levő sorozata a 200-as kódjelű típusosztály. A többnyire három- és ötajtós, de az utóbbi időben kupé-kabrióként és akár kombiként is megmutatkozó modellsorozat igazi közönségkedvenccé vált a lassan 30 éves pályafutása alatt.

Minden a 205-össel kezdődött 1983-ban, azóta a tizedesek száma is rendszeresen gyarapodott a Peugeot-tradíciónak megfelelően. A szám utoljára 2006-ban gyarapodott, és habár ráncfelvarráson esett át közben a kifutó 207-es modell, mégis eljött a változás ideje.

 

Végre a Peugeot is dögös autókat gyárt

A francia városi törpék megjelenése elég ingerszegény volt. Nem jellemezte őket a német konzervatív, hűvös design, mégis fényévekre álltak az olaszok szemet gyönyörködtető formamegoldásaitól. Kicsit azt éreztem, 200-as sorozat képviselői két szék között a földre ültek.

Szines_benzingoz/peugeot200

A külcsín nem feltétlenül az 'egyből kiszúrom a verdámat a parkolóban, annyira egyedi' életérzést követte. Inkább egy elektronikai cikk tömeggyártó termékét juttatja eszembe: a konyhai robot okos találmány, a nők imádják, de mégis a szekrényben tartják, és nem a nappali közepén díszeleg.

 

Mindent megváltoztatott az 508-as

A Peugeot teljesen új időszámításba lépett, amikor megalkotta a 407-605 kategóriát felváltó modellt. Annyira dögösre sikeredett a design, hogy a franciák az új irányvonalat a teljes márkaarculatra rá akarják húzni. Először ott újítanak be, ahol a legerősebbek: a kisautó-szegmens kerül a láncfűrész alá.

Végre itt az első gyönyörű kisoroszlán. A 207-es a múlté, gőzerővel érkezik a trónkövetelő leszármazott. Nem kell meglepődnünk, hogy öt év és egy ráncfelvarrás után leáldozott a 7-es számú modell csillaga. A 208 nem evolúció, hanem revolúciónak számít.

Szines_benzingoz/peugeot200

Ha először látjuk a legújabb kis gombócot, talán az eszméletlen jelző jut elsőként eszünkbe. Elég komoly dicséret főleg egy eltökélt, nagyteljesítményű, nagyautó mániástól. Nem is akarom tagadni, hogy nagyon tetszik, és ez nagyon meg is lep. Nem egy A7-es, vagy egy 911-es Porsche, vagy egy Skyline,

mégis büszkén forgatnám a slusszkulcsát.

 

Mindenkinek szerettek volna megfelelni, a fényképeket elnézve ez sikerült is. A háromajtós határozottan a fiatalabb generációt célozza meg, míg az ötajtós kivitel az egy-két gyereket hurcoló anyukák komoly segítőtársa lehet.

A két kivitel között nem csak az ajtók száma az eltérés. A kisebbik sportosabb, vagányabb, szenvedélyesebb, míg a befogadóbb kivitel elegánsabb, hűvösebb. Az agresszíven mélyre húzott első kötény, a gazdag króm dísztés és a formai megoldások mind a magasabb kategóriás autókat juttatják eszünkbe.

Lenyűgözőek a lámpatestek, a LED-es nappali fény, és a világítóelemek formavilágáról külön előadást is lehetne tartani. A háromajtós kivitelnél nagyon felnőttes, nagyautós megoldás a hullámot mintázó fényárnyék vonal, amibe a kilincs is beletorkoll. Érdekes megoldás a C oszlopig hátrafutó, vastag krómcsík, optikailag nagyobbnak láttatja az utasteret.

Az arca igazán morcosra sikeredett, a hátsó fertály egy kicsit ingerszegényebb, de ennyi formabontó megoldás mellett igazán elnézhető egy botlás a francia tervezőcsapatnak.

 

Fokozzuk az élvezeteket: nyissuk ki az ajtót!

A Peugeot-nak sikerült az elmúlt tizenöt év kisautóinak legszebb belső világát megalkotni. A formai megoldások lenyűgözőek. Kisméretű, sportos bőrkormány, szemmagasságba emelt műszerfal, hatalmas érintőképernyő – a harmónia tökéletes a sportosan modern elemek között.

Szines_benzingoz/peugeot200

Éjjel fekete, fehér és jégkék fényjáték örvendezteti a szerencsés vezetőt. Szép és minőséget sugalló anyagokat használtak fel, noha a tapintáspróba egyelőre elmarad.

 

Mitől szalad az oroszlán?

Belső égésű motorok kergetik a kis franciát. A Peugeot nem követte a globális kisautó-hizlaló trendet, sőt az előző modellhez képest hét centit lefaragott a hosszból és száz kilós fogyókúrát is alkalmazott a 208-ason.

Motorok terén a mottó: kevés henger – kis fogyasztás. A legkisebb elérhető erőforrás alig ezer köbcentis és három hengeres, alig sikerül 60 kehes lovat kilehelnie.

Szines_benzingoz/peugeot200

Meggyőző viszont a kétszáz köbcentivel öblösebb, szintén páratlan hengeres e-HDI erőforrás. A combos kis diesel kilencen lovat mozgósít a gázpedál lenyomására. Vegyes ciklusban beéri nevetséges 4,3 literrel száz kilométerenként, és közben csak 99 g CO2-t köhög a levegőbe minden ezer méter után.

 

A lóerő-fanatikusak is elkezdték a fantáziálgatást

A kis kasztniba a fantasztikus, BMW-vel közösen fejlesztett egyhatos, turbós, 200 lovas aggregátot préselnék, ha tehetnék. Peugeot-ék emlegettek egy sportosabb GT utónevű verziót, igaz, a hírek szerint ez „csak" 160 pacis lesz.

A pontos piacbevezetésről még nincsenek hivatalos adatok, Az biztos, hogy rendesen felkavarja majd a kisautó-piacot az überpofás 208-as. Kívül-belül gyönyörű, a jól felszerelt kivitelek pedig egyenesen lenyűgözőek lesznek. A franciák igazán tudnak valamit



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Barbar
2011-11-16 07:06:19
"francia testvéreink" ??? reggeliben ez egy kicsit erős volt magyar tollból.
avatar
jocoka
2011-11-16 08:19:46
re:
avatar
Barbar
"francia testvéreink" ??? reggeliben ez egy kicsit erős volt magyar tollból.


Idézőjelbe akarta tenni de, elfelejtette.
avatar
Tappancs
2011-11-16 19:55:12
A kedves szerzo nem romanbol forditotta e remek cikket? :evil:... "testvereink".... :woohoo:
avatar
Barbar
2011-11-16 20:20:20
re:
avatar
Tappancs
A kedves szerzo nem romanbol forditotta e remek cikket? :evil:... "testvereink".... :woohoo:


nekem is ez volt az első benyomásom...
avatar
A.Frici
2011-11-17 16:00:22
Igazatok van elmarad az idezo jel, es a "testvereink" kifejezes inkabb ironikus ertelemben ertendo. Ami a "remek anyagot" illeti, ami eddig vegiguntatott az a sajat szerzemenyem, a Benzingoz rovatban sosem volt es nem is lessz ocska forditgatas! Kar, hogy egy egyszeru kifejezesnel leragadtok es kerdes helyet osszevissza feltetelezgettek! KERDO NEM VESZTI UTJAT...! Udv. A benzingoz szerkesztoje!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."