Színes » Benzingőz

Megszületett az olasz-amerikai házasság gyümölcse

Vadházasságra lépett a Fiat a Chryslerrel és megszületett a nem mindennapi frigy igencsak szépre sikerült gyermeke: olasz alapokon fekszik az amerikai szedán. Dodge Dart.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_DodgeDart
Benzingoz_DodgeDart
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. január 17., 18:55
0 hozzászólás. 

A pillangóból hernyóvá alakulás mindeddig nem volt ismert folyamat, de a Fiat-Chrysler konszern most megmutatja, hogyan kell. Legújabb közös gyerekük egy elképesztően szép olasz kompakt négyajtós szedán adaptációja az amcsi piacra.

Benzingoz_DodgeDart

Hogy átérezzük a származás problémáját, pontosítani kell, hogy mi – azaz ki – szolgáltatja az alapot. A donor az olasz autógyártás egyik szobrászati remekműve, méghozzá a szintén Fiat-kézben levő Alfa Romeo istálló egyik

észveszejtően gyönyörű modellje, a Giulietta.

 

Persze egyszerűbben is meg lehetett volna oldani az amcsi adaptációt, és nem kellett volna egy „teljesen" új autót gyártani. Elég lett volna csak a Dodge logót ráragasztani a Giuliettára, és máris kemény dollárezrekért kínálhatták volna a tengerentúlon.

A lehetőségek országában azonban minden kicsit másabb. Az egyetlen általuk ismert öt ajtós kompakt a VW Golf, azaz Rabbit, mert odaát csak így ismerik. Még a Golfnak sem volt könnyű dolga, amerikai hírnevét közel 30 évnyi komoly munkával vívta ki.

 

Habár a külalakban már semmi nem emlékeztet

a géneket biztosító Alfára, mégis érezhető és látható az olasz tervezők keze nyoma. A Dodge Dart a tengeren túl megszokott és már-már kötelezőnek számító négy ajtós szedán vonalvezetését követi. A recept egyszerű: arányosan hosszú orrész, mindkét oldalon ajtópár, lépcsőzetesen ereszkedő tetővonal, suta, kisdoboz fenék.

Benzingoz_DodgeDart

Az előbb felsorolt jelek mindegyikét magán hordozza a Dart, mégsem tűnik baltával faragottnak: az átmenetek lágyak, a vonalvezetés dinamikus. Nagyon sportosra, szinte agresszívre sikeredett az orrész. Érdekes formájúak a feketére fújt, első lámpatestek. A hűtőrácson kapott helyet a frissített Dodge logó.

Méhrács műanyagelemek, süllyesztett ködlámpák, egy amerikaihoz képest nagyon jól néz ki a Dart. A motorháztetőre mélyített izomcsík is került, hogy finoman aláhúzza a sportosság utóízét.

 

Oldalról látszik az olasz benne

Az egyetlen igazi hasonlóság a Dart és a Giulietta között a tetővonal. Ha kitakarjuk a suta puttonyt, még halványan látszik a formás olasz tetőív, de a vizuális hasonlóságok ebben ki is merülnek.

Benzingoz_DodgeDart

Ellesték a németektől az övvonalba ágyazott kilincseket, nagyon trendi, de inkább BMW-n állnak jól. A kerékjáratok öblösek, az amcsik szeretik a nagy „bling-bling" gurigákat. Meg sem állnak, ameddig a gumi nem éri a sárvédő szélét.

A hátsó fertály a nagytesót majmolja a hátsó, csíkszerű világtóelemekkel. Igaz, az összhatás kicsit a kilencvenes évek végi japán autókra emlékeztet, de elnézzük, jól áll neki. Természetesen nem maradhat el az áldiffúzor lökhárítóbetét, és az ovális dupla kályhacső is kötelező kellék.

 

A beltér kicsit sem amerikai

Ha kinyitjuk a bal egyes ajtót, igazi meglepetéssel szembesülünk. Még avatott szemmel is nehéz megmondani, milyen stíluselemek és nemzet befolyásolta a belvilágot megálmodó dizájnert. Néhány műanyagelemet a kasztni színére fújt, az összhatást nem tudom hová tenni. Szépnek szép, érdekesnek érdekes, de nagyon kuszára sikeredett.

Benzingoz_DodgeDart

Hatalmas, 8,4 inches az érintőképernyős navigáció, a visszajelző elemek fehér fényben úsznak. Ismét fellehető egy Giulietta-elem a vezetőülésnél: bónuszként benne hagyták a csodálatos, polírozott alumínium váltógombot.

Az ülések sportosnak, olaszosnak tűnnek, nem lelhető fel az amcsi pöffeszkedős, foteles gondolatmenet. Külön érdekesség, hogy az anyósülés lapja felhajtható, alatta tároló rekesz lapul, ideális csempészáru szállítására. Ezt délebbre akár marketingfogásként is felhasználhatják.

 

Kakukktojás a motorok között

Mivel amerikai autóról beszélünk , nem kerülhet a motortérbe holmi egykettes, három hengeres kávéfőző szív. A motorpalettát a Chrysler-Hyundai-Mitsubishi együttműködés szülte: igazi négyhengeres minierőművek, a sokat mondó Tigershark becenév alatt kínálják őket.

Benzingoz_DodgeDart

Beszállóként egy két literes, 160 lóerős aggregát választható, míg a következő szint a 2.4-es, 184 lovas motorocska. Az igazi kakukktojás, legalább is az óceánon túl, az 1.4 literes, Fiat fejlesztésű benzines turbómotor a maga 140 talján pacijával.

A megfelelő erő átvitelről hat fokozatú automata, illetve ugyanennyi lehetőséget kínáló manuális váltó gondoskodik. Ígéretek szerint év végére akár az új, még fejlesztés alatt álló, kilenc fokozatú, dupla kuplungos automata váltó is rendelhető lesz.

Hogy elég finom-e az olasz fűszer az amcsi hamburgernek, hogy megverje a Ford Focus-t,a Honda Civic-et vagy a Chevy Cruze-ot, még kérdéses. Egy biztos, a Dart sosem fog európai földre lépni. Vagy ha igen, csak Alfa pajzzsal és teljesen átgondolt dizájnkoncepcióval.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."