Színes » Benzingőz

Gurul a femme fatale

Érzéki és csábos, a párizsi divathétre emlékeztető jövevényt alkotott a Citroën. Reneszánszát éli a francia gyár. Itt a Numéro 9.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Reneszánszát éli a francia gyár. Itt a Numéro 9.
Reneszánszát éli a francia gyár. Itt a Numéro 9.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. április 17., 15:21
0 hozzászólás. 

A nemrég újraélesztett DS sorozat igazi közönségsiker. A legfrissebb statisztikák szerint közel 200 ezer darabot adtak el az exkluzív kivitelekből, ami még a Citroën vezetőségének elvárásait is túlszárnyalta. Nem véletlenül: a DS sorozat génjeinek megalkotását már az ötvenes évek végén elkezdték. Vitathatatlanul az egyik legszebb formavilág született meg 1959-ben, amikor megmutatták az autós világnak a DS 19-et.

Benzingoz_CitroenDS9

Légrugózásos szintszabályozás, automataváltó, kanyarban elforduló fényszóró, négy tárcsafék és egyéb technikai nyalánkság azonnal az akkori high-tech éra élére katapultálta az elképesztően gyönyörű kasztniba öntött remekművet. Sajnos csillogása a hetvenes évek közepéig tartott, nyugdíjba vonult a forma és a technika. A króm és fém helyét olcsó és ronda műanyag vette át, a műszaki vívmányokat pedig felemésztette a kor rohamos fejlődése.

 

Bukása után 30 évvel

a Citroën úgy döntött, újra életet lehel átlagos autói extravagáns és különleges kiviteleibe, amely modellpalettájuk minden tagját érinti majd. Természetesen a legkisebbel kezdték. Az imádnivaló DS3 gombóc annyira felborzolta a kedélyeket a legpozitívabb értelemben, hogy legyártották a kompakt csatárjuk luxuskivitelét is, a DS4-et, majd a forma és a technikai megoldások ékszerköveként életet adtak a hihetetlen DS5-nek.

Benzingoz_CitroenDS9

A Citroën elképesztő utazásának legújabb állomása egyszerre dobbantja meg az autófanatikus és a művész szívét. A Numéro 9 a hamarosan érkező DS9 előfutára olyan elképesztően dögös és gyönyörű bőrben, amely azonnal és visszafordíthatatlanul minden érzékszervünkre hat. Nem lehet nem beleszeretni, összetört szívű autóguruknak azt ajánlom, hogy kattintsanak egy másik cikkre, de jobb, ha a számítógépeiket is kikapcsolják.

 

Essünk bűnbe egy Citroënnel

Ha sikerült az amatőr szakosztályt a rövid történelemórával elijeszteni, akkor autófanatikusoknak következhet a púr szenvedély. A gépet egyetlen szóval jellemezni nem lehet, egyszerre ösztönös állat és érzéki jövevény. Nagyon kontrasztos a személyisége, ami a bőr alatt is meglátszik. Csak egy lila kisestélyibe búj femme fatalhoz tudnám hasonítani. Gyönyörű és magával ragadó. Impozáns és minden négyzetcentiméterével megbabonázza a szemlélőt.

Benzingoz_CitroenDS9

Tiszta és megtéveszthetetlen az üzenete: imádj, mert hozzám hasonlóval még életedben nem találkoztál. Elképesztő a francia tervezőmérnökök merészsége, hogy egy ilyen műalkotást mertek az emberiségre szabadítani. Az orrész az impozáns méretű króm hűtőmaszkkal és a LED-es világítóelemekkel az elegancia netovábbja. Az összkép annyira harmonikus egységet alkot, mintha egyetlen tömb fémből alkották volna meg a megismételhetetlen formát.

 

A birtoklási vágy legsötétebb oldalára csábít

Elképesztően sportos, szuggerál, és ösztönöz, hogy akarjuk, kelljen nekünk. Az oldalnézet is fantasztikus. A tetővonalhoz simuló krómcsík, az ötajtós kiképzés és a hatalmas felnik is a jó ízlés és az elegancia tetőfoka. Külön tárgyként oktathatnák a művészeti egyetemeken az első ajtók kilincseit, a visszapillantóról és az ajtók formavilágáról pedig jobb, ha nem is beszélünk. Hihetetlen, hogy létezik, és érthetetlen, hogy eddig miért nem született meg.

Benzingoz_CitroenDS9

A feneke: rég rajongtam ennyire egy fém-műanyag kompozícióért. Órákat mélázhatunk a hátsó világítóelemeken, az ízléses tetőspojleren, és nem utolsó sorban érthetetlen, hogy eddig senki nem gondolt arra, hogy így is megoldható a dupla kipufogó integrálása egy autó hátuljába. Nem lehet betelni a Numéro 9-el, napokat, heteken lehetne gyönyörködni benne.

 

Vetkőztessük le a Numéro 9-et

Ha mégis sikerült betelni a külvilág nyújtotta érzéki utazással, akkor nézzünk a sejtelmes gyöngyházlila ruha alá. A francia mérnökök a lélegzetelállító formavilág mellett komoly technikai ékszereket is helyeztek a nem evilági kasztni alá.

Benzingoz_CitroenDS9

Az Nr. 9-nek két szíve van, egy hibrid, hogy elbírja bókok óceánját, amellyel mindenki kényezteti. A robbanékonyabb, hevesebb szív az első tengely felett elhelyezkedő, 1,6 literes turbó benzines aggregát, amely nem kevesebb mint 225 egyszarvú meselovat mozgósít a gázpedál legkisebb érintésére. Másik egyéniségét egy elektroszív élteti, a hátsó tengelyt egy 70 lóerős elektromos motor mozgatja.

Nemcsak elképesztően gyönyörű, de kifejezetten gyors is a kilences számú műalkotás. 5,4 másodperc alatt feledteti el velünk a hétköznapok nehézségeit és a 100 km/órára gyorsulást, a suhanás pedig egészen 244 km/óráig tart. Érdekes, de nem meglepő, hogy ha akarjuk, márpedig miért ne akarnánk, tiszta elektromos üzemmódban akár 50 km-t is megtehetünk.

Benzingoz_CitroenDS9

Puszta léténél csak a gyár által megadott fogyasztási érték elképesztőbb: állítólag az érzéki francia beéri 1,7 liter üzemanyaggal száz kilométeren, miközben mindössze 39 gramm széndioxidot lehel a légkörbe kilométerenként. Hihetetlen adatok, de ne felejtsük el, hogy ez egy DS, a technikai vívmányok legjavát fogják belepakolni.

 

2013-tól indul a sóvárgási maraton

A tanulmányként megmutatkozó Numéro 9 a sorozatgyártásba egy év múlva kerülő DS9 előfutára. Talán kevesebb krómmal és kisebb báli cipővel, de ebben a formában gördül majd le valamelyik francia álomüzem gyártósoráról. Ha tényleg nem változtatnak ezen a szobrászati remekműnek is beváló alakon, akkor a valaha gyártott legszebb és legérzékibb négykerekűt vásárolhatjuk majd meg a Citroën márkakereskedőktől.

Benzingoz_CitroenDS9

Ha ez ebben a formában valósul meg, akkor nagy valószínűséggel minden jövendőbeli tulajdonos megválik majd a munkájától, rosszabb esetben feleségétől, családjától, mert napi elfoglaltságát és teljes életét kitölti majd a gyönyörködés a DS9-ben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."