Színes » Benzingőz

Vegyél villanyrakétát a horvátoktól

Több mint ezer lóerő, négy villanymotor és lélegzetelállító teljesítmény a horvát recept alapja. Horvát manufaktúra gyártja az európai elektorrakétát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

A villanyalma 2013-ra érik be - Concept One.
A villanyalma 2013-ra érik be - Concept One.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 08., 14:41
2 hozzászólás. 

Ritka, mint a fehér holló, hogy Európa keleti felén kézi összeszereléssel, saját fejlesztéssel és öntőkéből valaki autót gyártson. A sufnigyárak a múlt században virágoztak főleg a brit szigetországban: 50 kilométerenként valaki összetákolt egy négykerekűt, saját nevével illette, és eladásra bocsájtotta.

Benzingoz_ConceptOne

Pár gazdasági válság viszont végleg kivasalta a kisiparos autógyárakat, maradványaikat a szféra óriásai porszívóként szippantották fel.

 

Szerencsére fennmaradt néhány őskövület,

mint például a mai napig favázra építő Morgan autógyár, vagy az újdonsült Tesla Motors, de száz ember két kezén meg tudja őket számolni. A XXI század a tuningot hozta, manapság bármilyen autót úgy átalakíttathatunk, hogy akár az egyedi kategóriába is sorolható, de az alapoktól, azaz a négy keréktől kezdődő gyártás inkább kuriózum, mintsem mindennapi része az autós közéletnek.

Ha fel-felbukkan egy excentrikus milliomos által finanszírozott kis csapat, rövid idő alatt kifogy a szufla belőlük: vagy az ötlet vagy a pénz válik kámforrá. Szerencsére vannak még kalandorok, Indiana Jones-ok a szakmában, akik nekivágnak a nagyon drága, nagyon exkluzív és bizonytalan utazásnak, hogy eredeti és nem utolsósorban fényűző négykerekű szobrokat alkossanak.

 

Felvillanyoz a horvát varázs

Közvetlen közelünkben néhány fiatal mérnök egy – ahogy ők hívják – varázslatos gyárban 2009-ben belevágott a különleges, saját fejlesztésű négykerekűek gyártásába. A problémát ráadásul a legérdekesebb végénél támadták meg: az elektromos meghajtású hiperautók szegmensét vették célba.

Benzingoz_ConceptOne

Első kreációjuk a 2011-es frankfurti autószalonon megvillantott Rimac Concept_One, amely különleges formavilágával és papíron meghökkentő teljesítményadataival kápráztatta el a közönséget. A villanyalma 2013-ra érik be, de a végeleges modellt most már a nagyérdemű is kóstolgathatja.

 

Batmobil vörösben

Ha Batman nem rohangászna egyfolytában feketében, akkor biztosan a Concept_One lenne a hétköznapi szekere. Formavilága lenyűgöző, karakteres és erős vonalak jellemzik a szénszál ötvözetű kasztnit. A küllem egyedi, fölösleges keresni, hogy melyik autóóriástól inspirálódott a tehetséges tervezőcsapat. Az orrészben látok némi Maserati GranTurismót, de akár a fény-árnyék játék is teheti.

Benzingoz_ConceptOne

Óriási légbeömlők és full Ledes világítóelemek jellemzik a gépcsoda orrát. Nagyon arányos a kasztni, az első túlnyúlás csak picivel nagyobb a hátsónál, valószínűleg az ideális súlyelosztásra gyúrtak rá a fiúk. Az orrésztől induló, oldalt végigfutó és a farba torkolló szürke csík nagyon ízléses. Ha már az oldalát kóstolgatjuk, érdemes megemlíteni az orbitális méretű hátsó légbeömlőket, amelyek nemcsak esztétikai elemek, komoly funkciójuk is van.

Borzasztóan alacsony a kasztni, a szekérkerék méretű alufelnik még jobban aláfestik a lopakodó benyomást. A kerámia fékrendszer teljesen kitölti a hatalmas felniket. A tankszerűen apró ablaküvegek nem könnyítik meg a kilátást, sőt hátrafelé felejtsük is el a nézelődést, az áttetsző akrilból ide már nem jutott.

Benzingoz_ConceptOne

A hátsó fertály az egyik legérdekesebb része a Concept_One-nak. Az ék alakú Led világítóelemek találkoznak a legömbölyített formákkal. Diffúzor van, kályhacső nincs. Nem azért hiányzik a kipufogó méretes füstkéménye, mert elrejtették, hanem mert nincs szükség rá: a Rimac csodaszekere teljesen elektromos meghajtású.

 

Szuperhősöknek kiképzett beltér

Helyet foglalva az utastérben mintha a 22. század négykerekűjébe csöppennénk: temérdek érintőképernyő karbon- és bőróceánban. Formabontó beltér jellemzi a Concept_One-t. A minőségi munkát a szintén horvát Vilner cég végezte, a mérnöki bravúrért pedig a Rimac szakembereit illeti a vállveregetés. Gyönyörű és nagyon ízléses minden, folyton az az érzésünk támad, hogy valamelyik szuperhős bevetési verdáját nyúltuk volna le.

Benzingoz_ConceptOne

Egyetlen dolgot azért az avatott szem egyből kiszúr: a bajuszkapcsolókat a BMW-től kölcsönözték. Úgy látszik, a badar részletekre nem fektettek akkora hangsúlyt. Látszik, hogy nem olcsó masina a Rimac szekér, de a küllem alatt a technikai is rendben kell, hogy legyen.

 

Elektronpacik repítik az űrszekeret

Ha már összeszedtük a küllem miatt leejtett állunkat, érdemes finoman felgyűrni a szénszálas bőrt is. Négy kerék – négy motor a recept, a horvát hipersportolónak minden tengelyére jutott egy elektromos szív. A rendszer összteljesítménye még a Bugatti Veyronnak is kissebségi komplexust okozhat, a sofőr összesen 1074 villanylónak parancsol.

Benzingoz_ConceptOne

Ennél talán a nyomaték meghökkentőbb, ami egyenesen a 40 tonnás nyergesvontatók világába katapultálja a Rimac gyermekét, mivel teljes kapacitáson nem kevesebb mint 3800 Nm áll rendelkezésünkre. Nem elírás, tényleg háromezer-nyolcszáz a forgatónyomatéka. Ha a gázpedált, azaz kapcsolót a padlólemezbe tapossuk, akkor 2.8 másodperc alatt zümmög fel százra, a vége pedig valahol 305 km/óránál van.

Benzingoz_ConceptOne

Ezekben a magasságokban közúti forgalomra alkalmas elektromos autó még sosem szárnyalt. Az egyetlen, ami megközelítheti, az a Tesla Roadstere, de az is 201 km/óránál kiszáll. Aki lassan önkívületi állapotba kerül a számadatok miatt, annak az utolsó adat a teljes idegösszeroppanás előtt: egyetlen töltéssel a Concept_One akár 600 km-t is meg tud tenni. Ilyen hatótávolságot még belső égésű vetélytársai sem tudnak produkálni. Lehet, hogy a Rimac Concept_One az első gazdaságos hiperautó?

 

Amitől a pénztárcád is felsír

Keserű érzés lehet, amikor a horvát gyár bemutatóüzletében a kasszához invitálnak majd. Első hiperautójuk nemcsak nagyon exkluzív (mindössze 88 darabot terveznek gyártani belőle), hanem elképesztően drága is. A szélvédőn díszelgő árcédula hatszámjegyű, eurós érték szerepel rajta, és csak egy leheletnyivel maradt le a hetedik számjegy.

Benzingoz_ConceptOne

Az első példányokat 2013-ban szeretnék leszállítani a boldog tulajdonosoknak, de már most szívesen várják az érdeklődőket az első részlet kifizetésére. Alapár, indulóár, vagy végső ár, még nem lehet tudni, de aki szeretne egy Rimac Concept_One-t, annak nem kevesebb mint 745 000 eurót kell leszurkolnia.

Benzingoz_ConceptOne

Nem olcsó, de ha belegondolunk mennyi fejlesztés, munka és verejték került csak a gépcsoda kifejlesztésébe, máris attraktívabb az ajánlat. Ha hozzácsapjuk, hogy egyetlen Bugatti Veyron árából akár két elektromos horvát hiperautót is vehetünk, akkor szinte a hülyének is megéri a közel háromnegyed millió eurós befektetés. Le a kalappal a szomszédok előtt, ilyet kevesen tudnak.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Baly77
2012-05-09 08:40:26
2. sor...európai elektorrakétát.
avatar
Baly77
2012-05-09 08:46:23
:cheer: Szerencsére fennmaradt néhány őskövület,

mint például a mai napig favázra építő Morgan autógyár, vagy az újdonsült Tesla Motors...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."