Színes » Benzingőz

Izomszagú apróság az utakon

Kicsi a Mini, de borserős – a sorozat zászlóshajóját megtoldották néhány lóerővel ki és limitált szériát indítottak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Mini John Cooper
Elég a GP lehúzós, hogy jobban le tudják húzni a vásárlóközönséget
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 17., 12:03
0 hozzászólás. 

Gokart feeling, elképesztő menetdinamika és puccos külső jellemzi a bajorok kezében újjászületett angol élményautó-gyárat. Bár kínálatuk az évek alatt jócskán kibővült: kupé, kabrió, mini furgon, sőt terepes géneket is fecskendeztek a Minibe, a gyökereivel mégiscsak egy 21. századi felvarrás bánt el.

Igazi őskövületnek számít a kis brit harcos, hiszen az előző generáció több mint ötven évet vészelt át minimális késaláfekvéssel. A sziget ország VW bogárja, vagy a pudingevők 911-es Porschéja egész generációkat mozgatott meg, míg a német luxuscikkgyártó BMW kezei közé nem került.

Kultuszautóként, sőt retromobilként tartják számon,

és ha lehet élni a kifejezéssel, viszik, mint a cukrot. Az alap Mininek temérdek szín-, karosszéria-, és motorizáció változata létezik, hogy mindenki megtalálhassa magának a személyiségéhez legjobban illő gombócot.

c

Az adrenalinfüggők örökös nagy kedvence a Cooper S kivitel, mely nemcsak sportos küllemével, hanem elképesztő motorjával is csalogatja az izzadt tenyér élményének keresőit.

Akinek kevés lenne a gyári kivitel, annak egy brit, házon belüli, tuning cég, természetesen némi Erzsébet királynőt ábrázoló valutáért, megpiszkálja a gyárilag sem erőtlen aggregátot.

Az akusztikus élmény mellé vizuális Kánaán is társul, így a JCW kivitel a legvadabb, jelenleg megvásárolható Minivé válik. Az elvetült shufi-tuning fanatikusok mégis meghergelik a masinát, de a legutóbbi kivitellel akár neki is hadat üzen a helyi tunner.

Megújulás előtt szteroidozták a szekeret

Az első új Mini életútja pontosan hat évig tartott, így akár azt is mondhatjuk, hogy a ráncfelvarrott kivitel szolgálatának a végéhez ér.

Mielőtt azonban nyugdíjaznák az aktuális verziót, előtte egy limitált szériás, mini izompacsirtát faragnak belőle.

A legújabb Mini őrület a GP utónevet viseli, amivel a gyár marketingesei finoman aláfestik a modell sportos génjeit. A mélyre menő motor tuning mellett persze kapott sportos hacukát is: mindent az összkép harmóniájáért.

Mini Cooper Johnson

Az első és legszembetűnőbb a harci spojlerezés. Mélyre húzták az első kötényt, színre fújtak néhány légbeömlőt, sőt az első lámpák burája is befeketedett. A motorháztetőn méretes száj tátong, melynek falára felkerült a különkiadást jelző matrica.

Nemcsak esztétikai, de funkcionális feladata is van a légbeömlőnek: segít oxigénnel táplálni a felhergelt aggregátot. Természetesen, ha egy Miniről van szó, akkor a különböző karosszériaelemek nem lehetnek egyszínűek. A tükrök pirosak, a tető fehér, a kasztni többi eleme pedig szürke.

Oldalnézetből a gyönyörű négyágú felni szett és a finom spojlerke a legszembetűnőbb.

Szépen látszik a sportfutómű jótékony hatása: átlagember mutatóujja nem is fér be a kerék és járata közé.

Mini Cooper Johnson

Nemcsak a rossz aszfaltminőség miatt lesznek rázósak az utak a GP-vel. Hátulra különleges tetőspojler került a jobb leszorító erő érdekében, amely egy tempósabb hegyi szerpentinen segít majd az úton tartani a masinát. Kifejezetten agresszívre sikerült a diffúzor-kipuffógó kombináció, nem kizárt, hogy ez esetben az esztétikán kívül valóban haszna is van. Nagyon dögös az összkép, nem bízták a véletlenre a formatervet, tetszetős és agresszív a GP kivitel.

Nem családbarát a sportos Mini

A merevebb váz és a súlycsökkentés érdekében búcsút kell mondanunk a hátsó üléssornak. Furcsa, de kompakt méretei ellenére, így egyáltalán nem négy személyes örömautó a kis brit-bajor szerelemgyerek, inkább egy városi törpeharcos bundájába bújt kupé.

Elnézzük neki, hogy Fifi nem kap helyet a hátsó ülésen, ha cserébe hatalmas mosolyt varázsol az arcunkra. Magas a vigyori faktor.

12 pacival több a motorháztető alatt

Nem hiába hívják az egyik legdirektebben vezethető masinának a Mini-t.

A kasztni végződéseibe tolt kerekek igazi gokartos vezetési élményt biztosítanak. Persze nem elég a jó súlyelosztás az örömautózáshoz, egy kiváló futómű és elképesztő motor elengedhetetlen.

Mini Cooper Johnson

Ha már a motorháztető alatt pihenő ketyegőről esett szó: az aggregát egy ezerhatszázas benzines négyütemű. Ez csak a negyed igazság, hiszen az orrészben egy legújabb fejlesztésű BMW erőforrás dorombol.

Az egyhatos masina tizenhat szelepes és turbókompresszoros. Az eddig gyártott legerősebb Mini 218 lóerőt présel ki az aggregátból, de a GP egy lépcsővel fennebb megy és megtoldja 12 pacival a ménest, így nem kevesebb, mint 230 turbó ló ereje várja a gázpedál legkisebb érintését, hogy elszabadulhasson.

Hivatalos gyorsulási és végsebességi érték egyelőre nincs, de azt tudni, hogy 8 perc és 23 másodperc alatt kergették végig a híres Nordschleifen, ami nemcsak kategóriájában, de a kompakt divízióban is kimagasló érték.

Pénztárcagyilkos vadállatka

Egyelőre hallgatnak a vételárról a britek, de valószínűleg méreg drága lesz, hiszen összesen 2000 darabot gyártanak majd a megvadított Miniből.

Mini Cooper Johnson

Hogy a kormány melyik oldalon kap majd helyet, még kérdéses, hiszen nem tudni, hogy több bal vagy jobb kormányos kivitel készül majd. Egy azonban kristálytiszta: a jelenleg gyártott, gyári sportgépek közül ennek van a legjobb felület/adrenalinszint-növelő arányosa.


címkék: benzingőz mini

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."