Színes » Divat

Egyenruha vagy divatcucc

Az uniformis növeli a közösségiség élményét, ellenben csökkentheti a gyerekek önkifejezési lehetőségeit. Egyen vagy egyén?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Csak néhány a kilencből fotó: Dávid Anna Júlia

Megvan neked?

Kilenc év, kilenc póló. Ha megvan neked mind a kilenc,...
halalfejesgyerekzokni01ufo

Miért kell halálfejes zoknit gyártani a 3 éves gyerekeknek?

Az asszony bement egy udvarhelyi gyerekruha-boltba, fekete...
metamorf05

A nők nem járnak csukott szemmel

Mindenki látott már olyan videókat a neten, amiben...

Egyenruha az iskolában
Fotó: napimama.hu
szerkesztoÍRTA: X
2013. szeptember 09., 15:05
2 hozzászólás. 

Az idősebb korosztály, mai szülők és nagyszülők még megérhették az egyenruha viselésének élményét. Műanyag, otromba, a kék különböző árnyalataiban unatkozó ruhácskák, kötelező hajpánt, mely vagy illett a frizurához, fejformához, vagy sem, viselni kellett.

Akinek jól állt ez a viselet, és nem voltak a ruhaviseletben megnyilvánuló önkifejeződési vágyai, mai napig visszasírja az egyenruhás időket, akihez meg nem passzolt a ruha, és külföldi rokonokkal csempésztetett be divatos darabokat, az inaszakadtáig harcol ellene. A mai gyerekek, fiatalok véleménye is épp így megoszlik az egyenruha körül. Összegyűjtöttük az uniformissal kapcsolatos pro és kontra érveket

Nincs tétovázás a szekrény előtt

Az egyenruha jelentősen megrövidítheti az reggeli ruhaválasztás idejét. Többé nem hallja a szülő a gyerektől, hogy mit vegyek fel ma reggel. De: hallhatja azt, hogy anyu, már megint elfelejtetted kimosni az egyenruhám.

Viszlát vasaló, helló izzadás

A mai egyenruhákat jó esetben olyan anyagból varrják, hogy ne kelljen vasalni őket. Alacsony hőfokon mosható, jól tisztítható, könnyen szárad, tehát még energiatakarékos is, csak magára dobja a gyerek a szárítóról és úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna. De: ellenőrizzük, távolítsa el iskolába menés előtt a ruhacsipeszeket. Mivel a legtöbb vasalást nem igénylő anyag komoly poliésztertartalommal rendelkezik, könnyebben beleizzadhat a gyerek, ez szag- és gombaártalommal járhat, többször kell mosni.

Olcsón mért közösség

Egy szett márkás ruha akár 1000 lejbe is kerülhet, márpedig a kamasz már 4 éves korától igényes, és a mai társadalmi szemlélet versengéspárti. Azaz, minél menőbb a ruha, annál nyertesebbnek tekintik viselőjét. Az egyenruha tizedébe kerül a divatos holmiknak, és az individualista versengéssel szemben a közösségi élményt helyezi előtérbe. Utóbbi 20 éve hiánycikk.

Lőttek az egyéniségnek?

De: az öltözködés az önkifejezés része. Társadalmi státuszjelző hatással bír (pl. egy szakadt ruhájú embert egyaránt kevés eséllyel közelítenek meg a koldusok és a gazdasági befektetők), a gyereknek meg kell tanulnia, hogy a sikeres beilleszkedéshez minden helyzetben megfelelő ruhát tudjon választani. A ruha a belsőnk meghosszabbítása, kivetülése. Más ruhát visel egy szobafestő és mást egy képzőművész. És a társadalom ennek megfelelően kezeli őket.

Cuccos tanulás

Az egyenruhával a gyerekek kreativitása és figyelme az öltözködésről a tanulásra fordítható. De: a kamasz kreatív, megtalálja azokat a helyzeteket, amelyekben mégiscsak a külsőségekre terelődhet a figyelme. Kiegészítőkben kezd gondolkodni, tanfelszerelésben, kütyükben. Csak legeslegutolsó esetben akar a tömegből a szorgalmával, tehetségével kitűnni.

Sulik versenye

Az egyenruháról könnyedén rájön bárki, hogy viselője melyik iskolába jár, honnan lóg, és hová kell visszaküldeni. A kisdiákok ezért már korán érdekeltek lehetnek abban, hogy tanuljanak, és a rangosabb iskolákba kerüljenek. De: az emberek nagyon szeretnek ítélkezni, főként az éles ellentétekben gondolkodó kamaszok, ezért káros lehet a kis- és nagykamaszok amúgy is zsenge önértékelésére, ha valakit az egyenruhája alapján ítélnek okosnak, butának, szorgalmasnak vagy semmirekellőnek.

Közös egyenruha-shopping

A csinos, divatos egyenruhát, melynek szabása és színe a legtöbb mérethez, valamint bőr-hajtípushoz illik, a legtöbb diák szereti. De: csakis akkor, ha nem rátukmálják, hanem a modell kiválasztásába valamilyen szinten bevonják.

Szia, szépfiú!

És ne felejtsd, a csajok mindig is buktak az egyenruhás pasikra.


címkék: egyenruha uniformis

2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2013-09-10 08:36:08
felesleges
Erre a cikkre kar volt idot pazarolni, az iro reszerol is es reszemrol is.
avatar
erzsébet94
2013-09-10 17:00:34
Szerintem, az , hogy mennyibe kerul az hulyeseg, megpedig azert mert miutan kijottek a sulibol otthon mas ruhaba kell bujni, ha szertne delutan elmenni valahova, s oda biza ugyan annyi ruhara van szukseg mindha nem volna egyenruha! Szoval ezzel az egyenruhas dologgal is valaki jol kaszal megpedig kb. az aki feldobta az otletett. En is kijartam ugy az iskolat ,hogy egy nap sem kestem azert, mert nem tudtam mit vegyek fel :-). De hat ez van , kinek nem inge.....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."