Színes » Életmód

Még jobban meg akarod váltani a világot?

6+3 környezetkímélő tipp főleg nőknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

levendulacsaj
Légy jobb, fotó: pixabay
szerkesztoÍRTA: GYŐRFI KATA
2018. június 20., 11:01
0 hozzászólás. 

A kevesebb vagy semennyi szemét-termelésnek vannak fokozatai attól függően, hogy a szemetet termelő ember mennyire képes átszoktatni magát egy felelősségteljesebb életstílusra. A világ körülöttünk, a civilizációnk arra rendezkedik be amióta létezik, hogy nekünk minden egyre kényelmesebb és hozzáférhetőbb legyen. Ezen az igényünkön élősködik a kapitalizmus tudomást sem véve arról, hogy közben olyan fölös túltermelés van mindenből, amit már képtelenek vagyunk feldolgozni.

Amit ilyenkor tenni lehet, hogy egyénenként, legalább kicsiben vigyázunk arra, hogy mit szórunk szét a világba. Csak annyira, amennyire szeretnénk, hogy ránk és a környezetünkre vigyázzanak mások, annyira vigyázzunk mi is. Az előző részben 7 környezetkímélő tippet soroltunk fel székely háztartásokra kifejlesztve. Most folytatjuk a sort, főleg a fürdőszobára koncentrálva. 

Itt Székelyföldön és Románia-szerte is az emberek többsége hipszterkedésnek, biomenyecskézésnek, fölösleges fennhéjázásnak ítéli az előző és a következő tippeket is, hogy nyugatról hozunk be szokásokat, amik a mi hétköznapjainktól nagyon távol állnak. Pedig, ha jobban megnézzük, egyáltalán nem állnak távol és rengetegen csinálják már itthon is, nekik nem is fogunk újat mondani.

#8

Ha szétnézünk a fürdőszobánkban, a csempén és a tükrön kívül főleg műanyaggal vesszük körül magunkat. Samponos, tusfürdős, izzadásgátlós, fogpasztakrémes, borotválkozó-habos – első szint –, hajbalzsamos, kézmosó-szappanos, testápolós, szájvizes, fogselymes, kézkrémes – második szint –, arc- és sminklemosós, két-háromféle arckrémes, hajlakkos, hajhabos, hajvég- és gyökérápoló termékes, arcpakolásos, micellás vizes – harmadik szint –, és ki tudja még milyenes műanyag dobozok, tartályok, tubusok.

Onnan tudom, hogy ez volt az én fürdőszobámban is. Főleg mikor ketten laktunk, hiú lányok. Ahogy a halmozásnak, úgy a lemondásnak is vannak fokozatai.

#8.1 – Ha már hozzászoktattuk magunkat ahhoz, hogy ennyiféle terméket használunk, akkor biztosan tudjuk, hogy a legtöbb ilyen termék van óriás- vagy újratöltős kiszerelésben, ami már talán már valamennyivel kevesebb műanyag, mintha mindenből picikét, gyorsan kifogyósat vennénk havonta. És hátha az óriástartályokat is fel tudjuk valamire még használni.

#8.2 – Ha azt hisszük, hogy mindenre szükségünk van, amit használunk, akkor gondoljuk meg mégegyszer. A bőrünk hozzászokik a rengeteg kozmetikumhoz, sőt legtöbbször az egyik kozmetikum kéri a másikat. Én nem vagyok ilyen összesküvőselméletes, de azért ki van találva, hogy a szuperszemcsés arcradír után, a micellás víz kell és utána egy mélyen hidratáló arckrém, hogy ne égjen az arcunk és hogy megálljon rajta a több réget smink is.

Egy pár éve az egyik amerikai női magazinnak

volt egy kihívása, amiben arra szólította fel a világon a nőket, hogy engedjék el harminc napig a kozmetikumaikat és csak és kizárólag vízzel mossák az arcukat reggel és este. És ne sminkeljenek. Semmi lemosó, semmi krém, semmi, semmi. Volt erre egy blog, ahol ezek a nők megosztották a tapasztalataikat és ahol egy kozmetikus válaszolt nekik.

Az első napok elviselhetetlen miteszerszőnyegekkel, zsírfátylakkal jártak együtt, a szemeim alatt a bőr sötét volt, mint az éjszaka és az ajkaim úgy ki voltak száradva, mintha nonstop szélben állnék. De megnyugtató volt, hogy több száz nőnek ugyanez volt a tapasztalata, és megnyugtató volt, hogy ez normális. Mintha kábítószerről jönne le a bőrünk – elvonási tünetei voltak. A második hétre a bőröm elkezdett tisztulni és táplálni önmagát. A hónap végére kidobtam az összes arclemosómat (amiket 14 éves korom óta használtam), tonifikálómat és arckrémem. Renteget hely van a tükör előtt.

Ha képtelenek vagyunk elengedni mindent, esetleg gondoljuk át többször, hogy mi az, amit csak azért használunk, mert bebeszéljük magunknak, hogy jót tesz, és mit azért, mert elengedhetetlen. Ha lemondunk dolgokról,

nem leszünk ápolatlanok.

A párszáz nőnek a 80%-a azt igazolta vissza, hogy – bőrtípustól függően – sokkal szebb a bőrük. Nekem a sminkről való leszokás volt a legnehezebb, de az vonzotta magával az összes többi terméket is. Nem tudom, ki miért használ sminket – nekem önbizalmi- és testképzavaraim voltak, azt gondoltam, hogy úgy ahogy vagyok, nem vagyok elég, ezért naponta többször sminkeltem. Lehet, hogy most sem vagyok elég, de legalább nem takargatom magam.

#8.3 – Ha pedig hajlandóak vagyunk proffesszionális szintekre lépni ebben, akkor töltsünk egy szombatot azzal, hogy üvegcséket és befőttesüvegeket gyűjtünk magunk köré, beszerzünk egy pár alap háztartási cikket és kikavarjuk magunknak a dolgainkat. Minden tömegterméket tudunk helyettesíteni: sampont, balzsamot, tusfürdőt, testápolót, arckrémet, napolajat, ajakbalzsamot, fogkrémet, hajvégápolót, izzadásgátlót – mindent.

Egyrészt bármire rákeresünk az interneten, van egy nagyon hozzáférhető recept, de szovátai, akár itthoni vásárokban is tudunk venni természetes anyagokból készített termékeket, amik megváltoztatják a mi és a környezetünk életét is. Nekem a kedvenceim: a levendulás mézszappan, a kávézacc, mint bőrradír, a citromos vagy a sörös hajpakolás, a parajdi sódarab a vízben az egészkádas fürdésekkor, vagy éppen a szőlőmagolaj, mint egy kiváló arcbőr- (két-három este egy héten elkenek egy-két cseppet) és hajvégápoló.

#9

Ha még kicsit szétnézünk a dobozokon és tartályokon kívül további műanyagot találunk. A fogkefénket egyszerűen kicserélhetjük komposztálható, lebomló fogkefére. Én nemrég tudtam meg, hogy a világ kezdete óta készült összes műanyag fogkefe a Föld felszínén van valahol.

Lehet az internetről rendelni bambusz fogkefét, mi szerkesztőségileg megtesszük júliusban, ha valaki csatlakozna, csak jelezze. De a városban is szétnézünk még, hátha találunk itt is. 

#10

A műanyag borotváinkat több mindenre le tudjuk váltani. Egyrészt fémborotvára, oldschoolnak tűnhet így elsőre, de ehhez is hozzá lehet szokni. Másrészt vehetünk egy epiláló-gépet, az elején fájdalmas, de ehhez is hozzá lehet szokni – ráadásul ritkítja a szőrnövést. Harmadrészt járhatunk gyantáztatni.

#11

A műanyag fésűinket még stílusos és egészségesebb is, ha lecseréljük fa és természetes szőrből készült fésükre és hajkefékre. A természetes anyagokból készült fésük és kefék fésülködéskor arányosítják a haj hidratációs szintjét – magyarán szétkenik a hajunkon úgy a fejbőrünk termelte olajat és zsírt, hogy már az első hét használat után egy nappal tovább bírja a hajunk mosás nélkül.

#12

Van, aki használ mindenféle bőrradír tárgyakat zuhanyzás vagy fürdés közben: szivacsok többféle verzióját. Azokat könnyedén lehet helyettesíteni törölköző kesztyűkkel, amik kellemesebbek a bőrnek is és kimoshatóak, illetve nem igényelnek műanyagot az előállításuk.

#13

És feltehetőleg a komfortzónánktól a legtávolabb álló váltás: az intim kehely vagy –tölcsér használata. Egy nő körülbelül 9 600 tampont és betétet használ el élete során, amikről tudjuk, hogy egyáltalán nem újrahasznosíthatóak. Ez a kehely pedig kifőzhető, kényelmes, praktikus és sokkal higiénikusabb, mint eddig bármi, amit menstruáló nőknek piacra dobtak. Az interneten el lehet olvasni mindenféle véleményt. Én valószínűleg fogok rendelni egyet.

Ne feledd, máris környezetbarátabb leszel, ha legalább egy tippet kipróbálsz. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."