Színes » Életmód

Hol síeljünk olcsón Európában?

Javában tart a síszezon. A karácsony, szilveszter elvitte a pénzed? Utánajártunk, melyek a legolcsóbb európai síterepek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Extrém tél a Hargitán
Extrém tél a Hargitán
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 15., 18:11
0 hozzászólás. 

Ha az olcsóság a szempont, akkor nem kell túlságosan nyugatra szaladnunk. Ahogy távolodunk, úgy az árak is emelkednek. Ha már kissé ráuntunk a Hargita nyújtotta tájakra, nézzük mit kínál a Mátra magyar oldala.

Elsőre tudnunk kell, hogy a mátraszentimrei pályarendszer sem a hosszúságáról híres. A kilenc pályából álló, alig 4 km hosszú pályarendszerhez ráadásul még utaznunk kell 600 kilométert, az oda-visszaút jelentősen megnöveli a költségeket. A szállás és a napi síbérlet nagyjából 120 lejbe kerül, a bónusz, hogy van esti sízés – igaz, arra külön bérlet kell.

hargita extrem-24

Hasonló körülmények várnak, de kicsivel drágább az eplényi sípálya, aminek hossza 6,5 km. De ide is jó sokat kell autóznunk. Összességében csak egy kis újdonságért és főleg egy hosszú hétvégéért nem éri meg a magyar sípályákra menni.

Ha árban nem szeretnénk túlságosan elrugaszkodni az itthoniaktól, de mindenképp hosszabb pályákra vágyunk, akkor a volt szocialista országokban kell kutakodnunk. Viszont ezekkel is a legfőbb probléma a távolság. Még egy teljes hetes síelésre sem biztos hogy kifizetődő elautózni odáig, a sok órányi utazás nem csak kényelmetlen, hanem költséges is.

Borovec, Kelet-Európa egyik felkapott síparadicsoma

Bulgáriában van, az út hossza ide is 700 kilométer, viszont a pályák hossza majdnem 60 kilométer és a magasság miatt a hó minősége is garantált. Akár a nyugati árak feléért is sízhetünk itt – hirdetik a brit honlapok.

Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy az angolok leginkább csoportosan érkeznek Bulgáriába, így jelentős kedvezményeket kapnak a szállás és síbérletek áraiból. Borovec legmagasabb pontja 2500 méteren csodálatos élményt nyújt. A felvonók jól működnek, de a balkáni hangulatból itt is kapunk.

hargita extrem-48

Még egy alternatíva lehet a Magas-Tátra lengyel része, Zakapone. Ez is Kelet-Európa olcsó síközpontjai közé tartozik, igaz, ide az eddiginél is többet kell autózni. Száz éves hagyományával méltán nevezik a lengyel sízés bölcsőjének.

Sokszínű pályái ötven kisebb-nagyobb felvonóval várják a sízőket, pályarendszerük hossza 33 kilométer. Hangulatos kisváros és a lengyel vendégszeretet teheti emlékezetesebbé az itt töltött időt.

Idén még hanyagolnunk kell,

de az elkövetkező években új célpont lehet a oroszországi Poljan. A 2014-es téli olimpiára fejezik be a környék infrastrukturális fejlesztését, ami igencsak jónak ígérkezik. Az óriási beruházást valószínűleg még néhány évig nem fogják tudni kihasználni, ezért amíg be nem fut, olcsón vehetjük igénybe.

Itt is a legnagyobb gondot az utazás jelentheti, az Oroszországba való eljutás nem egyszerű és nem költséghatékony. De ha már ott vagyunk, akkor számos más csodát is megnézhetünk.

hargita extrem-39

Összességében a kelet-európai „olcsó" árak is drágán jönnek ki a mi zsebünknek. Még ha a hazai, vagy ahhoz közeli áron kapjuk a szolgáltatásokat, akkor is, ugyanakkor rengeteget kell utazni, s ezzel arányosan nem kapunk több pluszt.

Viszont ha nem csak a sízést tartjuk a fő szempontnak, hanem beiktatunk még néhány turistalátványosságot, akkor már megérheti kimozdulni a Kárpát-kanyarból. Érdemes figyelni a last minute ajánlatokat is.

uh.ro/origo.hu



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."