Színes » Életmód

Legyen 2014 a pillangók éve!

A gyerekek imádják, és a felnőtteket is jobb kedvre derítik. Vegyünk példát a múzeumtól, és díszítsünk lepkékkel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Az alkoholfogyasztás pozitív hatásai | fotók: P. E. É.
Az alkoholfogyasztás pozitív hatásai | fotók: P. E. É.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. március 18., 12:13
0 hozzászólás. 

Az utóbbi időben megjelent néhány cukiság a városban. Apróságok, amelyek nem igényelnek hatalmas befektetést, mégis mérföldekkel jobb lesz tőlük a közérzetünk.

Az első ilyen az idén az Orbán Balázs Általános Iskola kerítése volt. Szeretünk arra járni a gyerekkel. Időnként megsimogatjuk, megszámoljuk a ceruzákat, megnézzük, hogy melyik kisebb, nagyobb, meddig növekvő a sorrendjük, és honnan csökken a méretük. Kerítés és fejlesztő játék egyben. Ezúttal is köszönjük.

pillangomuzeum2

A második cukiság a Kossuth utcában jelent meg. A Variációk hat lábra című interaktív rovarkiállítás cégére egy csorda színes pillangó, amelyek a Haáz Rezső Múzeum táblájától csábítanak az első emeleti teremig, ahol rovarok és játékok sokasága vár. Innen loptuk a lakásdekor ötleteinket.

A pillangónézésnek nálunk mozgáskészség-fejlesztő hatása van. Azóta kétszer is sikerült a borsószemkisasszonyt a saját lábán elvinni, sőt, másodszor ő vitt el engem. Pedig szíve szerint kizárólag a szülei lábán, nyakában közlekedik, esetleg húzhatjuk motorral, rollerrel. A gyermek jár!

Penészre pillangót

Van egy üres fal a gyerekszobában, amelyet matrac takart, megpenészedett, és le kellett mosni, kifakult a napsárga színe.

Már egy ideje gondolkodom, hogy jó lenne valamivel árnyalni ezt a bakit. A lányom sokkal gyorsabb nálam, néhány filctollvonással elintézte volna a faldíszítést.

pillangokafalon

A múzeumbéli pillangók épp jó ötletnek tűntek a filcmű és a penészoldó eltüntetésére. Viszonylag kis befektetéssel könnyen kivitelezhető díszítés, és az eltávolításhoz sem kell a vakolatot letépni.

A lepkék formája változott, és kissé jobban odalapítottam őket a falhoz, hogy az ágyban való hancúrozáskor ne súroljuk le.

Hozzávalók: volt otthon némi maradék színes papír a vastagabbik és a vékonyabbik fajtából vegyesen, és karácsonyról maradt csomagolóanyag. Kellett még olló, kétoldalú ragasztószalag, ceruza, kávés csésze meg a tányérja – körző helyett és kb. két órácska.

Elkészítés:

Rajzolunk, vagy lemásolunk egy pillangót tetszőleges méretben, formában. Készítünk egy sablont, majd annak alapján megrajzoljuk a lepkéket, kivágjuk, kétoldalú ragasztócsíkokat helyezünk a hátoldalára, és felragasztjuk őket a falra. Ízlés szerint tarkíthatjuk virágokkal, madarakkal, vagy kisfiúsíthatjuk repülőgéppel, űrhajóval, léghajóval érkező állatokkal a fali tájképet. A virágokhoz csészét és csészealjat használtam: a nagyobb kört kisebbekkel kerítettem be. A többi ugyanúgy ment.

Szárnyal a parafa

A garantált jókedvért igyunk meg annyi üveg bort, ahány pillangót szeretnénk készíteni, plusz még legalább egyet. Az íze mindegy, a lényeg, hogy parafa dugós palackban legyen. Ha erre nincs időnk, vásároljunk dugókat, a kreatív boltban egy lej darabja a kisebb méretűeknek.

parafa pillangó

Készítsük elő: nagy fedőképességű festék (tempera, gouache, vagy akril), ecset, gombostű, kés, kendercérna (vagy színes drót, sodort papír – lényeg, hogy legyen tartása), filctoll, gombostű, cérna, vagy szalag, színes papír.

Elkészítése: szeljünk félujjnyi szélességű köröket az egyik parafa dugóból. Annyit, ahány pillangót akarunk. Ez lesz a feje. Ízlés szerint fessük le fehérre, ha világosabb, hagyhatjuk natúran, esetleg ragasszunk rá papírt. Filccel, golyóstollal rajzoljunk arcot mindegyikre.

A többi dugót fessük le a kívánt színre.

Amíg száradnak, készítsünk sablont a szárnyaknak, majd vágjunk ki annyit, amennyi állatkát szeretnénk.

A fejet illesszük gombostűvel a testhez. Ragasztóval (nekünk épp UHU márkájú, tubusos van) megerősíthetjük. Ha gyöngyfejű a gombostű, akkor könnyebb az akasztót is rárögzíteni, ha nem, akkor lehet próbálkozni szkoccsal, vagy rávarrással.

parafa pillangó

A kendercérnából vágjunk le annyiszor egy fél arasznyit, ahány lepkét tervezünk. A levágott madzagok két végét megcsomózzuk, középen elvágjuk. Ezek lesznek a csápok, amelyeket felragasztunk a buksikra. Végül a színes papírból készült szárnyakat is rögzítjük. Máris akaszthatjuk őket a tojásfára, vagy hurkapálcára szúrva betehetjük a virágcserépbe.

Némileg bonyolultabb feladat, egy betegeskedős délelőttöt, délutánt el lehet pepecselni a gyerekekkel. Az ötletet a kreativ.bloghaz.hu oldalon találtuk, az ő parafa angyalkáikat tavasziasítottuk.

Origami lepkeözön

Ezt az ötletet is a múzeumban láttuk, adaptáltuk. A legolcsóbb ikeás lámpánk van, ennek az alját egy drót tartja össze, mindig akasztunk rá valamit, amit sajnálunk kidobni, de máshol nincs se szerepe, se helye. A szülinapi lufik már épp megértek a kukára. Az alábbi videóból megtanultuk a lepkekészítés fortélyait:

Felfűztem cérnára őket, és ilyen lett:

origami-pillango

De ragasztani is lehet, falra, karnisra, lámpára, pici babának kiságy fölé forgót készíthetünk. Csak el ne szálljanak a napsütésben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."