Színes » Érdekességek

Éld túl, ha bennragadtál

Nagy havazásnak hosszú dugó a vége – tartja az éppen aktuális székely közmondás. Megmondjuk, hogyan vészeld át a várakozást.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Ha elakadsz a kocsisorban
Fotók: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 14., 11:29
1 hozzászólás. 

A hosszasra sikerült nyarat hirtelen váltotta a tél és borította el fél Európát a hó. A hótalanítással foglalkozó hivatalokat valamiért mindig váratlanul éri az első havazás, az ilyen nagymennyiségű, mint az idei, meg pláné.

Ezért, ha a városon kívül is szoktunk tekeregni, könnyen keveredhetünk többórás, néha egész napos dugóba, ahol autók százai gyűlhetnek fel. A kérdés az, hogy amikor útnak indulsz, fel vagy-e készülve egy ilyen váratlan helyzetre.

A legtöbben úgy ülünk autóba, hogy velünk ilyen nem történhet. Valószínűleg Oroszországban is így indultak útnak azok a sofőrök, akik két héttel ezelőtt ragadtak az autópályán, több napot dekkolva a cudar körülmények között.

Ha elakadsz a kocsisorban

Teljesen kivédeni ugyan mi sem tudunk egy ilyen szituációt, de elviselhetőbbé tehetjük, ha már benne vagyunk. A legalapvetőbb elvárás, hogy autónk technikailag megfelelő állapotban legyen és az évszaknak megfelelő, jó állapotú gumikkal legyen szerelve.

Amúgy is kötelező, de győződjünk meg,

hogy valóban van fényvisszaverő háromszög az autónkban. Ha a hóviharban leragadtunk, akkor egy jól kihelyezett háromszög megmenthet attól, hogy egy felénk közlekedő autó nekünk ütközzön.

Ezért fontos a láthatósági mellény is. Ha ki kell szállnunk az autóból, legyünk láthatóak, különben csúnya végünk lehet. Ne hagyjuk otthon a hóláncot sem: felszerelése néha macerás, és megfagyott végtagokkal elég nagy koncentrációt és türelmet igényel, de pont egy ilyen lánc menthet meg egy többórás beragadástól.

Ha ki kell húzatni az autót, vagy nekünk kell elhúznunk valakit, akkor egy nagy szakítószilárdsággal bíró kötél és karabiner nagyban megkönnyíti ezeket a munkálatokat.

Tele a tankot

Fontos, hogy ha a városból kimerészkedünk, ne sajnáljuk tele tankolni üzemanyaggal az autónkat. A csúszós útviszonyok és a hideg miatt a kocsi megszokott fogyasztása látványosan megnőhet, így a számítottnál hamarabb kiürül a tank, de az üzemanyag tömege jobb tapadást is biztosít a hátsó kerekeknek.

Ha elakadsz a kocsisorban

És végül, ha már bent ragadtunk a kocsisorban, csak a motor járatásával tudunk meleget tartani az utastérben, és töltést biztosítani az akkumulátornak. Ha nincs meleg, nincs világítás és zene, vagy a hírek sem szólnak a hangszórókból, akkor a komfortérzetünk hamar a béka segge alá esik, amitől a körülmények egyszerre elviselhetetlenek lesznek.

Ebben az időszakban tartsunk az autóban csokit vagy tartós élelmiszert – az evés megnyugtat és energiát ad. Éhesen fázékonyabbak vagyunk, a leesett cukorszint meg felér egy katasztrófával. A folyadék is hasonlóan fontos, ezért egy termoszban tartott meleg tea is életet menthet.

A hátsó ülésre dobott pokróc sem foglal sok helyet, cserébe ilyenkor magunkra teríthetjük elkerülve a megfázást. Ha nagyon felkészültek akarunk lenni, akkor hosszabb útra vigyünk tartalék ruhát: ha rajtunk levő valamiért beázna, le tudjuk cserélni, mielőtt testünktől kezdené elvonni a hőt. A kesztyű és sapka nagyban lecsökkenti a hőveszteségünket, így az autóban sem szégyen feltenni, amíg megmentőinkre várakozunk.

Ha elakadsz a kocsisorban

Az üldögéléstől lelassul vérkeringésünk, és fázhatunk, ekkor radikálisabb lépéseket kell tenni. Szálljunk ki az autóból és mozogjunk, végezzünk a tornaórán is gyakorolt bemelegítő mozdulatokat, esetleg a kocsisor mellett kocogjunk pár métert, így késztetve szervezetünket, hogy mindenhová juttasson vér.

Figyeljünk arra, hogy telefonunk is legyen feltöltve, így hazaüzenhetünk vagy kérhetünk segítséget. Ha van CB rádiónk, tartsuk bekapcsolva a folyamatos információkért.

És ami a legfontosabb, őrizzük meg a hidegvérünket, hiszen még a legnagyobb hóviharban is biztosan megérkezik a felmentő sereg.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2012-12-15 09:52:44
Látod Berci!..addig mondtad, hogy várod a havat, amíg nyakig nem lettél vele. Most aztán kapkodhatod a lábaid.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."