Színes » Érdekességek

Te miért undorodsz Romániától?

Néhány éve a román anyanyelvűek sem verik olyan hévvel a mellkasukat, sokan átkozzák a gólyát, hogy a Kárpátok mellé ejtette őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Romanundor
Romanundor
szerkesztoÍRTA: MANNA.RO
2011. november 04., 13:02
6 hozzászólás. 

Számtalan klisé született arra, hogy miért szégyelljük azt, amiért más kontextusban – ha táposodottakkal találkozunk – verjük a mellünk, hogy kitartunk, mi itt maradunk, és Romániában élünk.

Szép ország, csak kár, hogy lakják. Szép ország, csak kár, hogy a szeméttől nem látszik. A Realitatea tv összefoglalta, hogy szerintük miért jön a vessző után a csak. Megtetszett, lefordítottuk, átdolgoztuk, és íme, felsoroljuk. Ki lehet egészíteni.

Romanundor

 

1. Analfabéták vagyunk

Hazánk jelentősen növeli az Európai Unió analfabétái számának átlagát. Az Európai Bizottság jelentése szerint Romániában és Bulgáriában van a legtöbb analfabéta. A jelentés alapján továbbá a tizenévesek 40 százaléka olvasási és írási nehézségekkel küzd.

A 2011-ben érettségizettek felének nem sikerült a vizsgája. De legalább megpróbálták. Ebből következik, hogy a tanárokkal sem stimmel valami.

Az EB a tanárok alulképzettségét, illetve nem megfelelő képesítését is felsorolja a tünetegyüttes okaként. Ujjbeggyel írjuk alá a keresztet is.

 

2. Mire megreformálják az egészségügyet, orvos nélkül maradunk

Tíz éven belül orvos nélkül maradunk, ha nem változik a kivándorlási trend. Csak az idei első negyedévben ezernél többen hagyták el az országot egy jobb élet reményében.

Aki itt marad, annak nagy zsebeket kell varratnia, vagy éhen hal.

 

3. Kiöregedő lakosság: veszni hagyjuk az utánpótlást

Romániában a legnagyobb a gyermekhalandóság: 1000 gyermekből 11 meghal egyes adatok szerint egy, mások szerint öt éves kora előtt.

Ezzel Románia az Európai Unió éllovasa a gyermekhalandóság terén. Három év alatt sem javult a helyzet.

 

4. Csírájában fojtjuk meg az utánpótlást

50 év alatt 22 millió abortusz: az egy nőre eső abortuszok száma meghaladja a nyugatiak átlagát.

Míg Romániában egy nő élete során átlagosan háromszor esik át művi terhességmegszakításon, a nyugati államokban „csak" egy abortusz jut egy nőre.

 

5. Szájszag

A romániaiak egyötöde, azaz közel négymillió emberi lény egyszer sem mos naponta fogat. És egyéb kozmetikumokkal, mint például a szappan és a dezodor sem szennyezi a környezetet.

Csak a leheletével bűzösíti a levegőt.

 

6. Egy év alatt 5 évet késnek a vonatok

2010-ben összesen több mint ötévnyi idővel hosszabbították meg a romániai utasok várakozási idejét. Romániában ritkaság számba megy, ha egy vonat pontosan érkezik és távozik az állomásról.

 

7. Rosszul vezetünk

Az EB ujjal mutat Kelet felé, konkrétan Romániára és Lengyelországra, ha a közúti balesetek okozóiról van szó. Gyorsan, részegen, jogosítvány nélkül vezetünk

 

8. A korrupció lepipálja az IMF kölcsönt

Többet költünk mások megvesztegetésére, mint a teljes IMF kölcsön. A lakosság 13 százaléka, 2,3 millió állampolgár vallotta, hogy lefizetett valakit az elmúlt 12 hónapban.

 

9. Külföldön bűnözünk

 

10. Nem látjuk a szeméttől az erdőt.

Több napos esőzések után pillepalack-gátak képződnek a folyókon.

 

11. Bürokrácia

A hivatali ügyintézés bonyolultsága sokakat elriaszt a reggeli ébredéstől. Egy bölcsődei beiratkozáshoz 4 különböző intézménybe kell mennünk, különféle időpontokban. Ha nem vagyunk házasok, akkor ez a szám duplázódhat.

Az ügyintézés sem a gyorsaságáról híres: több napot kell várni egy-egy igazolásra különösebb ok nélkül.

Ha a főnökkel akarunk beszélni, rögtön előkerül a pecsét, amely egyébként csak két hét múlva lett volna meg, és a megyeszékhelyig kellett volna utazni érte. Ismét.

 

12. A csillogás országa

Mindent beborít a giccs. Még önmagát is.

És te miért nem szereted?



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szabika
2011-11-04 16:31:47
Mert tele van cigannyal....
avatar
s.magor
2011-11-04 18:32:09
Az a baj, hogy sok a skinhead :angry: , akiktől folyamatosan retteg az ország több mint 50 százaléka... :(
avatar
DepisKiller
2011-11-05 10:33:34
....és ezt még meg is jelenítik itt..(erről ugyebár már nem is beszélve)..igazuk van...de ebben nagyrészt a cigányok vannak benne... :angry: ki kéne írtani az összeset,hogy Románia ne kelljen ennyire szégyenkezzen(bár nekik is..a cigányoknak is joguk van élni).de legalább viselkednének rendesen...nem lopkodnának(törnének be másokhoz stb..) ,nem ordibálnának és vernék gyerekeiket az úton és nem tartanának megfélemlitve egy gyereket-embert sem..na ezért félünk töllük..mert már a parkba sem merünk menni annyian vannak..mindenhol vannak ezek.. :unsure:
avatar
DepisKiller
2011-11-05 10:34:54
:arrow: :arrow: :arrow: :arrow: Ez van ugyebár...? ezt kel szeretnünk! :X
avatar
kexivily
2011-11-05 11:03:04

Romanianak 60% ha nem tobb cigany... ne csodalkozzon az ember h sehol sem tart az orszag, meg mostis azon toprengenek a nagyok h hogyan lehetne segiteni oket...
En azt mondom, h szaporitani kellene oket!
A kicsit kettobe, a nagyot negybe vagni!!!
avatar
istvan87
2011-11-08 09:30:16
Az az érdekes, hogy mindenki a cigányokat hibáztatja az elfuserált nemzetpolitikáért. Okolhatók elismerem sokmindenért, viszont a törvényhozás a vezetők kezében van, nem a csóró cigányokéban. Erkölcstelenségben, bűnözésben, szemetelésben viszik a pálmát, tudom, viszont a kormány feladata lenne egy olyan integrációs program kidolgozása, amelynek során fel lehetne számolni ezt az életmódot. Romániát nem azért utálják az embereket, mert a lakosság nagy százaléka cigány, hanem azért mert még mindig olyan vezetők ülnek a bársonyszékekben (nem csak politikai téren)akik teljességgel inkompetensek. Ezen kéne változtatni. Románián egy dolog segítene, ha szépen feloszlatná magát.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."