Színes » Érdekességek

Mennyire káros a kóla?

Izraeli tudósok kutatták a kóla hatásait az emberi szervezetre és az eredmények igencsak nyugtalanítóak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

coke
coke
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. augusztus 19., 11:33
0 hozzászólás. 


Szakértők szerint napi egy liter szénsavas üdítő vagy gyümölcslé elfogyasztása akár ötszörösére is növelheti a májzsírosodás kialakulásának esélyét. Szélsőséges esetekben ez esetleges májátültetés kockázatát vonhatja maga után. A szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása már kis napi adagok, akár két kis doboz esetén is veszélyes lehet. A kutatók szénhidrát- és gyümölcstartalmú italokat vizsgáltak és arra jutottak, hogy az erősen cukrozott folyadékok hatása az emberi májra hasonló a krónikus alkoholizmuséhoz. A szakértők kimutatták, hogy a máj nem képes olyan mennyiségű cukrot feldolgozni, mint ami ezekben az italokban megtalálható.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszeres kis mennyiségű üdítő - legyen az kóla, vagy akár limonádé - fogyasztása a májkárosodás kialakulása mellett növelik a cukorbetegség és a szívinfarktus kockázatát is. Dr. Nimer Assy professzor elmondta, hogy ezen italok hosszútávú fogyasztása májelégtelenséget okoz, melyet sok esetben csak egy új máj beültetésével lehet megszüntetni.

A májkárosodás és egyéb járulékos betegségek fő okozója a gyümölcslevek és egyéb üdítőitalok esetén az egyik fő alkotóanyag, a gyümölcscukor (más néven fruktóz), ami felhalmozódik a májban és nem kerül lebontásra. A májzsírosodás sokszor csak egy a betegségek sorában, ezt gyakran követi májzsugorodás és esetenként májrák is.

Forrás: Házipatika.com


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."