Színes » Konyha

Tökjó ez a sütnivaló

Megéri a sütőtökkel tökölődni. Vitamindús, szépíti a bőrt, serkenti a máj működését, gyulladáscsökkentő hatású.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

sütőtök
Viitaminbomba és finom is.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 19., 15:10
0 hozzászólás. 

A nyári napsütést idézi a narancssárga színe, szeptember végétől vidám színfoltja a kerteknek a sütőtök. Olcsó és finom, jellegzetesen őszi csemege. A városi piacon egészben, félbe vágva, negyedelve, szeletelve árulják kilóját 2-3 lejért.

Vásárláskor érdemes az érett példányokat kiválasztani: minél sárgább, keményebb a sütőtök húsa, annál édesebb, ízesebb. A tárolása sem macerás: jól tűri a fagyot, száraz, hűvös helyen, pincében, kamrában sokáig, akár kora tavaszig is eláll.

Amerikából vándorolt hozzánk

Szülőhazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, ahol az őslakos indiánok kedvelt tápláléka volt. A latin nevén Cucurbita maxima convar a krumpli és a kukorica őshazájából, az Új világból került Európába, ahol nagyon rövid idő alatt közkedvelt táplálékká vált, és népszerűsége azóta is töretlen.

Nálunk a 16., más források szerint a 19. század óta ismerik és termesztik, a második világháború utáni ínséges esztendőkben pedig sok korgó gyomrú ember éhségét enyhítette, az egyik alapvető táplálék volt.

Jótékony élettani hatása bizonyított, igazi vitaminbomba, akár sütve, akár főzve, akár a húsát, akár a magját fogyasztjuk. Sárga színét a karotinnak köszönheti, aki sokat eszik belőle, ne csodálkozzon, ha a szemfehérje megsárgul.

Kalciumot, magnéziumot, cinket tartalmaz és rendkívül gazdag rostokban, C- és B-vitaminban. Cukortartalma magas, de a fogyókúrázók nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. A népi gyógyászatban hashajtóként, béltisztítóként alkalmazzák, bizonyított a gyulladáscsökkentő, bőrszépítő, sőt, az asztmás rohamokat enyhítő hatása is.

A sütőtöknek nem csak a húsa, a magja is kedvelt csemege. Pörkölve lehet ropogtatni, a benne levő olaj omega-3 zsírsavat tartalmaz, aminek fogyasztásával meg lehet előzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A magból finom, saláták ízesítéséhez is kiváló olajat sajtolnak, a sajtolás után visszamaradt pogácsát sem dobják el: fehérjedús állati takarmányként hasznosítják.

a tök virága_kepguru.hu

Azt talán kevesen tudják, hogy a sütőtök az ehető virágú növények közé tartozik. Élénksárga, tölcséres virágából különleges csemegét süthetünk, ha azt palacsintatésztában megmártjuk és bő, forró olajban kisütjük.

A sütőtököt gyümölcsökből készült lekvárok dúsításához is használják, de fahéjjal, szegfűszeggel ízesítve önmagában is rotyogtathatunk belőle dzsemet.

Faragd vagy fald fel

Ne feledkezzünk el arról sem, hogy a sütőtök a Halloween legfontosabb kelléke: fantázia kérdése, hogy a belsejét kivájva milyen jópofán vigyorgó lámpást faragunk belőle.

A sütőtök leggyakoribb elkészítési módja a sütés: régen és faluhelyen manapság is kemencében puhították omlósra a tököt, de a gáztűzhely sütője is kiválóan megfelel.

töklámpás_otthonos.postr.hu

Arra vigyázzunk, hogy a szeletek ne legyenek túl vaskosak, legideálisabb, ha 5-8 centisre vágjuk. A szeleteket se zsúfoljuk egymás mellé, hagyjunk köztük legalább 3 centiméter távolságot.

Fontos, hogy ne tömjük meg a sütőt tökkel, azaz a kevesebb finomabb: ha túl nagy mennyiségű tököt gyömöszölünk a tepsibe, a sütés közben felszabaduló gőz és a pára miatt a tök jellegtelen, vizes ízű trutyivá válik. Ha túl magas a hőfok, akkor megég, a kellemetlen, keserű íz miatt élvezhetetlen lesz.

Ha szakszerűen akarjuk elkészíteni, akkor érdemes megfontolni a szakember tanácsát , azaz tartsuk be a 80-90 perces időt és süssük 30 percig 220, ugyanannyit 200, végül pedig 20-30 percig 160 fokos sütőben.

Tökös receptek

Akinek a fenti jókat olvasva kedve támadt egy egészséges, különleges tökös eledelt elkészíteni, ajánlunk pár receptet, amit érdemes kipróbálni.

Ivólé

A reggel, délben, este fogyasztható ital receptjére számos variációt találtunk, van, aki almával, van, aki banánnal készíti el az egészséges italt.

Az almás változathoz azonos mennyiségű, puhára főzött alma és sütőtök szükséges, amit pürésítünk és citromlével, mézzel vagy cukorsziruppal és fahéjjal fűszerezünk.

A banánnal bolondított változat hasonlóképpen készül, de a sütőtökpüréhez vaníliát vagy vanília aromát, mézeskalács vagy sütőtök fűszerkeveréket, mézet és zsírszegény natúr joghurtot is adunk.

Sütőtök leves

Hozzávalók: 1 kg szeletelt sütőtök, 1 teáskanál ételízesítő, só, 1/2 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín. A tálaláshoz pirított kenyérkocka, pirított tökmag.

leves_veeol.hu

A tököt meghámozzuk, kockákra vágjuk és a fűszerekkel, apróra zúzott fokhagymával megfőzzük. Amikor puha, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Tálaláskor pirított kenyérkockát és pirított tökmagot kínálunk hozzá.

Fűszeres sütőtökös palacsinta

Hozzávalók: másfél bögre tej, 1 bögre sütőtökpüré, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 bögre finomliszt, 3 evőkanál barnacukor, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál őrölt gyömbér és só teáskanál só.

bien.hu_palacsinta

Elkészítés: Egy edényben összekeverjük a tejet, sütőtök pürét, tojást, olajat és ecetet. A lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket szintén összekeverjük, majd a két masszát összedolgozzuk. A fél centis vastagságú palacsintákat felhevített olajban megsütjük, porcukorral vagy lekvárral tálaljuk.


címkék: sütőtök recept

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."