Színes » Konyha

A máj, amiért vadulni lehet

A csirkemájat nem csak száraz pótkajaként lehet fogyasztani, hanem ínyenc fogás is készíthető belőle. Könnyű recept a mindennapokra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Antal István csirkemájat készít vadas szósszal
Antal István csirkemájat készít vadas szósszal | Fotó: Erdély-Bálint Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 05., 14:30
0 hozzászólás. 

Az egyszerű ételek címkét általában olyan fogásokra ragasztják rá, amiket legszörnyűbb menzai rémálmainkban látunk. A csirkemáj sem szokott a királyok eledele lenni, pedig egy kis kreativitással rendkívül finom étel készülhet belőle.

Persze általában mindig az a kis extra tudás hiányzik, ami különbséget tesz az egyszerűen semmitmondó és az egyszerű, de finom receptek között. Mi is lelkes profikhoz fordultunk segítségért, a Cookták megmutatták, hogyan lehet finomságot faragni a csirkemájból.

Csirkemáj vadas mártással

Hozzávalók: 0.5 kg csirkemáj, 0.5 dl Kunsági Éden olaj, 2 szál murok, 1 szál petrezselyem, 1 kis fej zeller, 1 hagyma, 1 alma, 1 burgonya, köménymag, babérlevél, mustár, só, bors

Csirkemáj vadasan

Elkészítés: a zöldségeket feldaraboljuk, kevés olajon megdinszteljük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük. Amikor kész, leturmixoljuk sóval, borssal, mustárral, őrölt köménnyel ízesítjük, és jól kiforraljuk.

A csirkemájat kevés olajon megsütjük és a vadas mártással leöntve tálaljuk.

Jó tudni: könnyű étel, a vadas mártás kiváló felhasználási módja a megmaradt leveszöldségek felhasználására. A májnál vigyázzunk, ne égessük meg az olajban, mert keserű lesz. Fűszerezni csak tálaláskor kell, különben megkeményedik.

Csirkemáj vadasan

Készülődéssel együtt egy órát vesz igénybe az elkészítés, de ne töltsük az időt azzal, hogy túl puhára főzzük a zöldségeket, inkább félkemények legyenek, több vitamin marad bennük. Ha nem szeretjük a májat, csirke- vagy borjúhússal helyettesíthetjük, de a mártásba tehetünk több mustárt, ha pikánsabban szeretnénk.

De kik is a Cookták?

Miközben a receptre csorgatjuk a nyálunk, vagy már éppen a konyhában szorgoskodunk, nem árt tudni, kiktől is kaptuk a tuti tippet. A Cookták csapata egyszerre baráti társaság és profi csapat is: a szakácstrió tagjai Székelyudvarhelyen főznek, és céljuk nem a futószalagon történő kajagyártás, hanem a gasztronómia megismertetése és megszerettetése, hiszen ez az életük.

Antal István, a Cookták egyik tagja

A három szakács főztjét egyébként bárki megkóstolhatja: Antal István a Merkúr étkezdéjében tömi a hasakat, Bándi-Sándor Domokos a székelyudvarhelyi Dagiban készíti a világ legjobb sajtos karaját (és sok minden mást is), míg Lukács István a Küküllő szálloda éttermét vezeti, és gondoskodik a vendégek jóllakottságáról.

A Cookták séftrió tagjai régi jó barátok, és több alkalommal dolgoztak is együtt. Csapatuk elsősorban azért jött létre, hogy együtt, egy közös névvel legyenek jelen különböző főzőversenyeken és gasztronómiai eseményeken.


Süsd ki olajban a szerencséd!


Válassz egy olyan receptet a merkuraruhaz.ro/receptek oldalról, amelyikben a hozzávalók között szerepel az étolaj. A kiválasztott étel elkészítése előtt fényképezd le a hozzávalókat úgy, hogy jól látszódjon a Kunsági Éden étolaj a fényképen.

 

Mikor elkészítetted, a kész, feltálalt ételt is fényképezd le a Kunsági Éden étolajjal. Ezt a két fényképet kell beküldened a jatek@kunsagieden.ro email címre, vagy az adataiddal (név, cím, telefonszám) ellátott borítékban bármelyik, az Elan Trio által működtetett Szuper, Merkúr vagy C+C raktáráruházba. A borítékra legyen ráírva: Kunsági Éden nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: 2014. június 15., 24:00. A játék részletes szabályzatát ide kattintva olvashatod el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."