Gazdaság » Trendek

Szigorúan ellenőrzött csomagok

Az vagy, amit megeszel, mondták nagyanyáink. Meg amit magadra kensz, mondjuk mi.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

fotók: Dávid Anna Júlia
fotók: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: SOÓS RÓBERT | X
2018. július 18., 10:02
0 hozzászólás. 

Zakariás Márta a bio- és organikus termékek menedzsereként kezdte a Merkúr Áruházban, ma már cégszinten is ő ennek a kategóriának a menedzsere és termékgazdája is. Ha szeretnél valamilyen új organikus terméket megvásárolni a Merkúrokban, akkor őt kell keresni. Mi is hozzá fordultunk kérdéseinkkel.

Mit jelent az, hogy egy termék organikus?

Elsősorban azt jelenti, hogy szigorúan ellenőrzött és tanúsított termékről beszélünk. Termesztésükkor nem használnak szintetikus vegyszereket, a feldolgozásnál nem használnak sem kémiai oldószereket sem adalékanyagokat. Meghatározott szabályoknak kell megfelelniük mind a termelés, mind a feldolgozás és forgalmazás terén.

Ide kapcsolódik az is, hogy az értékesítő cégnek – jelen esetben az Elan Triónak – rendelkeznie kell egy olyan tanúsítvánnyal, ami a raktározástól a polcra kerülésig leköveti a termékek útját. Nekünk az Ecoinspecttel van szerződésünk, amelynek munkatársai meghatározott időközönként belső auditot tartanak nálunk.

Ugyanakkor, ha mi vagyunk egy adott termék első értékesítője az országban, akkor az élelmiszermérnök a minisztériumban ezeket a termékeket bejegyezteti és engedélyt kér arra, hogy mi forgalmazhassuk.

A többi termék, ami nem organikus, az nem szigorúan ellenőrzött?

De. Azoknak a termékeknek a forgalmazása is ellenőrzött körülmények között történik, de nem kapnak olyan tanúsítványt, ami arról szól, hogy az adott terméknek kiemelt jellemzői vannak.

00-DSC 4088

Minden termék, amelyet forgalmazunk, az egészségügyi követelményeknek megfelelően jön létre és kerül forgalomba, de az organikus termékekre sokkal fokozottabban oda kell figyelni, mind a szállítás, mind a raktározás és kihelyezés során. A raktárban sem szabad organikus termékeket nem organikusakkal egy helyen tárolni, így például az organikus és nem organikus tea sem lehet egy helyen.

Mitől lesz jobb nekem, ha organikus terméket vásárolok?

Mivel ezek a termékek állandó kontroll alatt vannak, fogyasztásukkal sokkal kevesebb vegyszer, kevesebb adalékanyag jut a szervezetünkbe, és ezzel megelőzhetjük a későbbi betegségek kialakulását.

Nem tartalmaznak hormonokat, egészségkárosító édesítőszereket, ezért a fogyasztásuk egy jobb életminőség elérését teszi lehetővé. Energikusabbá, életerősebbé válhatunk, ha organikus termékeket fogyasztunk. Sokan el sem hinnék, hogy egy kevés csíra mire képes.

Melyek azok a termékek, amelyekből jobb, ha organikust választok?

Mivel a táplálkozásunk nagy részét a zöldségek és gyümölcsök teszik ki, ezért ha tehetjük, akkor nem árt, ha ezekből organikust választunk. Éppen ezért szeretnénk elérni, hogy a Merkúr Áruházban is lehessen organikus gyümölcsöket és zöldségeket kapni. Végeztünk már egy gyors tesztet, amiből az derült ki, hogy a vásárlóink igénylik ezeket a termékeket is, és hajlandóak megfizetni az enyhén magasabb árat.

A zöldség és gyümölcsök mellett a gabonákra is érdemes hangsúlyt fektetni, a különböző pelyhekkel igazán laktató reggelit varázsolhatunk, és a lisztekkel is érdemes kísérleteznünk.

A kozmetikumok esetében sem árt körülnézni az organikus termékek között, főleg azok esetében, amelyeket a gyerekeink is használnak.

Szinte minden életmódmagazin tele van azzal, hogy ha tudatos vásárló vagyok, akkor organikus terméket vásárolok. De mitől lesz egy vásárló tudatos?

A tudatos vásárlók nemcsak akkor gondolkoznak el azon, hogy valamilyen életmódváltásra szánják el magukat, amikor valamilyen egészségügyi problémával találkoznak, hanem előtte is úgy jönnek az üzletünkbe, hogy tudják, mit szeretnének vásárolni, részletesen megnézik az összetevőket, tudatosan odafigyelnek arra, amit megesznek.

Tudják, hogy ha így étkeznek, akkor sokkal energikusabbak, sokkal egészségesebbek lesznek, könnyebben le tudják küzdeni azokat az akadályokat, amelyeket a mindennapok eléjük görgetnek.

00-DSC 4094

De olyanok is vannak, akik találkoznak valamilyen egészségügyi problémával és a megoldáskeresési folyamat részeként jutnak el az organikus termékekig.

Próbálunk mi is ráépülni arra a média által hangsúlyosan közvetített üzenetre, hogy legyünk tudatos fogyasztók, vigyázzunk a környezetre, figyeljünk oda arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk. És mi ezt a kínálatunkon keresztül tudjuk megtenni.

Meg azt sem árt átgondolni, hogy az organikus termék mint olyan nem egy hatalmas újdonság, hanem inkább egy határozott és jó szándékú visszalépés. Visszamegyünk oda, ahol ezek a termékek ki voltak találva még a tömeggyártás előtt. Az organikus igazából attól más, hogy nincs benne mindaz, amit utólag tettünk bele.

Vannak, akik szerint ez csak egy drága divathóbort, hiszen nagyanyáink is jól megvoltak nélküle. De ezek szerint nagyanyáink is ezt használták, csak nem tudtak róla?

Igen. Többnyire organikus termékeket használtak. Csak nem úgy nevezték őket. Meg nem is voltak tanúsított termékek. Most az történik, hogy megszabadulunk azoktól az anyagoktól, amelyeket a tömegtermelés azért rakott a termékekbe, hogy a lehető leghosszabb ideig kitolja a szavatossági időt, és minél inkább szállíthatók legyenek.

00-DSC 4102

Nagyanyáink a legtöbbször a kertből a konyháig szállították azt, amit megettek, és hűtőszekrény hiányában a főtt ételt sem tárolták sokáig.

Biztosan több időt töltöttek a főzőcskézéssel, de legalább nem kellett megosztaniuk a végeredményt a Facebookon. Elég volt, ha a család megette.


címkék: organikus bio Merkúr

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."