Színes » Konyha

Székely embernek húsmentes menü?

Higgyék el, nem őrültem meg, hogy székely embernek húsmentes menüt ajánlok. Unalmas krumplipüré helyett sütőtökkel és málnás-kókuszos pohárdesszerttel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Oszifinomsagok1

Pikáns édességek őszi estékre

Fájdalmas búcsút inteni a friss gyümölcsöknek, de...
uh-magnes-pava-01

A Pávában debütál az Ágnescake

Hobbicukrász és a nemzet legjobbja: Mihály Ágnes az Ide...
1

Pisztáciás-málnás moussetorta

Könnyű ízletes édesség, akár ebben a hőségben is.

Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. január 31., 08:58
0 hozzászólás. 

A vegán étrend addig jó, amíg találunk, vagy kitalálunk olyan recepteket, ami feledteti a pár évtized alatt belénk égett szaftos pörkölt ízének emlékét. Persze az sem mellékes, hogy megtalálunk-e minden hozzávalót Székelyudvarhelyen.

Ha valami oknál fogva diétára kényszerül az ember, el kezdi sajnálni a környezete. Ezzel így volt az én családom is. Miután megelégeltem a dolgot, elhatároztam, azért is finom ételeket teszek az asztalra.

Kellett ugyan néhány év tapasztalat és gyakorlat, de most már sínen vagyunk, és köszönjük szépen, egészségesek is. Most persze nem a vegán életmódot, egyelőre csak egy vegán ebédet ajánlok figyelmükbe a többi Önökön múlik. A menü egyetlen része sem tartalmaz fehér lisztet, fehér cukrot,húst, tojást vagy tejterméket. Látom a felvont szemöldököket, elhihetik, ami jó a betegnek, duplán jó az egészségesnek.

A frankfurti leves

sokaknak ismerősen csenghet, íme a vegán változat:

Hozzávalók négy főre:

1/2 fej friss káposzta, vagy kelkáposzta

3-4 szem krumpli

1-2 gerezd fokhagyma

1 közepes fej hagyma

1 kk pirospaprika

1 kk majoranna

1 kk őrölt kömény

só,bors ízlés szerint

1 evőkanál riszliszt

1 evőkanál vegetárius pecsenyezsír (helyi üzletlánc)

1 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál rizstejszín

2 pár szójavirsli

IMG 8051

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a csíkokra vágott káposztát és a kockákra vágott krumplit. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a majorannát és az őrölt köményt is, majd egy-két perc múlva felöntjük vízzel.

Amikor megpuhultak a zöldségek, a rizslisztből, paprikából és reszelt fokhagymából elkészítjük a rántást. Beletesszük a levesbe, majd hagyjuk addig lassú tűzön főni, amíg a virsliket felkarikázzuk és kevés olajon megpirítjuk. A végén ízesítésként hozzáadjuk a vegetárius pecsenyezsírt és a sült virslit. Tálaláskor tehetünk bele rizstejszínt.

Krumplipüré helyett sütőtök

A főétel lilahagymával és kaliforniai paprikával sült sütőtök lesz, kölesfasírttal és mentás rizstejszín öntettel.

Családunk egyik kedvence ez a sütőtökös köret, mert egyszerű, és bátran helyettesíthetjük vele az unalmas krumplipürét.

Hozzávalók:

1 sütőtök

2 közepes fej lilahagyma

1 nagyobb kaliforniai paprika

kukoricadara

olívaolaj

IMG 8049

A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, a lilahagymát vastagabb szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát szintén felkockázzuk. A zöldségeket megsózzuk, kevés olívaolajban és kukoricadarában megforgatjuk, tepsibe öntjük, majd mielőtt alufóliával letakarnánk, kevés vizet öntünk alá. 150-160 Celsius fokon kb. húsz perc alatt a zöldségek megpuhulnak, majd levehetjük róla az alufóliát, és további 10 percig hagyjuk pirulni.

Miközben sül, elkészíthetjük a kölesfasírtot.

Hozzávalók:

fél csésze köles

egy közepes murok

2-3 gerezd fokhagyma

rizsliszt

kevés víz

szezámmag

kókuszzsír vagy pálmazsír

A kölest feltesszük főni háromszoros sós vízbe. Amíg fő, megpucoljuk, és finomra reszeljük a répát, felaprítjuk a fokhagymát. Ha kész a köles, összekeverjük a többi hozzávalóval úgy adagolva a rizslisztet és a vizet, hogy formálható legyen a massza. Fasírtokat formálva szezámmagba forgatjuk és kisütjük.

Desszertnek egy egyszerű és nagyszerű finomságot választottam.

Málnás kókuszos csokipuding pohárdesszert

Hozzávalók:

1 tasak csokipuding

2-3 kocka keserű csoki

4 dl szójatej

3 evőkanál nádcukor

fagyasztott málna

kókusztejszín

kevés nád porcukor

Málnás-kókuszos desszert

Kiolvasztjuk, és egy szűrőben lecsöpögtetjük a málnát. A levét ne dobjuk ki, egy kis barnacukorral és vízzel felöntve nagyszerű frissítő. A pudingot hagyományos módon elkészítjük. Ha nagyjából kihűlt, összetört csokidarabkákat keverünk bele, majd talpas pohárba öntjük, és hidegre tesszük. A kókusztejszínt kevés nád porcukorral elkeverjük. Amikor a puding teljesen kihűlt, rátehetjük a málnaréteget, és ráönthetjük a kókusztejszínt.

A recepteket úgy választottam ki, hogy minden hozzávalót megtalálhassanak akár a nagyobb áruházak, akár a bioboltok polcain. Az árak bár nem mellékesek, úgy gondolom, inkább együnk kevesebbet és jó minőségűt, minthogy degeszre tömjük magunkat az olcsó, de kétes forrású termékekkel. Ne az étel legyen tartósított, a mi életünk legyen tartós!

Jó étvágyat!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."