Tech » Mobil

WayteQ xTAB-100is: fémházba költözött újdonság

Alumíniumra cserélték a műanyagot a WayteQ-nél, ezzel némi eleganciát kölcsönöztek az alsóházi tabletnek. Kedvelhető darab született.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Wayteq xTAB100-is
A váza jó, a sebességeg szokni kell, de kezdésnek jó lehet
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. július 03., 14:35
0 hozzászólás. 

Az olcsóbb internettáblákat általában nagyon hasonló kritikák érik. A felhasználók leginkább a gyenge anyaghasználatot és a felejthető teljesítményt kifogásolják. Nyilván kompromisszumokra szükség van az alacsonyabb ár érdekében, de az igények egyre nőnek és a gyártóknak lépést kell tartaniuk ezekkel.

Erre próbálkozik most a navigációs készülékeiről ismert WayteQ: legújabb tablet PC-jük legalább egyik fronton próbál javítani és ez nagyon is értékelendő.

Külső, tartozékok

Az xTAB-100is a szokásos WayteQ csomagolásban érkezik a Notebook GSM-től, ami egy egyszerű fehér kartondobozt jelent, néhány grafikai elemmel. Bár most nem mágnesesen záródik a csomag, a tartalma hasonló, mint a 100s modell esetén: a microUSB adatkábel és a saját csatlakozóval szerelt töltő mellé még egy USB OTG adapter is jár.

WayteQ xTAB-100is

Ezzel külső USB háttértárolót (pendriveot vagy külső HDD-t), illetve 3G modemet csatlakoztathatunk a géphez, így tovább bővítve a tárhelyet, vagy mobilnetet varázsolva a készülékre.

Maga az eszköz valóban szép darab: a háta alumínium-magnézium ötvözet, ráadásul egy darabból készült, így nemcsak mutatós és prémium hatást kelt, de az illesztési hibákat is el lehet felejteni.

Nyomogatnivalóból sincs hiány: a készülék tetején a bekapcsológombot találjuk, ugyanitt van a 3,5 mm-es szabvány fülhallgató csatlakozó, míg jobb oldalt a helyi menüt előhívó és a hangerőt szabályozó gombok vannak.

Bal oldalt ugyan nincs semmi, de alul nagy a zsúfoltság: itt van a töltő csatlakozója, két microUSB port (egy szokványos, adatkapcsolatra és egy az OTG adapternek), a microSD kártyahelye, a vissza gomb és két hangszóró.

WayteQ xTAB-100is

Két kamera is helyett kapott az új xTAB-on, úgy az előlapi, mind a hátoldali 2 megapixeles felbontással bír.

Hardver, szoftver

A WayteQ új üdvöskéjét 9,7 hüvelykes, IPS technológiát használó, 1024x768 pixeles felbontású kapacitív érintőképernyővel szerelték, mely egyszerre 10 ponton képes érintést érzékelni, így bátran matathatjuk egyszerre akár két kézzel is.

A belsőben nem kis változás történt, szinte mindent lecseréltek: a 100is lelke egy RK2918 típusú, 1 GHz-es, egymagos Cortex A8 processzor, ami mellé egy grafikai gyorsítót és 1 gigabájt DD3 memóriát is pakoltak.

WayteQ xTAB-100is screenshot

A sebesség alapvetően relatív kérdés, de az xTAB-100is-t bármihez viszonyíthatjuk, nem verjük földhöz magunkat örömünkben. Azért nem olyan súlyos a helyzet, mint egyes kínai dzsunkák esetén: a kütyü nem fog az idegeinkre menni a mindennapok során, sőt, egészen kellemes a felhasználói élmény.

A gond igazából böngészésnél és hosszabb listák görgetésénél adódik: itt hajlamos akadni egyet-egyet a gép és görgetés helyett az éppen kijelölt linkre, vagy menüpontra érzékel kattintást és megnyitja azt. Ez rettentő frusztráló tud lenni, de ha megszokjuk, hogyan görgessünk, akkor némileg javítható a helyzet.

Sokaknak fájó lehet a Bluetooth hiánya, bár személy szerint adatátvitelen kívül semmi egyébre nem használnám, arra meg ott a WiFi és az USB. Nem lett volna mondjuk utolsó dolog, ha külső GPS-t kapcsolhattunk volna rá, hiszen az sincs a gépben – navigálásra más eszközt kell keresnünk.

WayteQ xTAB-100is

Rendszerfrissítés is történt, hiszen a 100is már az Android legújabb, 4.0.3.-as, Ice Cream Sandwich kódnevű verziójával érkezik. A Jégkrémszendvics operációs rendszer igazi kellemes felfrissülés, úgy felhasználói élmény, mint használhatóság szempontjából.

A menük szépen kihasználják a táblagép fektetett nézetét, legtöbb helyen, két panelen követhetjük az eseményeket és a legfontosabb alkalmazások is igazodnak az Android vizuális elemeihez, így könnyen el tudunk igazodni, legyen szó a beállítások módosításáról, videózásról, vagy épp a Gmail-es fiókunk ellenőrzéséről.

Amit jó tudni, hogy az értesítéseket, az órát, a WiFi hálózati kapcsolatot jelző ikont és az akku töltöttségét a jobb alsó sarokban találjuk, ide koppintva ezekről részletesebb információkat kapunk. A bal alsó sarokban három virtuális billentyű pöffeszkedik, ezek a vissza, a főképernyő és az alkalmazásváltó funkciókat rejtik.

WayteQ xTAB-100is

A főképernyőt oldalra görgethetjük, hét ilyet tudunk telepakolni gyorsindítókkal és widgetekkel. A bal felső sarokban mindig elérhető a Google szöveges és hang alapú kereső, míg a jobb felső sarokban az összes alkalmazás listájára mutató gomb van.

Alapfunkciók

Semmit sem módosított a WayteQ a Google operációs rendszerén, ennek egyetlen negatív hatása az applikációk kínálatában érződik, hiszen alig kapunk néhány szoftvert a géppel. A böngésző a szokványos Androidos, nem rossz darab, tudja, amit kell, van Flash támogatás is (bár ez nem sokáig, hiszen az Adobe leállította a kiegészítő mobilos fejlesztését). Melléje kapunk email és külön Gmail klienst, valamint egy fájlböngészőt is.

WayteQ xTAB-100is

Van itt még egy .apk telepítő, amivel különböző alkalmazásokat telepíthetünk, illetve egy hangrögzítő, óra, számológép, zenelejátszó és YouTube alkalmazás is. Érdekes lehet még az E-Book nevű dolog, ami, nevéhez hűen, e-könyek olvasására alkalmas. A Magyarországon forgalmazott példányokhoz jár egy magazin olvasó is – a tesztpéldányon nem volt ilyen, de ez ingyenesen beszerezhető a Google Play alkalmazásboltból.

Érdekes, hogy gyakorlatilag semmilyen irodai szoftvert nem pakoltak a gépbe, így se naptár, se szövegszerkesztő nincs. A szövegszerkesztő gyakorlatilag felesleges is lenne, gépelésre gyakorlatilag alkalmatlanok a tabletek, de azért egy Google Calendart töltsünk le, hasznos lehet. Cserébe a videókat kiválóan viszi a masina, pakoljuk rá bátran a kedvenceinket.

Multimédia, akkumulátor, összegzés

Ha már tabletet vásárolunk, alapvetően multimédiás tartalmak fogyasztása a cél. Az egyik legkézenfekvőbb a könyvolvasás, amire fel is van készítve az xTAB-100is. Egyetlen probléma talán a tömege lehet, hiszen 660 grammot nyom – nem óriási ez, de egy kézben tartva hamar zavaró lehet. Vegyük ölbe és máris meg van oldva a probléma.

WayteQ xTAB-100is

Ha filmezni támad kedvünk, bátran toljunk a gépre akár 1080p, Full HD felbontású tartalmat, gond nélkül megbírózik ezekkel és akár 5-6 órán keresztül is képes lejátszani a mozikat. Ez akkumulátorteljesítményből egészen jónak mondható, de azért számítsunk rá, ha folyamatosan be van kapcsolva a WiFi és sokat nyúzzuk a gépet, hamarabb feladja a harcot.

A hangteljesítmény elég harmatos, nyugodjunk bele, nem erről a tabletről fogjuk hangosítani a következő Skrillex koncertet.

Hasonlóan, a kamera sem az ipar csúcsa: minimális a funkciók tárháza, a minőség pedig olyan tabletes. Nem csapnivaló, de a jó az messze van ettől. Egyébként is hülyén nézünk ki, ha ezzel fotózunk, nem kell emiatt bánkódni.

WayteQ xTAB-100is

Összességében a WayteQ xTAB-100is nem egy rossz választás. Vannak ennél sokkal jobb gépek a piacon, de a tesztalany árazása messze elmarad egy iPad-étől. Igaz, még nem lehet tudni, mennyit kérnek érte, de a Notebook GSM-től érkezett jövevényt, ha sikerül egy ezres környékén tartani az árát, ajánlhatjuk, mint alternatíva. Tény: a sebességet, illetve annak hiányát, szokni kell, de cserébe egy olcsónak mondható, jó minőségű tabletet kapunk.

A WayteQ xTAB-100is-t a Notebook GSM-től kaptuk



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."