Tech » Mobil

xTAB-70dc, a nehézsúlyú amatőr

Már-már szovjetesen masszív táblagép járt nálunk, ami tömegén kívül használhatóságával is meglepett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Wayteq xTAB-70dc
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. február 28., 12:32
8 hozzászólás. 

Nem először jár Wayteq táblagép a boncasztalunkon: a 100s és annak utódja, a 100is után most egy kisebb, a 7 hüvelykes tabletek mezőnyében versenyző darab esett be a Notebook GSM-től. Nagyon úgy tűnik, a kínai gyártó elkezdte összeszedni magát, és igyekszik valós alternatívákat nyújtani az olcsóbb internettáblák piacán.

A 10 colos darabokat sokan azért nem kedvelik, mert túlzottan nagyok ahhoz, hogy könnyedén lehessen hordozni őket, ezért inkább az olcsóbb, 7 hüvelyk körüli képernyőátlóval bíró deszkák között néznek szét.

Az olcsóság most nem jelent gagyit, a doboz például a Wayteq-től megszokott letisztult, egyszerű és elegáns fehér darab, benne a géppel, egy microUSB adatkábellel, egy OTG USB adapterrel, a töltővel és egy nyúlfarknyi kezelési útmutatóval. Fülest vagy egyéb extrákat nem kapunk hozzá, de az OTG kábelnek még hasznát vehetjük. Mi egeret és pendriveot próbáltunk rajta, mindkettő tökéletesen működött.

Kinyílt egy szovjet gyárkapu?

Az xTAB-ot kézbe véve az első érzésünk az volt, hogy ez baromi nehéz. Kerek 400 grammot nyom, ami 60-nal több, mint a Google Nexus 7, ráadásul ezt a jóval nagyobb tömeget kisebb vázba tömörítették. Egyből érezhetjük, hogy masszív termékkel van dolgunk, hosszabb idejű használatkor muszáj letennünk. A nosztalgiát kedvelőknek minden bizonnyal beugrik majd valamilyen szovjet termék, „amiben még annak idején volt anyag".

Wayteq xTAB-70dc

Anyag itt is van, főleg műanyag: a tablet legnagyobb része enyhén gumis hatást keltő műanyagból készült. A hátlap közepén egy szálcsiszolt fém betét éktelenkedik, eléggé furcsán töri meg a lap egységét. Itt találhatjuk a hangszórót is a hátoldali fő kamera és négy csúszásgátló gumiláb társaságában.

Elől a 7 colos kapacitív érintőkijelző foglalja el a legtöbb helyet. 1024 x 600 pixeles felbontással bír, és bár a színei rendben vannak, a betekintési szög kimondottan gyenge: alulról alig látni, felülről meg teljesen másak a színek. Túl erős napfénybe se menjünk vele, eléggé tükröződik, szikrázó napsütésben nehezen olvasható.

A képernyő bal oldalán az előlapi, 0,3 megapixeles kamera és még egy hangszóró terpeszkedik, míg jobb oldalt a három Androidos gomb, a menü, a kezdőképernyő és a vissza foglalnak helyet. Ezeket nem igazán volt, amiért külön gombként is felpakolni, hiszen a rendszerben folyamatosan elérhetőek, de biztosan akad majd, akinek így jobban kézre állnak.

Wayteq xTAB-70dc

A tablet alján egy infravörös érzékelőt találunk, míg baloldalt a microSD foglalat, a hangerőszabályzó és a bekapcsológomb helyezkedik el. Jobb oldalt nagy a tömegnyomor, itt van ugyanis a hardveres reset gomb, a fülhallgató szabványos jack bemenete, egy mini HDMI csatlakozó, a microUSB port és a hálózati töltő csatlakozója. Ez utóbbira igazán nem értjük, mi szükség volt, hiszen a gép USB-ről is tölthető.

Android magára

A gépben egy kétmagos AML 8726-MX Cortex A9 1,5 GHz-es processzor dorombol 1 GB RAM és 8GB ROM társaságában – ez utóbbiból 5,76 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére. A többit az operációs rendszer, vagyis az Android 4.0.3-as verziója, az Ice Cream Sandwich foglalja el.

Ezen nem sokat módosított a Wayteq, szinte teljes mértékben a letisztult, csupasz Android-élményt kapjuk, legalábbis ami a felhasználói felületet és az alapfunkciókat illeti. Alkalmazásból nincs túl sok, a Google-csomagból a levelezőt, a naptárat, a csevegőt, a Térképet, a Keresést és a Google Földet kapjuk meg. Irodai alkalmazások nincsenek (hacsak az árválkodó számológépet nem tekintjük annak), ami nem is égető, de legalább egy jegyzettömböt vártunk volna, ha már elegáns üzletemberekkel promózzák a tabletet.

Wayteq xTAB-70dc

A böngésző nem a Chrome, ezt lecserélték egy alapfunkciókkal rendelkező alkalmazásra, ami vélhetőleg a Wayteq sajátja. Van még egy egyszerű zenelejátszó, ami tud előadók, albumok és dalok szerint listázni, valamint lejátszási listákat is kezel. A videólejátszó annyit tud, amennyit a neve is sejtet: lejátszani. De azt legalább jól, próbálkoztunk .avi, .wmv, .mkv, .mp4, .vob és .3gp fájlokkal is, mindeniket röccenés nélkül vitte.

A multimédiás rész nem túl gazdag, például FM rádió sincs, de van fényképező, ami álló- és mozgógépek rögzítésére is alkalmas. Sokat ne várjunk a 2 megapixeles kamerától, a képek szinte vállalhatatlan minőségűek, és a videó sem egy hollywoodi alkotás. A beállítási lehetőségek nem túl változatosak, a fehéregyensúlyon és az exponálási korrekción kívül csak egy sávosodáscsökkentés nevű misztikus opció tűnik fel, ahol 50hz és 60hz közül választhatunk, bármilyen látható különbség nélkül.

Wayteq xTAB-70dc

Ha fotóművészetre nem is, böngészésre és videózásra kiválóan alkalmas a készülék. A rendszer elég gyorsan fut a hardveren ahhoz, hogy zavaró lassulással ne találkozzunk, bár a gépelés néha belassul, de ez valamiért több alsó-, illetve középkategóriás Android-alapú eszköznél is előjön.

A szoftveres felszereltség nem sokat számít, hiszen csak egy Google-fiókra van szükségünk, és a Play áruházból máris ingyenes szoftverek tömegét tudjuk beszerezni, és hamar mobil irodává vagy szórakoztatóközponttá alakíthatjuk az xTAB-70dc-t. A HDMI kimeneten keresztül akár nagyképernyős tévén is fogyaszthatunk tartalmat.

Wayteq xTAB-70dc

Mindez alá egy 3200 mAh-s akkumulátort pakoltak, ami a tesztelés alatt hamar szárazra merült, de HD videót nagyjából 3 órán át képes megjeleníteni, ami normál használat esetén 4-5 órás üzemidőt jelent. Ez átlagosnak mondható.

Erős közepes

Semmilyen extrát nem tartalmaz a táblagép, így GPS-t vagy Bluetooth-ot sem, azoknak mégis jó választás lehet, akik ki szeretnék próbálni, mi mindenre jó egy tablet, ami nem cincálja rojtosra az idegeinket.

A dizájn elegáns, és bár ez ízlés kérdése, a letisztult és egyszerű jelzőt bátran lehet osztogatni. Emellé társul egy igencsak fürge rendszer, valamint egy HDMI és egy USB OTG kimenet, amikkel tovább bővíthető a deszka funkcionalitása.

Néhány téren kompromisszumot kell kötnünk: ezek a kijelző, a kamera és az akkumulátor közepes teljesítménye. Bármelyikkel együtt lehet élni, ha tudatában vagyunk annak, hogy nem csúcsgépünk van, hanem egy masszív, sokat kibíró eszközünk.

Wayteq xTAB-70dc

Ebben a szegmensben az ár az egyik legfontosabb tényező, és ezt sikerült kimondottan jól belőni. A Notebook GSM-nél jelenleg 749 lejért kapható, ám hamarosan még ennél is olcsóbban, 699 lejért árulják majd, így határozottan jó ár/érték arányt képvisel.

A Wayteq xTAB-70dc-t a Notebbok GSM-től kaptuk tesztelésre.

Megvásárolható Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utca 14 szám alatt, vagy on-line a www.notebookgsm.ro webshopjában.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2013-02-28 13:04:15
Ennek 1 nagy baja van, es az az ara.
Ha mar kinai tabletet veszunk akkor 60-70$-ert ezt a minoseget (talan jobbat is) kuldesestol meg tudjuk venni az ebay-en. Ha van turelmunk liciteleseket kivarni talan 10-15$-al olcsobban is.

Itt meg fizetsz kb 50 lej TVA-t a vamosnak, es osszesen egy 1.5GHz-s tablet a tied legdurvabban felkerekitve 300RON-bol.
Ez meg 2.5X annyi.
avatar
szasza
2013-02-28 13:06:10
re: Ennek 1 nagy baja van, es az az ara.
Milyen kínai tabletre gondolsz? Szintén Wayteq?

avatar
olvaso
Ha mar kinai tabletet veszunk akkor 60-70$-ert ezt a minoseget (talan jobbat is) kuldesestol meg tudjuk venni az ebay-en. Ha van turelmunk liciteleseket kivarni talan 10-15$-al olcsobban is.

Itt meg fizetsz kb 50 lej TVA-t a vamosnak, es osszesen egy 1.5GHz-s tablet a tied legdurvabban felkerekitve 300RON-bol.
Ez meg 2.5X annyi.
avatar
Misu
2013-02-28 13:32:32
WayteQ xTAB-700dc
Akkor már érdemes várni egy hónapot és megjelenik a legújabb modell ami sokkal ütősebb, mint elődje és Mo.-n már 450-500RON körül hozza lehet jutni!

http://prohardver.hu/hir/erkeznek_a_wayteq_xtab-100dci_es_xtab-700dc_tablet.html
avatar
olvaso
2013-02-28 15:54:28
Nem wayteq.

Csak sima kinai. Amugy a Wayteq is egy sima kinai marka. Semmi tobb.

Pl:
http://www.ebay.com/itm/7-inch-4GB-Capacity-Android-4-0-Cortex-A8-WiFi-Camera-Tablet-PC-5point-Touch-/140912066155?pt=AU_TabletAccessories&hash=item20cf037e6b

Ez nagyjabol 200 RON kuldesestol.
Becsuletesen bevamolva 48 RON a TVA, es maganszemelynel ekkora osszegnel nincs vam ha jol tudom, de az ha van is apropenz.

Keszitesz egy PayPal kontot ha van egy bankkartyad, es mar meg is tudod vasarolni.

avatar
szasza
2013-02-28 17:03:35
re:
A Wayteq annyival biztosan több, hogy van európai képviselete és a legutóbbi tabletjeivel bizonyított.

Amit linkeltél, abban fele akkora tárhely és RAM van, a processzora is egymagos, és igazából a gyártó még a nevét sem vállalja, szóval ez egy picit engem elbizonytalanítana. S ami még probléma, hogy ha baja lesz, akkor a garancia intézése, postázás, meg minden hasonló a nyakadba szakad.

Egyszer amúgy teszteltünk egy ilyen full noname kínai cuccot, háááát :D olvasd el :) http://uh.ro/tech/mobil/7788-a-tablet-amit-az-ordog-gyartott

avatar
olvaso
Nem wayteq.

Csak sima kinai. Amugy a Wayteq is egy sima kinai marka. Semmi tobb.

Pl:
http://www.ebay.com/itm/7-inch-4GB-Capacity-Android-4-0-Cortex-A8-WiFi-Camera-Tablet-PC-5point-Touch-/140912066155?pt=AU_TabletAccessories&hash=item20cf037e6b

Ez nagyjabol 200 RON kuldesestol.
Becsuletesen bevamolva 48 RON a TVA, es maganszemelynel ekkora osszegnel nincs vam ha jol tudom, de az ha van is apropenz.
avatar
olvaso
2013-02-28 18:05:28
Az amit ti teszteltetek az tenyleg az alja. Az nem a 60$-70$-os kategoria.

Aki a linkeltnel nagyobb gepre vagyik az keressen nagyobbat. En csak mintakent, az elso talalatot belinkeltem.
Akinek eszmeletlen sok penze van ilyesmire, az vegyen Galaxy-t.

Konkretan van nekem (fiamnak) a linkelthez hasonlo cucc.
(torrensrol leszedett) parszaz megas jatekok is vigan elfutnak rajta.
A leggyengebb pontja az, hogy az aksi 1-1.5 ora jatszas utan lemerul.

Kinabol mar tobb mint 50 dolgot rendeltem, es nagy altalanossagban meg voltam elegedve az ar-ertek arannyal.

A garancia az nagy gond. Ugy kell szamolni, hogy nincs garancia, mikor vasarolsz.
Viszont ha ebay-rol rendel az ember akkor latja, hogy egy bizonyos elado vevoi mennyire voltak megelegedve a vasarolt termekkel. 98% ala nem hagyom soha.

Konkretan 2x fordult elo velem, hogy nem erkezett meg a cucc, vagy valami gond volt a kapott aruval, es a kinai minden csesztetes nelkul 100%-ban visszautalta a teljes arat.
avatar
szasza
2013-02-28 18:12:59
re:
Na igen, ha a garit elfelejted, más a helyzet :) Egyébként ez teljesen kellemes meglepetés, hogy visszautaltak, mindig ezért ódzkodtam onnan rendelni, de így már sokkal inkább megfontolandó. Akárcsak az USA rendelés, jóval olcsóbban lehet ott is kapni sok mindent.

avatar
olvaso
Az amit ti teszteltetek az tenyleg az alja. Az nem a 60$-70$-os kategoria...
avatar
olvaso
2013-02-28 18:36:40
Az a lenyeg, hogy 45 napig a PayPal is garaciat vallal.
Azaz ha teszel egy feljelentest a PayPal-nal, akkor visszautljak a penzed.

Amugy egyszer egy angol (nem kinai) probalt atverni, es a PayPal visszaadta a penzem.
Egyszeruen nem kuldte el a cuccot.

Garis cuccot is kuldtem 1x vissza kinaba. Megadtam az eselyt, es meglepetesemre visszautalta a penzt, pedig mar nem tudtam volna kotelezi ra semmilyen modon.
Igaz kb 60Lej volt a kuldes kinaba egy telefon meretu dolognak.

Az USA-val 1 gond van. Onnan nagyon draga a kuldes. Kisebb erteknel egyaltalan nem eri meg. Maga az aru olcso, foleg a hasznalt cuccok.
Usa-bol ugy lehet jol rendelni, ha van ott valakid, aki majd valamilyen economy kuldessel elpostazza neked. A legtobb el sem kuldi romaniaba. Egyik ismerosom ugy szokott foleg gyerekjatekot rendelni. Majd valami baptista segelycsomagosokkal az ismeros kuldi ide. Kb 2-3 honap lefutasi ideje van ugy.
www.shipito.com vagy hasonlo mailforwardig-ot nem probaltam. De az sem olcso multasag.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."