Tech » Hardver

Olcsó tablettel támad a Google

Mintha nem is fejlesztőknek szólt volna a Google I/O konferencia megnyitója: tablet, médiaközpont, új Android és a jövő: ezt kínálja a Google.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
lifi kikep

Fényből érkezhet az internet

A wifit a 100-szor gyorsabb lifi válthatja. A fényalapú...
nasa 4k

Péntek van és inkább dolgoznék a Nemzetközi Űrállomáson

Lassan telnek a hét utolsó munkaórái? Akkor nézze meg...
raspberry-2

Gyűrnéd a málnás miniszámítógépet?

Kicsi és főleg olcsó az új miniatűr négy magos...

Google Nexus 7
Nem az iPad konkurense az Apple új gépe, ellenben bomba áron jön
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 28., 15:05
0 hozzászólás. 

Nyálcsorgatós időszak dúl az IT világában. Nemrég tartott egy kis bejelentős összeröffenést az Apple, ahol igazán nagy dolgok nem történtek, de azért bejelentették a világ talán legdrágább laptopját.

Míg a cupertinói vállalat terméke után leginkább csak vágyakozni tudunk, a Google sokkal elérhetőbb közelségbe hozta a technológiát június 27-én, a Google I/O fejlesztői konferencia megnyitóján.

Kicsi és erős a Google táblája

Már korábban felröppentek a hírek, hogy a keresőóriás az okostelefonok szegmense után egy újabb piacra is be szeretne törni, és mindenki nagyon várta már, hogy milyen formában jelennek meg az internettáblák világában. Erre a Sergey Brin vezérelte csapat egyértelmű választ adott: olcsó, minőségi, és mindenki által elérhető eszközzel.

Google Nexus 7

Google Nexus 7 néven érkezik a cég legújabb játékszere: egy 7 hüvelykes képátlójú, 1280x800 pixel felbontású tabletről van szó, amit egy négymagos Tegra 3 processzor hajt, és egy 12 magos grafikai társprocesszor segít.

Hardver szempontjából ez már nagyon jó teljesítményt sejtet, és az akkumulátor sem lehet utolsó darab, hiszen a mérnökök 9 óra folyamatos videólejátszást és nem kevesebb, mint 300 óra készenléti időt ígérnek.

Google Nexus 7

Nélkülöznünk kell ugyan a fő kamerát (de őszintén, ki akar tablettel fényképezni?), de kapunk előlapit, ami videóhívásokhoz ideális. Szoftverrel is meg vagyunk áldva, hiszen a Nexus 7 az Android legújabb, még meg sem jelent 4.1-es verzióját, vagyis a Jelly Beant kapja. Nem kell forradalmi áttörésre számítani, de néhány csavart meghúztak, jobb teljesítményt ígérnek, és kapunk egy, az Apple-féle Siri-hez hasonló, hangvezérléssel működő segítőt is.

Tenyérből etetett kikapcsolódás

A promó és az elérhető tartalom alapján a Google főként könyvolvasásra és filmnézésre ajánlja tabletjét, erről árulkodik a Play áruházban elérhető nagy mennyiségű könyv és magazin, valamint a videókölcsönzési lehetőség. Igaz, ezek egyelőre csak az USA-ban elérhetőek, az európai bevezetés kérdéses, de még a hozzáadott tartalom nélkül is megfontolandó a vásárlás.

A fő tényező az ár, amit legalábbis csalogatónak nevezhetünk: a Google Nexus 7-et 199 dollárért (vagyis mintegy 710 lejért) vesztegetik az Egyesült Államokban, és ebben egy 25 dolláros, a Play áruházban levásárolható utalvány is benne foglaltatik. Már most előrendelhető, 2-3 héten belül szállítják is.

Az ár egyébként a 8 gigás modellre vonatkozik, a nagyobbik, 16 gigabájt háttértárral szerelt változatért 249 dollárt kérnek. Ez akkor jó, ha sok filmet akarunk nézni, hiszen a tablet nem bővíthető memóriakártyával.

A kütyüt egyelőre Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lehet megrendelni, de tippünk szerint a többi európai ország – így mi is – kap a jóból nemsokára. Bekukkantottunk a brit Google Play-be, ahol az európai árazási szokásokhoz híven drágábban, 159 fontért (kb. 880 lej) vesztegetik a hetes Nexust, de még így is kiváló vétel lehet.

Az engadget-es srácok kézbe is vették az újdonságot és, bár sokat nem árul el a videó, a sebességre nem volt panasz, illetve kiemelték az alacsony tömeget: a tablet csupán 340 grammot nyom, ami igazán nyerő lehet olvasás közben.

Szemüvegen át más a világ

Persze nemcsak az új Android és a Nexus 7 volt a Google I/O megnyitójának középpontjában. A fejlesztők demózták többek között a Maps legfrissebb verzióját is, amitől leeshet az állunk: működik internetkapcsolat nélkül is, és egyes városokban hiper-szuper 3D vizuált kapunk.

Google Nexus Q

A Nexus Q egy cuki kis finomság: egy fekete vagy fehér gömbről van szó, ami tulajdonképpen otthoni médiaközpontként működik. Ráköthetünk tévét, DVD lejátszót vagy épp hangfalakat, és telefonunkról vagy tabletünkről engedhetjük rá a tartalmat, így gyakorlatilag távirányítva vezéreljük a teljes otthoni multimédiás élményt. Mindezt 299 dollárért, szintén július közepétől.

Az indexesek szerint kiváló lehet például egy házibuliban, ahol mindenki a saját ízlése szerint küldheti rá a zenéit, és egyfajta közösségi lemezlovassá avanzsál az UFO-szerű gömböc.

Kétségkívül a legnagyobb menőség a Google szemüvege, amit mindeddig csak misztikum és köd lengett körül. Most élőben is bemutatták a könnyű és igazán high-tech cuccot, aminek legfontosabb tulajdonsága, hogy élőben, a felhasználó szemszögéből közvetít tartalmat.

A Google szemüvege

A kijelző a szemüveg felső sarkába került, így elvileg nem fog zavarni, ahogy egy virtuális valósággal egészíti ki mindazt, amit látunk. Mindenképp érdekes kezdeményezés, megvan az ára is: 2013 elején érkezik, egyelőre csak fejlesztők előrendelhetik 1500 dollárért.

Mindenesetre a Google kitett magáért: olcsó tablet mindenkinek és futurisztikus technológia annak, aki megengedheti magának. Alig várjuk, hogy kézbe vehessük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."