Tech » Mobil

Székely mobilszolgáltató a láthatáron

Ha nyögvenyelősen is, de úgy tűnik, van esély egy falatka autonómiára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

SicTelekom
Sic Telekom
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. március 16., 17:03
0 hozzászólás. 

Érdekes kezdeményezésre kaptuk fel a fejünket hétvégén. Két székelyföldi, Kolozsváron tanuló egyetemista, Morar Róbert, az arculatért felelős építőmérnök hallgató és Benedek Elek-Zalán, fizikus, „a csapat műszaki zsenije" a kétnyelvűség hiánya miatt fennálló bábeli zűrzavart szüntetné meg a telekommunikációnkban. A projekt egy Erdélyben élő katalán vállalkozó, Jairo Nuez menedzselésével valósulhat meg, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik a távközlés világában.

„Valamikor a tavalyi év végén Jairoval autóban ülve, meséltem neki arról, hogy mennyire nehezen érvényesíthető Erdélyben a kétnyelvűség, és ő ezt nagyon nem értette, ugyanis Barcelonában szépen megfér egymás mellett a spanyol és a katalán, ekkor kezdtünk el gondolkodni azon, hogy mit tehetnénk mi ezért" - ecsetelte az ötlet kiindulópontját Morar Róbert.

A frekvenciát veszik, a székelységet adják

Az autonómia a kommunikációban szlogennel ellátott kezdeményezés lényege nem más, mint egy virtuális mobilszolgáltató (Mobile Virtual Network Operator), név szerint a SIC Telekom létrehozása, ami egy fogyasztóbarát, kétnyelvű rendszert kínálna, elsősorban székely ügyfeleinek.

Az ilyen virtuális mobilszolgáltató lényege, hogy bár nem rendelkezik saját hálózattal, sem frekvenciával, de az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban áll, azonban a technikai részért továbbra is a hálózatot bérbe adó nagy vállalatok a felelősek, mint az Orange, a Vodafone vagy a Telekom.

Morar Róbert hisz abban, hogy a székelyföldi magyar közösségeket alulról jövő kezdeményezésekkel lehet segíteni, szerinte „nem mutogathatunk újjal mindig a politikusokra, ha valami nem tetszik" továbbá azt tartja a lehetséges szolgáltató legnagyobb előnyének, hogy „a székelyföldi közösségért, közösségnek születne, itt teremt majd munkahelyeket és itt fizet majd adót."

Azt adnak, ami kell

A virtuális mobilszolgáltatás egyik fő hátránya, hogy nem tud olcsóbb szolgáltatást kínálni, hiszen magától értetődő, hogy a nagy társaságok, nem adják, úgy bérbe hálózatukat, hogy az övéknél alacsonyabb áron elérhető legyen. Inkább arra fektetnék a hangsúlyt SIC Telecom kitalálói, hogy olyan csomagokat állítsanak össze a percek, üzenetek és megabájtokat arányát illetően, amivel az „előfizető úgy érzi, éppen azt kapta, amire szüksége volt."

A fiatal egyetemista tájékoztatott arról, hogy Románia elég érintetlen még az MVNO-k terén: „most indult be az első, a Lycamobile, ők a világ legnagyobb, nemzetközi MVNO-ja, és külföldre próbálnak előnyös percdíjakat ajánlani, tehát teljesen más réteget szólítanak meg." Ugyanakkor szerinte, a piac nyitottsága miatt, fel fognak bukkanni hasonló virtuális szolgáltatók a közeljövőben.

Ötezer ügyféllel már megérné

A sictelekom.ro webcímen egy felmérés kezdődött, ami alapján a fiatalok próbálják kideríteni, hogy mennyire lenne nyitott erre a nagyközönség. Különösebb mozgósítás nélkül, pár száz internetező regisztrációjával már jelezte érdeklődését a székely szolgáltató iránt, ellenben ez egyelőre elenyésző számadat, a számított 25 ezerhez képest.

A Romániában még gyerekcipőben járó, de külföldön bejáratott modell alapján „körülbelül 5 ezer ügyféllel már megéri beindítani egy ilyen vállalkozást" - mondta Morar Róbert.

A fiatal kezdeményező néhány hónapot ad a klientúra visszajelzésére, éppen ezért pontosabb határidőt nem tudott meghatározni, csak hogy ezt a szakaszt majd a díjcsomagok összeállítása, a hálózat tesztelése, az ügyfélszolgálat kialakítása és területi irodák nyitása fogja követni. Elmondása szerint mindenképp szeretnék még idén beindítani a SIC Telekom-ot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."