Tech » Mobil

Európát nem tárcsázza a Nokia

Az okostelefonok egyszerűen letrécselték a piacról a Nokiát. Erre ők összefeküdtek a Microsofttal, és Amerikában nevelik az új sarjakat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

A Microsofftal bújt ágyba a Nokia, kérdés, hogy mi sül ki ebből
A Microsofftal bújt ágyba a Nokia, kérdés, hogy mi sül ki ebből
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. január 10., 18:52
0 hozzászólás. 

Rengeteg jót lehetne írni a finnek egyik büszkeségéről, a Nokiáról. Ha ki kéne emelni egy telefongyártót, amely mindig is adott a minőségre, akkor egyből ők jutnak eszünkbe. Csak egy dologgal nem számoltak: nincsenek egyedül a piacon.

 

Alkalmazkodni necesse est

A Nokia története csakis sikerekből állt egészen addig, amíg az iPhone majd az Android be nem robbantotta az okostelefonok és érintőkijelzők piacát. A finnek nem tudták egykönnyen felvenni a ritmust, elkéstek a belépővel, és végül oda jutottak, hogy egy kezdetben lehetetlennek tűnő násztáncot kellett eljárniuk a Microsofttal a túlélés érdekében.

Szines_tech/nokia0110/galeria

Igazából a Nokiának minden reménye a Steve Ballmer vezette szoftveróriásban és a harmadik nagy mobilos platformban, a Windows Phone-ban van. A 2011 februárjában bejelentett nagy összeborulást egy feszített tempójú fejlesztés követte, hogy novemberre már elő is tudjanak rukkolni az első két újgenerációs telefonjukkal.

 

Ez a Nokia Lumia 710 és 800.

A szaksajtó mindkét példányt szerette, és láttak fantáziát a finnek képviselte új irányban. Nem így a hazai szolgáltatók: bár a készülékek novemberben jelentek meg, egyelőre egyik romániai mobiltelefon-szolgáltatónál sem elérhetőek. Ha mégis adnánk egy újabb esélyt a gyártónak, hálózatfüggetlen készüléket több boltból is beszerezhetünk 1500-2000 lejes áron.

Szines_tech/nokia0110

Az olcsóbb generáció: Lumia 710

Egyébként nem kell csüggedni, ha fáj a fogunk a készülékekre, de nem tudjuk megengedni magunknak. Várhatóan csak idő kérdése, és mobilszolgátatóink kínálatában is megjelenik valamelyik, vagy éppen mindkettő.

 

A Nokia a Nagy Visszatérést építgeti

A csendesebbre sikerült európai megjelenések után az Egyesült Államokban új csúcsmodelljével, a Lumia 900-zal rukkolt elő a finn gyártó. A jövevény a Nokia első 4G-s készüléke, ami számunka egyelőre nem bír túl nagy vonzerővel, bár Budapesten év elejétől elindult a szolgáltatás, így csak idő kérdése, hogy hozzánk is megérkezzen.

A Lumia 900 további vonzereje a hatalmas, 4,3 hüvelykes, 480x800 pixel felbontású ClearBlack AMOLED érintőkijelző, valamint a 8 megapixeles, Carl Zeiss optikával rendelkező kamera, amivel HD minőségben, 1280x720 pixel felbontásban is rögzíthetünk videókat.

Az új zászlóshajó: Lumia 900

A grafikus gyorsítót, az 1,4 GHz-es processzort, az 512 MB RAM-ot és a 16 GB tárhelyet egy 1830 mAh teljesítményű akkumulátor szolgálja ki. Ez 7 órás beszélgetési vagy 300 órás készenléti időt ígér.

Stephen Elop, a Nokia vezére úgy véli, nem véletlenül mentek szembe a többmagos processzorok divatjával. A Lumia 900-at egymagos központi egység hajtja, ami elegendő a folyamatos, akadásmentes felhasználói élmény biztosításához, és így nagymértékben növelhető a készenléti idő.

A jövevény a Windows Phone legújabb kiadását kapta, valamint rajta van a Nokia Drive nevű navigációs szoftver is, ami a Navteq térképeivel juttat el a célunkhoz.

 

Európát egyelőre nem tárcsázzák

A Lumia 900-at egyelőre kizárólag az amerikai AT&T mobilhálózatba szánják. Bár szép és jó, hogy az amerikai piacon erősítenek a finnek – ahol egyébként még fénykorukban is gyengén szerepeltek –, de felmerül a kérdés, hogy mik a terveik az öreg kontinenssel.

Szines_tech/nokia0110/galeria

Erre Elop biztató, de eléggé semmitmondó választ adott: agresszíven ragaszkodnak az európai vásárlóközönséghez, de egyelőre nincs bejelentenivalójuk ezzel kapcsolatban. Ebből sok mindent nem lehet ugyan kihámozni, de a Nokia számára mindig is elsődleges piac volt Európa, így most sem kell attól tartani, hogy esetleg nem jutnak el ide a legújabb és legjobb fejlesztéseik.

Végül a szűkebb költségvetéssel rendelkezők számára is jó hírrel szolgáltak. Az agresszív ragaszkodás itt is kulcsszó volt, valamint ígéretet kaptunk arra is, hogy a közeljövőben rengeteg bejelentésre számíthatunk az olcsóbb kategóriájú telefonokkal kapcsolatosan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."