Tech » Mobil

Dézsából ömlenek a mobilok

Javában zajlik a Mobile World Congress, minden gyártó igyekszik az év legnagyobb durranásait bejelenteni. Megnéztük, hogy áll a mobilpiac.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Millió mobillal támad a 2012-es Mobile World Congress Barcelonában
Millió mobillal támad a 2012-es Mobile World Congress Barcelonában
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. február 28., 18:06
2 hozzászólás. 

Néhány éve már Barcelona számít a mobiltelefónia egyik fővárosának, itt rendezik meg ugyanis minden februárban a Mobile World Congress-t, vagyis az MWC-t. A mobilszakma legnagyobb eseményének számító konferencián minden gyártó és mobiltelefóniában érdekelt cég felvonul, általában itt történnek a legfontosabb bejelentések – szóval pörög az élet.

Szines_tech/mwc2012

Idén is a FIRA kiállító központ ad helyet a rendezvénynek

Magyarország vezető mobilos portálja, a mobilarena.hu idén is gőzerővel nyomul a katalán fővárosban – segítségükkel összeszedtük az MWC legfrissebb híreit, és megnéztük, mire számíthatunk idén a mobilok világában.

 

Darálnak a finnek

Olcsómobillal és rekorder kamerás telefonnal is előrukkolt a Nokia az idei Mobile World Congressen. A Lumia 610 a Windows-os készülékcsalád legújabb tagja azoknak, akik szeretnék kipróbálni a Windows Phone operációs rendszert, de nem áll módjukban sokat költeni egy okostelefonra.

Szines_tech/mwc2012

A 119 x 62 x 12 milliméteres, 131.5 grammos készülék fekete, fehér, ciánkék és magenta színekben lesz kapható, várhatóan a második negyedévben. Lévén, hogy alacsonyabb árfekvésű telefonról van szó, nem pakoltak bele csúcsteljesítményt. A 610-es lelke egy 800 MHz-es Qualcomm processzor és egy grafikus gyorsító, ezekhez társul még 256 MB RAM. Ez a Windows Phone legújabb verzióját, a Tangót hajtja meg a bejelentés szerint.

A kijelző egy 3,7 hüvelykes, 480x800 pixel felbontású kapacitív darab, ami 16 millió szín megjelenítésére képes. Üzemidővel nem állunk rosszul, az 1300 mAh-s akkumulátor 580 óra rendelkezésre állást vagy 7,5 óra beszélgetést ígér.

A szokásos dolgok mind megtalálhatóak a jövevényben: kapunk négysávos GSM modult, 7,2 megabites HSDPA letöltést, GPS-t, WiFit és Bluetooth-t, a vezetékes kapcsolatot pedig egy microUSB port biztosítja. Mindezért – előzetes információk alapján – körülbelül 180 eurót, vagyis mintegy 780 lejt kérnek.

 

Amikor már csak ürügy a telefonálás

Nem csak alacsony költségvetésű telefonnal szolgált a Nokia, hanem egy igazi nagyágyúval is: a Nokia 808 eltiporja az eddigi megapixel-háborút, és egy 41 megapixeles kamerával támad. Nem bolygófotózásra találták ki a készüléket, a finnek célja az, hogy nyolc megapixeles méretben telefonos kamerától soha nem látott minőségű képeket alkothasson a felhasználó a hatalmas felbontású szenzor segítségével.

Szines_tech/mwc2012

Multimédiában nagyon erős az új Symbianos mobil, 5.1-es hangot is képes leadni, amihez persze megfelelő hangfalrendszerre is szükség lesz, de a minőség minden bizonnyal meglepően jó. Egyébiránt semmi extrát nem nyújt a 808: 1,3 GHz-es processzor lapul benne, előlapján pedig egy 4 hüvelykes, 640x360 pixel felbontású kijelző terpeszkedik.

Az 1400 mAh-s áramforrás 11 óra beszélgetési idővel kecsegtet, de a GPS-nek és a WiFi-nek is örülhetünk. Az extrák között említhető a HDMI kimenet és az FM transmitter, amivel könnyen rádióadót varázsolhatunk a telefonból. A Nokia 808 megjelenési ideje és ára még kérdéses.

 

Nagyágyúval támad a HTC

A felénk is nagy népszerűségnek örvendő tajvani gyártó újabb felsőkategóriás modellel rukkolt elő. A HTC One X hatalmas, kompromisszummentes telefon: a 134,46 x 69,9 x 9,29 milliméteres ház 130 grammot nyom, és minőségi polikarbonátból készült, a 4,7 hüvelykes, 1280x720 pixel felbontású Super LCD 2 technológiájú kijelzőt pedig Gorilla Glass típusú üveg védi.

Szines_tech/mwc2012

Nem panaszkodhatunk a fényképezőre sem: a 8 megapixeles, autófókuszos kamera F/2.0 fényerővel bír, videót pedig akár 1920x1980-as felbontásban is képes rögzíteni. Az előlapi kamera 1,3 megapixeles szenzora 1280x720 pixeles mozgógép felvételére képes.

A CPU egy négymagos darab, magonként 1,3 GHz-es teljesítménnyel, ami mellé egy GeForce ULP grafikus mag, 1 GB RAM és 32 GB belső tárhely is jár. Ugyan minden részlet még nem ismert a HTC új zászlóshajójáról, de a GPS, WiFi, NFC és Bluetooth modul, valamint a HSPA+ képesség biztosra vehető.

 

Csúcsmobilra csúcsszoftver

A HTC One X-en az Android operációs rendszer legújabb, 4.0-s verziója és a gyártó saját felhasználói felületének, a Sense-nek is a legfrissebb, négyes kiadása fut. Árat még nem lehet tudni, de az biztos, hogy az áprilisban megjelenő készüléket nem fogják olcsón utánunk hajítani.

Szines_tech/mwc2012

Az új Sense grafikus felület nemcsak vizuális tuningot jelent, hanem egy sor új szolgáltatást is. Az egyik a teljes mértékű DropBox integráció, ami azt jelenti, hogy a kiválasztott fájljaink, képeink, dokumentumaink automatikusan szinkronizálódnak egy ingyenes, online tárhelyen, amit aztán bármilyen más telefonról vagy számítógépről elérünk.

A másik nagy újdonság az Image Sense névre keresztelt szoftveres megoldás, ami a fényképezés terén hoz javításokat. Egyrészt felgyorsult az autófókusz, aminek köszönhetően egy kép elkészítése összesen 0,7 másodpercig tar. Másrészt a virtuális fókuszgomb nyomva tartásával sorozatkép készítésére is van lehetőség, sőt akár videózás közben is fotózhatunk.

Nemcsak a telefonunkon tudjuk élvezni a multimédiás tartalmakat: a MediaLink nevű vezeték nélküli technológia segítségével a telefon képét HDMI-képes eszközökre sugározhatjuk ki. Zenei téren is javításokat hoz a Sense 4.0: megjelent a Beats Audio nevű hangminőség-javító eljárás, ami nemcsak a zenelejátszóban, hanem bárhol aktiválható, valamint lehetőség nyílik bármilyen streaming zeneszolgáltatás integrálására.

 

Középen nyomul a Sony

Nem csúcsra törő készüléket jelentett be idén a japán gyártó, hanem egy középkategóriás mobillal egészíti ki az Xperia termékcsaládot. Az Xperia P kétmagos, 1 GHz-es Qulacomm processzorral érkezik, valamint egy 8 megapixeles, Full HD minőségben rögzíteni képes kamerával is büszkélkedhet. A marketingeseik szerint a Sony Magic White technolgóiának köszönhetően sokkal jobb a képernyő fényereje, mint bármelyik konkurensnek, de ezt majd a felhasználók eldöntik.

Szines_tech/mwc2012

A képernyő egyébként egy 4 hüvelykes, 960x540 pixel felbontású darab. A készülékben van még 16 giga tárhely (ami sajnos nem bővíthető), 1 GB RAM, NFC támogatás és HDMI csatlakozó is. A szoftver gyárilag az Android 2.3-as verziója lesz, ám hamarosan elérhető lesz rá a legújabb, Ice Cream Sandwich névre keresztelt kiadás is. 1305 mAh teljesítményű akkumulátor önt életet a telefonba, ami 475 órás készenlétet vagy 80 órányi folyamatos zenelejátszást ígér.

 

...és a többiek

Természetesen nem csak ennyiből áll az MWC. A felénk eddig nagyjából ismeretlen Huawei most óriástelefonnal igyekszik betörni a felsőkategóriába, a Sony pedig megcsillogtatta az Xperia U-t is. A Nokia Asha 302 az alsóházat erősíti, de meglepő módon két SIMes telefont is piacra dobnak a finnek.

Szines_tech/mwc2012

A Fujitsu a méreteivel menőzik, ezúttal egy baromi vékony készüléket mutattak be. A ZTE a táblagépek piacán erősít, most egy négymagos modellről rántották le a leplet, de egy hasonló tulajdonságokkal felvértezett okostelefonnal is előrukkoltak.

A Samsung is tabletet vitt Barcelonába, méghozzá olyat, ami mellé toll is jár. Az LG csúcsgépet szállít, a 4X HD a felsőkategória vásárlóit célozza, míg az Optimus L5 alsóbb tagozatos ugyan, de legalább a legújabb Androiddal érkezik.

A kiállítás még két napon át tart, várható egy Medfield-alapú telefon a Lenovotól, az Acer Iconia A510-es tabletje és talán a Motorola Milestone 4-et is most jelentik be, hogy csak a fontosabbakat említsük. Annyi biztos, idén sem maradunk mobil kütyük nélkül. Ha a pénztárcánk bírja a terhelést.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyitott szemmel
2012-02-29 10:11:35
Szasza, ezzel a kijelentéseddel egy dologban tévedsz:
Citáció:
A mobilszakma legnagyobb eseményének számító konferencián minden gyártó és mobiltelefóniában érdekelt cég felvonul

éspedig: az Apple nincs ott.
avatar
szasza
2012-02-29 10:18:32
re:
Való igaz, az Apple szeret külön utakat járni. Talán nekik jobb így, bár sosem értettem, miért lenne hátrány ide eljönni.

avatar
nyitott szemmel
Szasza, ezzel a kijelentéseddel egy dologban tévedsz:
Citáció:
A mobilszakma legnagyobb eseményének számító konferencián minden gyártó és mobiltelefóniában érdekelt cég felvonul

éspedig: az Apple nincs ott.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."