Tech » Mobil

ZTE Skate: jönnek a kínaiak

Ha még nem mindened kínai, akkor a ZTE tesz róla, hogy a telefonod is az legyen: szemét után minőséget is tudnak termelni a Távol-Keleten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Kezünkben a ZTE Skate Androidos okostelefon
Támad Kína: olcsó és meglepően jó mobillal újít a ZTE
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 07., 11:31
1 hozzászólás. 

A mobiltelefonok piaca – főleg nálunk – jó ideig egyet jelentett a Nokiával. Szinte különcnek számított az, aki nem a finn gyártó valamelyik készülékét nyomogatta naphosszat.

Szines_tech/zte_skate0307

Ez a helyzet jelentősen változott az okostelefonok megjelenésével: a Samsung és a HTC hatalmas piacot szereztek maguknak az Apple iPhone-ja mellett. Most még újabb szereplők érkeznek.

 

Kína házhoz jön

A ZTE neve keveseknek csenghet ismerősen. A kínai gyártó főként telekommunikációs szolgáltatást nyújtó cégeknek és mobilszolgáltatóknak állított elő termékeket. Bár a világ negyedik legnagyobb mobiltelefon gyártója, készülékei gyakran más márkanév alatt kerülnek piacra.

Szines_tech/zte_skate0307

Újabban Európa leigázására is hajt, ennek volt egyik állomása az erősen nyomott árú, de komoly androidos Blade, ami végre felhagyott az olcsón adunk szemetet szemlélettel. Utódja a ZTE Skate, amit a székelyudvarhelyi Notebook GSM-től kaptunk kipróbálásra.

A készülék egyszerű, fehér kartondobozban érkezik, ebben a telefon mellett találunk még egy magyar nyelvű kézikönyvet, egy sztereó headsetet, egy microUSB kábelt, valamint egy hálózati töltőfejet. A Skate-et számítógépünk USB csatlakozójáról is tölthetjük, vagy a microUSB kábelt a hálózati töltőfejbe dugva kapunk teljes értékű töltőt.

 

Külső

A telefont kézbe véve nem érezzük gagyinak – valamiért bennünk lehet az előítélet, hogy ha kínai, akkor bóvli, de a készülékház meghazudtolja ezt. A 120 grammos telefont csillogó fekete műanyag borítja, ennek igazi hibája, hogy mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat, a legkisebb érintés is éktelenkedő foltokat eredményez.

Szines_tech/zte_skate0307

A lepattintós hátlapot alul egy kis rés segíti, hogy körmünkkel egyszerűen távolíthassuk el. Alatta találjuk a hosszúkás, 1400 mAh teljesítményű akkumulátort, valamint a SIM és a microSD kártyák foglalatait. A kártyák cseréjéhez nem kell eltávolítani az akkut, ami külön dicséretet érdemel.

A Pákót megszégyenítő feketeséggel bíró hátlapon találjuk még az 5 megapixeles érzékelővel áldott kamerát a ledes villanófény, valamint a felbontást bőszen hirdető felirat társaságában. Ezt egészíti ki a jobb oldalon elhelyezett hangszóró, valamint alul a gyártó megnevezése.

Szines_tech/zte_skate0307

A készülék tetején csupán egy standard jack csatlakozó található, amibe bármilyen 3,5 mm-es dugasszal ellátott fülest bedughatunk. Alul a mikrofonon és a korábban említett, a hátlap eltávolítását segítő résen kívül nincs semmi, míg a baloldalon is csak a hangerőszabályzó gombpárost találjuk. Jobb oldalra került a microUSB aljzat, ami töltőként is funkcionál, valamint itt van még a ki/bekapcsoló gomb.

Elöl is egyszerűség uralja a készüléket: az impozáns, 4,3 hüvelyk átmérőjű, kapacitív technológiát használó, 480 x 800 képpont felbontású kijelző fölött látható a telefon hangszórója, valamint a távolság- és fénymérő szenzorok, alatta pedig három fizikai billentyű. A baloldali mindig a főképernyőre hoz vissza, a középső a helyi menüt hívja elő, míg a jobb szélső az előző képernyőre repíti a felhasználót. Ez utóbbi egyébként sűrű villogással jelzi, ha olvasatlan üzenetünk, esetleg nem fogadott hívásunk van – hasznos jószág lehet.

 

Hardver, szoftver, sebesség

A kínai korcsolya lelke egy 800 MHz-es MSM7227T processzor. Ez messze elmarad a ma már telefonokban is divatossá vált többmagos csodáktól, de a mindennapi használat során nem fogjuk különösebb hátrányát érezni a plusz magok hiányának. A programok különösebb várakozás nélkül, gyorsan indulnak, a menük görgetésekor és üzenetek gépelésekor azonban érezhetünk egy némileg zavaró szaggatást. Ettől még nem fogjuk földhöz vágni a készüléket, csak időnként érződik, hogy a CPU-nak izzadnia kell, hogy tartani tudja a lépést.

Szines_tech/zte_skate0307

Memória tekintetében nem voltak túl bőkezűek a kínai mérnökök: 512 MB RAM-al dolgozik a gép, a felhasználónak pedig körülbelül 150 megabájt jut. Még a ZTE-nél is tudják, hogy ez nem sok, ezért például a kamera nem hajlandó képeket készíteni, amíg nem helyezünk microSD kártyát a telefonba.

A Skate-en az Android Gingerbread rendszer legújabb, 2.3.5-ös verziója fut, méghozzá teljesen puritán formában. Ez annyit tesz, hogy a ZTE nem hajtott végre semmilyen módosítást a gyári Androidon, a Google rendszerét úgy kapjuk kézhez, ahogy azt a fejlesztők eredetileg is megálmodták.

Ez némileg kétoldalú dolog, hiszen lemaradunk az olyan nyalánkságokról, mint a HTC Sense felhasználói felülete, vagy a Samsung Message Hubja. Az, hogy a ZTE nem pakolt semmilyen hasonló egyedi fejlesztést a gépre, jól is jöhet, hiszen azt csinálunk vele, amit akarunk. Az Android Market nyitott, gyakorlatilag a rendszer bármelyik alkotóelemét lecserélhetjük.

 

Alapfunkciók

Az, hogy a ZTE nem szabta testre a készüléket, a szoftveres kínálaton is érződik. Az alap Android viszont segítségünkre siet a mindennapi teendőinknél. A telefon lelke ebben az esetben is a Google fiókunk: ebbe bejelentkezve pillanatokon belül megérkeznek a masinára a kontaktjaink, naptárbejegyzéseink, és ha szinkronizáltuk az Androidos telefont a fiókunkkal, a beállításaink is.

Szines_tech/zte_skate0307

Mindezeket az alapvető szoftverekkel tudjuk kihasználni: kapunk beépített email-klienst, egy külön applikációt a Gmail fiókunkhoz, naptárat, ami szinkronizál a Google Naptárral, Google csevegőt, hangrögzítőt, feladatkezelőt, számológépet szép nagy gombokkal, stoppert és ébresztőt. Egyik sem eget rengető alkotás, de funkcionalitásban állják a helyüket.

Nem árt letölteni néhány gyakran használt alkalmazást, mint pl. a Facebook, a Yahoo Mail és a Yahoo Messenger androidos változatait. Próbálkoztunk elemlámpa beszerzésével is, de sajnos egy hardveres korlátozás miatt a fényképezőgép villanóját nem lehet folyamatosan bekapcsolva tartani.

Néhány furcsaságot sikerült produkálnia a szoftvernek a tesztidőszak alatt. Instabilnak bizonyult például a billentyűzet: érdekes módon csak a fekvő tájolású verzió adta fel a harcot néha, de álló módban továbbra is probléma nélkül lehetett gépelni. Volt még pár stabilitási probléma, de egyik sem nevezhető igazán zavarónak, egy-egy hibaüzenet leokézása után magától megoldódott az összes.

 

Multimédia

A telefon hátlapján egy 5 megapixeles kamera pöffeszkedik, ami felbontásból már elég, képminőségben pedig nem várhatunk el túl sokat egy telefontól. Ehhez képest nem produkál vészeset a ZTE telefonja, a tesztképeken szemrevételezhető az eredmény.

Az egyből nyilvánvaló, hogy nem kapunk csúcsminőséget, bár tiszta, napos időben egészen vállalható felvételeket készít a Skate. Viszont amint sötétebb környezetbe kerülünk, feladja a harcot az optika, és a kis teljesítményű villanófény sem segít sokat. Videózni egyébként VGA, vagyis 640x480 pixeles felbontásban tudunk, néhány pillanatfelvétel megörökítésére alkalmas a modul.

Zenei téren az átlagos funkciókkal rendelkező és a hangszínszabályzót hiányoló zenelejátszó mellé FM rádiót is kapunk. Ez csak a fülhallgató csatlakoztatása után indul el, ugyanis ennek a drótját használja antennaként. A hangminőség átlagos, a hangszóró használatakor enyhe dobozhangzás a jellemző, fülhallgatón keresztül viszont sokat javul a helyzet. A hangerőre minden bizonnyal nem lesz panaszunk, másoknak pedig nem feltétlenül kell tudniuk, mennyire jó kis Zámbó Jimmy-gyűjteményre tettünk szert.

 

Adatátvitel, akkumulátor

A ZTE Skate HSDPA-kompatibilis, ami azt jelenti, hogy akár 7,2 megabit/másodperc sebességgel is száguldozhatnak az adatok lefele. Ezzel nem is volt gond, a mobilnet probléma nélkül működött, mindig, minden körülmények között. WiFi modult is szereltek a készülékbe, a WLAN hálózatokat egyből felismeri, és csatlakozik hozzájuk a telefon. Rendben van a GPS vevő is, jelerősséggel nem akadt gondunk a teszt során.

Szines_tech/zte_skate0307

A kínai tepsit Bluetooth-vezérlővel és microUSB csatlakozóval is ellátták. Ha ezen keresztül kötjük össze számítógépünkkel, a microSD kártya tartalma külső meghajtóként jelenik meg, és bármilyen fájlkezelő szoftverrel matathatunk rajta.

Szintén támogatott a tethering funkció – ennek segítségével pillanatok alatt mobil hotspotot varázsolhatunk a telefonunkból, vagyis megoszthatjuk annak mobilnetes kapcsolatát, és számítógéppel vagy mobil eszközzel WiFin keresztül rácsatlakozhatunk.

Az akkumulátor teljesítménye 1400 mAh, ami papíron öt óra beszélgetésre elegendő. Méréseink szerint átlagos használat és szinte folyamatosan bekapcsolt WiFi, illetve mobilnet mellett közel két napig bírta árammal a Skate.

 

Tudnak valamit Kínában,

legalábbis a ZTE-nél. Az eddigi, MTK platformra épülő dzsunkatelefonok után tovább mertek lépni, és olyan telefonnal jelentek meg az európai piacon, amely valóban használható, és nyugodtan ajánlható mindazoknak, akik nem engedhetnek meg egy csúcskészüléket maguknak, ám szeretnék kihasználni az Android rendszer és egy okostelefon minden előnyét.

A ZTE Skate apróbb hibái ellenére szerethető készülék, a hiányosságai pedig egyáltalán nem borzasztóak. Szinte mindent lehet pótolni, vagy ha nem, akkor együttélni vele. Ehhez természetesen hozzátartozik a pénztárcabarát ár, amire egyáltalán nem lehet panaszunk: a Skate-et jelenleg 600 lejért hajítják utánunk. Ezért az összegért mindenképp érdemes ugrani és elkapni.


A ZTE Skate-et a Notebook GSM-től kaptuk.

A készülék megvásárolható:
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos u. 14
On-line a www.notebookgsm.ro címen.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kezicsokolom
2012-03-07 15:28:56
Vélemény
"A ZTE Blade a piac messze legjobb ár-érték arányú készüléke (volt). Most újabb csapást mérnek a piacra, megjött a Skate."

Egy készülék amelyről ilyen és hasonlókat lehet a neten olvasni, rossz darab nem lehet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."