Tech » Mobil

Samsung Galaxy Note: nagyképű robot kis pálcával

Hatalmas kijelző, gyönyörű képminőség, aktív toll és kissé nehézkes kezelés. Még munkára is alkalmas a Samsung legnagyobb okostelefonja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

samsung galaxy note
Rég kiment divatból a stylus, a Samsung most mégis ezzel szereli legújabb telefonját
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. április 04., 08:55
0 hozzászólás. 

Manapság már senki számára sem meglepő ha valaki egy érintőkijelzős okostelefonon nyúlkál ha épp híreket olvas, vagy emailt ír. Ezzel együtt azt is megszoktuk, hogy ha igazán ki akarjuk használni az előnyöket, akkor egy nagyobbacska kijelzőre lesz szükségünk. Azt viszont nem szoktuk meg, hogy a telefon alig férjen el a tenyerünkben.

Szines_tech/galaxynote0404/keszulek

A Galaxy Note pontosan ilyen. A szerkesztőségbe behozva mindenki egy emberként vetette rá magát, némileg hüledezve a méretein. A Samsung Androidos palettájának egyik csúcsmodellje valóban impresszív méretekkel rendelkezik, kisebb kezűek szinte biztosan két kézbe fogják majd, bár a használat így sem lehetetlen.

Az N7000 kódnéven futó telefont tavaly szeptemberben jelentették be, októberben már piacra is került. Hozzánk a Notebook-GSM jóvoltából jutott el az okos tepsi, ami első ránézésre munkára teljességgel alkalmatlan tűnhet, ezért nem árt többször megnézni.

Szines_tech/galaxynote0404/keszulek

A Note egy kompakt, fehér dobozban érkezik, találunk benne akkumulátort, hálózati töltőfejet, USB kábelt és fejhallgatót is. Nagy örömünkre ez egy hallójáratos típus, ami jobb zajszűrést és passzentosabb viseletet jelent. A hozzátartozó pót füldugók mellett van még néhány papírdarab is, többek között egy gyorstalpaló használati útmutató: a teljes kézikönyv csak elektronikus formában érhető el, a Samsung honlapján.

 

Külső

Számokban kifejezve a nagy méretet egy 146,9x83x9,7 mm-es készülékről beszélünk, aminek előlapján egy bazinagy, 5,3 hüvelykes kijelzőt bambulhatunk. Ő pedig visszamosolyog ránk, hiszen a 800 x 1280 pixeles felbontás már-már élményszámba megy, igazán éles, tiszta és jó minőségű képet kapunk.

Szines_tech/galaxynote0404/keszulek

Itt találjuk még a Samsung logóját, az előlapi kamerát, a hangszórót, a kissé elrejtett távolság- és fénymérő szenzorokat, valamint alul néhány gombot: a fizikai home billentyűt, ami mindig a kezdőképernyőre dob vissza és az Android rendszerre jellemző két érintőgombot, vissza és menü funkciókkal. Hátul van természetesen a 8 megapixeles fő kamera, valamint a hozzá tartozó villanó és egy újabb Samsung felirat.

A készülék tetején egy 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó árválkodik, míg az alsó microUSB-konnektor mellé került a Note egyik érdekessége, az úgynevezett S Toll, ami tulajdonképpen egy plusz funkciókkal rendelkező stylus.

Szines_tech/galaxynote0404/keszulek

A jobb oldalon a készülék ki- és bekapcsolását segítő gombot találjuk, míg a baloldalon a hangerőszabályzó gombokba botlunk.

A minőségre egyébként nem panaszkodhatunk: a Note jól össze van rakva, minőségi anyagokat használtak fel a gyártás során, a hátlap jól passzol a tenyerünkbe, kellemes a tapintása is. Igaz, kissé mindig rémisztő levenni, meg feltenni, hiszen vékonysága miatt olyan érzésünk támadhat, mintha eltörne kezünkben. Emiatt nem kell aggódnunk, eléggé rugalmas darabnak néz ki, bár sosem árt az óvatosság.

 

Hardver, szoftver, sebesség

Samsungék tepsijében egy kétmagos, magonként 1,4 gigahertzen pörgő ARM Cortex-A9 dobog, méghozzá nem is akárhogy. A Mali 400MP grafikus gyorsító társaságában dolgozó processzor teljesítményéhez kétség sem fér. Úgy a hétköznapi használat, mint a játékok futtatása során kiválóan teljesít a páros.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Lassulásokról, hosszas várakozási időkről szó sincs, nem fogjuk a hajunkat tépkedni miközben arra várunk, hogy végezzen a telefon valamilyen művelettel. Néhány apró röccenés, másodpercnyi lassulás időnkét előfordul, de ez sosem zavaró: igazi csúcskészülékkel van dolgunk, ami nem fog a sebességével (illetve annak hiányával) az idegeinkre menni.

Memóriából sem szenvedünk hiány, hiszen 1 GB RAM-mal szerelik a készüléket, amihez 16 vagy 32 gigabájt beépített háttértárat kérhetünk. Ha nem akarjuk a teljes fotó- és videókollekciónkat a Note-on tárolni, a 16 gigás modell is elég lehet. Persze nem kell csüggenünk, ha semmi sem elég, egy, legfeljebb 32 gigabájtos microSD kártyával bővíthetjük a rendelkezésünkre álló tárhelyet.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Az N7000 az Android Gingerbread széria legújabb, 2.3.6-os verziószámú kiadásával érkezik. Ez nemcsak egy jól bejáratott rendszer, de némileg fel is van turbózva a Note-on, hiszen megkapta az Ice Cream Sandwich pár apró újítását. Ezek csak apró nüanszok, felfedezhetjük őket a képernyő feloldásakor, illetve néhány animációban. Az ígéretek szerint érkezik a frissítés, vagyis a Note is megkapja a 4-es Androidot.

Természetesen nem hiányozhat a Samsung saját felhasználói felülete, a TouchWiz sem, amit sokan nem kedvelnek, de együtt kell élnünk vele. A nagyméretű kijelzőre alakították a billentyűzetet is, amit kissé nehézkes használni. Állva tartva a telefont nem könnyű két kézzel gépelni, míg fektetve nehézkesen érjük el a középső billentyűket. Nem életbevágó probléma, de ha sok üzenetet írunk, zavaró lehet.

 

Kapd elő a pennát

Kétségkívül az S Toll, vagy S Pen a Note egyik legnagyobb érdekessége. Elsőre furcsa lehet, hogy a kissé már letűnt korszakokat idéző stylussal rukkolnak elő a Samsungnál, de nyilván nem arról van szó, hogy ezzel kell kezelnünk a készüléket.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

A tervezők szándéka szerint a toll művészi képességeink kiaknázásra használható, ám nem lesz könnyű dolgunk. Az S Note alkalmazás segítségével készíthetünk jegyzeteket, ahol négyféle írószer közül válogatva firkálhatunk a képernyőre. Ez azért lesz egy bosszantó művelet, mert egyrészt a toll nem pontosan ott ír, ahol a képernyőhöz ér, így nem tudunk pontosak lenni, másrészt az S Pen túlzottan rövid.

A rövidség egy lapátkezű felhasználót már önmagában zavarhat, de az senkinek sem kellemes, hogy miközben épp jegyzetelni próbálunk, le kell támasztanunk kezünket, ez pedig, jobb híján, a készülék alján történik. Ennek közvetlen következménye, hogy óhatatlanul nyomkodunk egyebet is, leginkább a vissza gombot. Nem kellemes.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Rövid szövegek lejegyzésére azonban alkalmas lehet a dolog, főleg, ha valahova le tudjuk tenni közben a telefont. A lényeg, hogy a legelső írószert használjuk és vegyük a legvékonyabbra a tollvastagságot. Így sem tökéletes a művelet, de néhány gondolat firkálására jó lesz. Ha pedig festegetni akarunk, inkább tényleg csak szórakozásra számítsunk, mintsem Da Vinci-féle műremekekre.

Az S Tollon egy apró gomb is található, ezt megnyomva másodlagos funkciókat tudunk használni, úgymint a vissza és helyi menü gombok helyettesítése, képernyőkép készítése, vagy éppen az S Note alkalmazás azonnali meghívása. Vicces dolog ez, de mi inkább maradnánk a jegyzetelésnél.

 

Alapfunkciók

Egy szokványos Samsung felszereltséggel érkező okostelefont köszönthetünk a Note személyében. Bekapcsoláskor a készenléti képernyőn találhatjuk magunkat, amiből összesen hét darab van. Ezek között vízszintes görgetéssel, vagy az adott képernyőnek megfelelő kis pöttyre történő bökéssel válthatunk. A képernyőkre kipakolhatjuk a legfontosabb ismerőseinket, az alkalmazások gyorsindító gombjait, vagy éppen egy rakás widgetet.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Az alsó sorban a Telefon, a Névjegyek, az S jegyzet, az Üzenetek és az Alkalmazások ikonjait láthatjuk, az utolsóra bökve az összes többi applikáció elénk tárul. A gigantikus kijelzőn egyszerre jó sok fér el ezekből, pontosabban 25.

A szokásos Androidos cuccokon kívül kapunk Samus jóságokat is, ilyen például a Social Hub (Facebook, Twitter és hasonló közösségi hálók gyűjtőhelye), a Music Hub egy online zenebolt, a Readers Hub pedig magazinok, újságok és könyvek lelőhelye. Az S Tervező gyakorlatilag egy egyszerű naptár, némileg elegánsabb kinézettel, míg az S Choice-ot tapogatva a Note-ra fejlesztett alkalmazásokat tölthetünk le, illetve vásárolhatunk meg.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

A kelléktárban turkálva találunk még Polaris Office-t, ami simán olvassa a dokumentumainkat, ezeket ráadásul szerkeszthetjük is. Van még Google Térkép, ami ingyenes navigációt is biztosít élő internetkapcsolat mellett és Fényképszerkesztő is, amivel néhány alapvető beállítást matathatunk képeinken, a tollal pedig azonnal szarvat rajzolhatunk barátaink fejére.

 

Multimédia, internet, telefonálás

Nem kevesebb, mint 8 megapixeles kamerával szerelték a Samsung üdvöskéjét, ráadásul jófélével. A képek bizalomgerjesztő minőségűek, nem fog cserbenhagyni a fényképező, ha egy pillanatképet szeretnénk lekapni. Nyilván, nem egy csúcsminőségű DSLR-ről van szó, de egy okostelefonnak ez abszolút megfelel. Ráadásul a kamera szoftvere is bőségesen ad beállítási lehetőséget, ha van kedvünk, állíthatunk fehéregyensúlyt, arcfelismerést és hasonló apróságokat.

Zenei téren hozza a kötelezőt a beépített lejátszó: mutatja a borítóképeket, támogatja a lejátszási listákat és van hangszínszabályzó is. A minőséggel nem lesz problémánk, a gyári füles jó minőségű, segítségével pedig az FM rádiót is használni tudjuk. Persze ha ez nem elégíti ki zenei éhségünket, bátran essünk neki a Music Hubnak, vagy töltsünk le egy internetes rádiókat kezelő appot.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Internetezni élmény a Note-on. A hatalmas kijelző még pont az a kategória, ami elfér a kezünkben, de ugyanakkor kényelmesen olvashatunk ratja bármit, sőt, még egy YouTube videó megnézése is más, mint egy klasszikus okostelefonon. A gyári böngésző jó darab, a Flashel sem lesz gondunk, ha pedig hozzászoktunk az asztali böngészőnkhöz, lassacskán mindegyikből készült Androidos verzió, így áthozhatjuk az élményt.

Szines_tech/galaxynote0404/ss

Ha arra adnánk a fejünket, hogy telefonáljunk, meglepő módon ebben is segít a készülék. A telefonkönyvben könnyűszerrel tudunk keresni, a név bármelyik részét gépelve szűkül a találati lista. Ez egyébként szinkronizálható mindenféle ismerősi csoporttal, így a Facebook kontónkkal is, majd a telefonon található névjegyzékkel társíthatjuk az egyes ismerőseinket.

A hangminőségre semmilyen panaszunk nem volt, mindenkit tisztán hallottunk és más is minket. Néha még túlzottan hangosnak is tűnt a dolog, de minden esetben kristálytiszta volt.

 

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A Note négycsatornás GSM antennával (850/900/1800/1900 MHz) és ugyanennyi frekvenciát ismerő UMTS (850/900/1900/2100 MHz) támogatással érkezik. Mobilnetezni lehet GPRS, EDGE és HSPA kapcsolaton is, akár 21 megabiten. Van 4G támogatás is a telefonban, bár ennek Romániában nem sok hasznát vesszük – igaz a HSPA is bőségesen elég lehet, valamint természetesen WiFi antenna is van.

Samsungék N7000-t egy 2500 mAh-s akku tartja életben és feltűnően jó munkát végez. Magunk is meglepődtünk a telep teljesítményén, ugyanis szinte két napig működtette a készüléket, annak ellenére, hogy ez alatt közel két óra telefonálás és bőséges internetezés is végbemenet.

Szines_tech/galaxynote0404/keszulek

Összességében nem semmi egy készülék a Note. Mérete szembetűnő, sokak szerint nevetségesen nagy, de minden bizonnyal elnyeri azok tetszését, akik szeretik érezni, hogy egy jó darab telefon van a kezükben. Kollégánk szerint a Note tipikus átmenet az okostelefon és az internettábla között, amivel teljesen egyet kell értenünk.

Az viszont tény, hogy nem minden öszvértechnológia állja meg a helyét és nem biztos, hogy szükség van egy ilyen eszközre. Ha okostelefon vásárlásán gondolkodunk, tabletet pedig nem szeretnénk, de nem zavar a nagy méret, akkor jó választás lehet a Note. Igaz, nem adják olcsón, 2200 lejt kóstál.

Cserébe kapunk egy villámgyors eszközt, ami káprázatos képminőséggel igazi svájci bicska lesz a kezünkben. Gyárilag is sok funkcióval rendelkezik, de az Android rendszer bővíthetősége itt is rengeteg lehetőséget rejt magában. Az S Tollal pedig némi megszokás után elszórakozhatunk, apróbb feladatok elvégzésében segíthet. Mindenesetre, ha egy ilyen csúcskészülékre fáj a fogunk, ne a toll legyen a döntő szempont.

A Samsung Galaxy Note-ot a Notebook GSM-től kaptuk.

 

A készülék megvásárolható:
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos u. 14
On-line a www.notebookgsm.ro címen.

Samsung Galaxy Note


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."