Azért piros, hogy ne...

...látsszon rajta a vér, ha elütnek valakit. Egyre jobbak vagyunk az átjárókban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

piros atjaro-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. június 27., 13:57
5 hozzászólás. 

Ez nem éppen a hivatalos magyarázat a nemrég újrafestett átjárókra, vagyis arra a néhányra, amit újradizájnoltak. Igaz, ezt a lehetőséget sem kell elvetni, mert nem lenne egyedülálló példa.

A Ferrarira is sokszor mondjuk, hogy tűzpiros, de az igazából vérpiros. Amikor piacra dobták villámgyors csúcsautóikat, bizony elég gyakran szerepeltek összetört, legtöbbször piros autóik a hírekben. Mivel a véres autók elég rossz PR-t jelentenek, a vezetőség úgy döntött, a piros színskálán a vérpiros lesz a Ferrarik színe, így ha baleseteznek, nem lesz olyan feltűnő a sok vér.

Ha megnézzük, az udvarhelyi gyalogosok által elszenvedett balesetek arányát, nem is tagadhatjuk, hogy elég sok történik átjárón vagy környékén – a rossz nyelvek szerint ezért a piros az alap.

piros atjaro-4

Persze van más magyarázat is, mint a jó láthatóság: az autó sofőrje idejében észreveszi, és feltehetően marad ideje reagálni. Az ok mindegy is, fontosabb hogy újra van festve, és valóban jól látható, már csak abban reménykedünk, hogy nem a gyorsan kopó festéket használták.

De nem csak sima átjáróban lettünk jobbak, az emelt átjárókkal is újabb mérföldkőhöz ért a városvezetés. Bár hosszú volt az út idáig, és jó néhányat elcsesztek, végre elkészült az első (jobban mondva második) generáció használható, funkcióját ellátó emelt átjáró.

emelt atjaro-7

A Függetlenség sugárúton az Orbán Balázs iskola közelében nemrég készült el az az emelt átjáró, amelynek nekifutási szöge, magassága és hossza is megfelelő, úgy lehet áthajtani rajta, hogy az autónkban ne tegyen kárt, de eléggé zavaró legyen ahhoz, hogy lassításra ösztönözzön.

Igaz, még itt is hiányzik az átjárót jelző fehér festés és a babakocsiknak, kerekesszékeknek kialakított lejáró a járdáról. Hasonló átkelő készül egyébként a villanytelepi napközi közelében.


Átjáró- és fekvőrendőr-evolúció Udvarhelyen


Kezdődött az egész egy aszfaltkupaccal a Kornis Ferenc utcában. A forgalom lassítására 3 helyen tettek egy-egy magas, vékony aszfaltcsíkot, ami kis sebességnél is könnyen maradandó kárt okozott az áthaladó autóban. Tény, hogy a forgalom lelassult, talán túlságosan is - egy idő után ezeket eltávolították.

 

2009: földhöz fogatott fekvőrendőr. A város csíkszeredai kijáratánál és később a Villanytelep utcában alkalmazták, az aszfalthoz fogatott műanyag elemeket. Ezek a felszereléstől számítva nagyon rövid idő alatt elhasználódtak, amiket az autók szó szerint belejártak az aszfaltba vagy felszabadultak, letöredeztek.

 

2011: térkőből kirakott átjáró. Ebből kettő készült el (az Eötvös József Szakközépiskola és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola előtt), ezek már életképesebb elképzelések voltak, de még ezek is túl meredeknek bizonyultak. Mindkét átjáró jelenleg is használatban van.

 

2012/2013: rázócsík két részből. Szintén a biztonságosabb átkelést hivatottak szolgálni az először tavalyelőtt alkalmazott rázócsíkok, amelyek az átjárók elé kerültek, sokak szerint túl közel. Tavaly újabb csíkokkal egészítették ki őket, amelyek távolabb kerültek, így a sofőrt kétszer is figyelmeztetik, hogy átjáróhoz közeledik.

 

2013: kockakőből kirakott átjáró. A Márton Áron tér felújítása, hozta el az első igazi átjárót az udvarhelyieknek. Az alapjaiban felújított tér útburkolatának öt átjárójából kettő így készült el, ami nem csak esztétikailag, de funkcionálisan is megfelel az elvárásoknak.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2014-06-27 21:49:34
Csak az a kérdés, hogy a lefestett aszfalt nem e csúszik jobban, ezáltal a fékezni akaró autónak még esélyt sem adva a megállásra. Nyugaton is van hasonló, de ott a gyalogátjáró előtti 25 méteren egy piros, tapadásnövelő felületet képeznek ki.
avatar
szilardd
2014-06-28 11:15:03
:)
nem az átjárón kell fékezni hanem előtte...
avatar
Barbar
2014-06-29 02:28:43
Nyugaton...
avatar
zterex1
Csak az a kérdés, hogy a lefestett aszfalt nem e csúszik jobban, ezáltal a fékezni akaró autónak még esélyt sem adva a megállásra. Nyugaton is van hasonló, de ott a gyalogátjáró előtti 25 méteren egy piros, tapadásnövelő felületet képeznek ki.


Igen nyugaton van minden... még olyan is, hogy előzékenység meg a törvények tisztelete.

Ha lakott területen mindenki betartja a megengedett közlekedési sebességet és figyel a közlekedési táblákra akkor nem kell hirtelen fékezni ergo nincs szükség tapadásnövelő felületre.
avatar
riopassiones
2014-07-01 06:15:54
Congratulations...
WOW.ESTA MUY BUENO INNOVATION.ANYWAY,ALL WE NEED ATTENTION IN TRAFFIC HERE&FARAWAY,TOO.SO TRY TO BE MORE CAREFUL!RELAX&Feel free&easy.JUST BE YOURSELF ALWAYS.VIVA LIBERTAD&RELAJANTE &ANDANTE...
avatar
mekkmester
2014-07-03 10:03:07
re: Nyugaton...
avatar
Barbar

Igen nyugaton van minden... még olyan is, hogy előzékenység meg a törvények tisztelete.

Ha lakott területen mindenki betartja a megengedett közlekedési sebességet és figyel a közlekedési táblákra akkor nem kell hirtelen fékezni ergo nincs szükség tapadásnövelő felületre.


Tehát Udvarhelyen azért nincs tapadásnövelő, mert itt mindenki előzékeny és betartja a sebességhatárt? Sajnos ettől még messze vagyunk.

Azt mindenképp örvendetes dolognak tartom, hogy egyáltalán pirosra festik, mert valóban feltűnőbb.
A cikkben lévő rövid összeállítás a fekvőrendőrökről azt bizonyítja, hogy az illetékeseknek mégiscsak van hajlandósága a rossz tapasztalatokból tanulni. Az már egy másik téma, hogy a Kornis Feerenc utcai borzadvány és a mostani -szerintem is jól sikerült- fekvőrendőrök elkészítése között kb 10 évnek kellett eltelni... Lehetett volna előbb tanulni a mások tapasztalatából és azután cselekedni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."