Az élhető város: az újjáépült régi-új iskola

Szeptembertől a felújított épületben kezdi a tanévet a Benedek Elek Pedagógiai Líceum közössége. Az alagút hosszú volt, de már nemcsak a fény látszik a végén, ki is érnek belőle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Mária Valéria épülete
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 06., 12:49
0 hozzászólás. 

2007-ben nagy lendülettel fogtak neki a Benedek Elek Pedagógiai Líceum régi-új épületének felújításához: a restitúciós törvény értelmében a főépület visszakerült a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tulajdonába, a Benedeknek ezért kellett új otthon után néznie.

Itthon_Kozelet/maria_valeria0608

Az egykori kisdedóvó, a Mária Valéria gyerekkert épületének felújítását pontosan négy éve kezdték el kormánypénzből, akkor még arról szólt a terv, hogy 2008-ban már ott kezdenék az új tanévet. Ez akkor nem sikerült, a pénzforrások hamarosan elapadtak, jött a gazdasági válság és a megszorítások, az építkezés pedig leállt – az iskola költözése elodázódott, a református kollégium pedig évről-évre haladékot adott. Néhány hónapja felpörögtek az események: újból kormánypénzek érkeztek, az építkezést újrakezdték és ma ott tartanak, hogy az új tanévet biztosan a régi-új épületben kezdik.

Novák Károly aligazgató a helyszínen arról tájékoztatta honlapunkat, hogy a teljes befejezéshez még kb. 500 ezer lejre lenne szükség, de remélik, hogy ezt az elkövetkező hetekben-hónapokban megkapják a minisztériumtól.

Itthon_Kozelet/maria_valeria0608

Öt osztályterem, egy-egy számítógépes, természettudományi, nyelv- és pszichológiai terem lesz a felújított épületben, amihez egy teljesen új szárnyat is hozzáépítettek. Az intézmény így két épületben, a 2002-ben felépített „kicsi iskolában" és a régi-újban működik majd. A felújított épületben még hátravan a belső szerelési munkálatok elvégzése, úgymint a kazánház, a wc-k és mosdók felszerelése.

Novák elmondta, hogy a költözést már megkezdték, az eddig általuk használt főépületben már három termet kiürítettek és ez folyamatos lesz a következő hetekben. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy minden érintett hatóság (tanfelügyelőség, önkormányzat, stb.) vezetői tudják, hogy az időt nem lehet tovább húzni, szeptember elsejére az épület működőképes állapotban kell legyen.

Itthon_Kozelet/maria_valeria0608

A tervek szerint az iskola udvaráról eltűnnek majd a parkoló gépkocsik, a területet parkosítani fogják – ez is hozzátartozik majd ahhoz, hogy az iskola több mint negyven tanára, tanítója és 450 diákja remélhetőleg a szeptember 12-i tanévnyitón egyben az új iskola átadását is megünnepli.

Kisdedóvó, majd líceum – kis épülettörténelem

A Mária Valéria épülete 1896-ra készült el. Zajzon Ferenc református lelkész kezdeményezésére gyermekmenhely felállítását tervezték, a Jótékony Nőegylet közreműködésével meg is kezdődött a gyűjtés, de sikertelen volt – azonban az Állami Sorsjáték évi jövedelmének egytizedét átengedte Udvarhelynek három évre, 1892 és 1894 között. Végül ebből a pénzből, 14 609 koronából épült fel az akkor már öt éve álló gimnázium mellett a Mária Valéria Gyermekkert – Mária Valéria Ferenc József osztrák császár és magyar király leánya volt, innen a név.

Itthon_Kozelet/maria_valeria0608

Az épület egészen az első világháborúig kisdedóvóként működött, majd átkerült a román állam tulajdonába. 1948-ban, a tanügyi reform után került a tanítóképző ügykezelésébe, az 50-es, 60-as években már a tanítóképző épületeként szolgált, benne elemi és 5–8. osztályos tagozatokkal, rövid ideig itt működött a képzőn belüli gyakorlóóvoda is. 1990 és 1993 között a Marin Preda román nyelvű elméleti líceumnak adott helyet – az évek során az épület egyre csak romlott, az utóbbi években lomtárnak használták. (Írásunkhoz Vofkori György Székelyudvarhely Várostörténet képekben című könyvében leírtakat használtuk fel.)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."