A romló város: az elfelejtett hidak

Habár itt van a tavasz, Székelyudvarhely romlott, sérült hídjai nem sokat változtak. A matricagyári híd szinte leégett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A Matrica gyár előtti híd
Van, ami javul, de még mindig rossz a helyzet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 22., 08:42
3 hozzászólás. 

A Vásártér utcai és a matricagyár előtti, valamint a Vásártér utcai hidak számítanak Székelyudvarhely leromlott vagy sérült hídjainak – sajnos közülük egynél mutatkoznak jelek a javulásra.

Ez az egy a Vásártér utcai betonhíd: idén februárban történt egy autóbaleset, egy ittas sofőr a híd korlátjának ütközött, több méteren tönkretéve azt. Három hónap kellett ahhoz, hogy egyáltalán hozzáfogjanak a javításhoz – hónapokig csak egy deszkákból és nejlonból, drótból, szalagokból létrehozott ideiglenes valami volt a korlát helyén.

Szerencsére sem a balesetkor, sem utána nem sérült meg senki. A betonkorlátot újraöntik, jelenleg a fából készült forma van felállítva, napokon belül kész lehet – de három hónapot kellett várni rá.

A Vásártér utcai híd

A Tompa László utcai vashíd egyik felére deszkák kerültek – pótlásnak a vaslemezek közé. Ez a híd is katasztrofális, életveszélyes állapotban van, csak a közepén lehet átkelni. Elméletileg tilos a gyalogos közlekedés rajta, de naponta nagyon sokan használják átkelőként.

A fémlemezekből kirakott rész mintha biztonságosabb lenne, de a másik oldalon semmi sem változott: a száraz, több évtizedes deszkák nagyon törékenyek. Már ahol épp nem hiányoznak, mert többméteres szakaszok is vannak, ahol csak a levegő van.

A Tompa Lálszó utcai vasúti híd

A legborzalmasabb képet egyértelműen a matricagyár előtti fahíd mutatja – habár évek óta le van zárva, az építmény tovább romlott az elmúlt hónapokban is. Deszkaanyagát kezdték elhordani, ezt rendőrök állították meg, ám azt már senki nem tudta megakadályozni, hogy ne gyúljon fel – a Nagy-Küküllő partján végzett „tüzes takarításnak" ugyanis az lett a vége, hogy a tűzoltóknak kellett eloltaniuk a lángokat, amik belekaptak a fahídba.

romlotmatricahid2

Ugyan létezik egy terv, ami egy fémből készülő függőhídról szólna, de egyelőre nem fogtak hozzá még az előkészületekhez sem.

A hidak azért vannak, hogy összekössék az embereket – ezért kell rájuk vigyáznunk és megfelelően karban tartanunk őket. Sajnos a romló Székelyudvarhely ilyen téren is mást mutat.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-05-22 10:19:49
Boldozer
Akkora nagy dolog egy buldozert eloszerelni s lebontani a matrica elotti hidat? Ejsze a varosnak nincs munkagepjei vagy mi a szosz? Vagy ilyen sokaig adnanak engedelyt a bontasra? (nem hiszem :D )
avatar
watson
2012-05-22 10:22:56
Szép szavak
A híd azt jelképezi, hogy a "folyó jobb és bal partján emberek élnek" - Medgyessy Péter, 2003. március 14.
avatar
alikay
2012-05-22 15:48:08
Hát a hidakkal semmi baj nincs csak épp valaki be ne essen a híd alá

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."