Országos » Gazdaság

Itt az év legelhamarkodottabb törvénytervezete

Adónövelésből támogatná a kormány a román filmgyártást, de az Országos Filmközpont még nem tud róla.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Úgy támogatnák a hazai filmet, hogy megadóztatnák a vetítéseket. Illusztráció
Úgy támogatnák a hazai filmet, hogy megadóztatnák a vetítéseket. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. augusztus 31., 09:13
0 hozzászólás. 

A mozitörvényt módosító sürgősségi rendeletet adóemeléssel sújtaná a nagy távközlési szolgáltatókat, valamint a romániai mozikat. A jogszabály közvitája hétfőn járt le, ennek előírásai szerint a műsorszórás jellegétől (digitális, internetes) függetlenül az összes televíziós szolgáltatónak havi jövedelme 1 százalékával kell hozzájárulnia az Országos Filmalaphoz. Ugyancsak jövedelmük 1 százalékát kell befizetniük az internet- és a mobilszolgáltatóknak is – írja a Maszol portál.

A sürgősségi rendelet ezen felül a jelenlegi 4 százalékról 5 százalékra növelné a mozik hozzájárulását a filmalaphoz. Ez az adó a havi jövedelem 9 százalékára nőne abban az esetben, ha a mozi által vetített román filmek aránya nem éri el a húsz százalékot.

A nagy távközlési szolgáltatók közül elsőként a Telekom Románia tiltakozott a tervezet ellen. A német cégcsoport keddi közleménye szerint a kulturális tárca túlságosan rövid időre, mindössze négy napra bocsátotta közvitára a tervezetet.

A Telekom Románia törvénytelennek tartja, hogy a minisztérium az előfizetők által letöltött tartalomtól függetlenül megadózza az internethasználatot. Közlésük szerint a sürgősségi rendelet elfogadása a díjszabásaik növeléséhez vezet. A mozik adójának növelése pedig a jegyek drágulását eredményezheti.

A kulturális minisztérium a hazai filmgyártást ösztönözné a különadó bevezetésével, ám az Országos Filmközpont (CNC) elnöke, Anca Mitran a Mediafaxnak elmondta, a kormány nem konzultált velük a tervezetről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."