Gazdaság » Gazda

Hogyan tovább Góbé gazda?

A Góbé Termék idén nyolcéves, születésnapi gálájába pillanthattunk be, ahol az ünneplés mellett a gazdák és brandet összefogó csapat közösen értékelték az elmúlt időszakot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
vasseva4

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték...

A szerző fotói
A szerző fotói
szerkesztoÍRTA: DÁVID ANNA JÚLIA | X
2018. május 02., 13:21
0 hozzászólás. 

Góbé termékgazdának lenni nem egyszerű – derült ki a találkozón, hiszen az egyéni felelősségvállaláson túl egy közösségi felelősséget is magukra vállalnak a termelők annak érdekében, hogy a márkajelzés egyben pozitív minőségjelző is lehessen. Az ünneplésre egybegyűltek számba vették a márkajelzéssel ellátott termékek fejlődési ívét, azokkal a nehézségekkel, amit a változó gazdasági helyzet hozott az elmúlt időszakban.

Fazakas Attila, az Elan Trio kereskedelmi igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, annak ellenére, hogy gyakran úgy tűnt a külföldről – a vevők igényeinek kielégítése érdekében – importált, számos a Merkúr áruház polcain megtalálható termék nem a helyi termelőknek kedvez, pedig az üzlet politikája, sőt jelenlegi arculata is megerősíteni kívánja a Góbé termékek helyét úgy az üzletekben, mint a vásárlók tudatában.

DSC03519

„Azt látjuk, hogy mi történik nyugaton, illetve mi történik a multiknál, akiknek van 40-50 év előnyük tapasztalatban, technikai innovációkban. Azt is látjuk, hogy a hasonló kezdeményezések éppen olyan nehézségekkel küzdenek, mint a Góbé" - fejtette ki.

A Góbé termelőket összefogó kis csapat azt érezte, hogy az utóbbi időben kissé elhanyagolták a kapcsolatépítést, így az idei évre számos programmal készültek. Fazakas úgy gondolja, hogy van jövőkép, ezért kell tovább dolgozni. Közös gondolkodásra hívta a gazdákat, annak érdekében, hogy az üzletek polcain a Góbé termékek még hangsúlyosabban legyenek jelen.

Úgy látja, mind a megmaradáshoz mind a haladáshoz közös erőfeszítésekre van szükség, át kell gondolni, hogy nem lehet azonos terméket azonos kategóriában különböző árakon értékesíteni, ezért olyan termékeket kell gyártani, ami a piaci tendenciákkal megegyező irányba tud elmozdulni. Ennek érdekében jövőben kategória menedzsmentet szándékoznak bevezetni, így polcméterekben gondolnák át, hogy mit hova helyezve milyen mennyiségben tudnak értékesíteni.

Ami eddig történt

Dávid Balázs, a Gobé termékek gazdája még 2012-ben, az első hasonló találkozáskor a következő vezérelvet fogalmazta meg: „Közösségi összefogás nélkül nincsen biztos jövő, ha egymást nem erősítjük, közösségi érdekeinket nem helyezzük önös érdekeink felé, akkor szétesünk, mint oldott kéve, de ha hittel és reménnyel tesszük a dolgunkat nem maradhat el az áldás". És ma sem gondolkozik másképp.

DSC03536

Rövid számvetést tartva, néhány adatot megvizsgálva pozícionálták a termékcsalád jelenlegi helyzetét. Kiderült, hogy a Vidéki Pékségnek volt egy kenyere, illetve volt egy fagylalt is, ami már 2010 (a márka piacra dobása előtt) is Góbé néven futott, de csak 2010 májusában jegyeztek be 65 terméket, ami már a brand családjához tartozott. Még azon év végéig ezt a számot 133-ra sikerült feltornászni.

A következő évben még 79 termékkel bővült a család. S csupán 2014-ben volt forgalomvisszaesés tapasztalható, amikor is bezárt a Bodoki Borvíz – így azóta nincs góbévíz – és a székelyudvarhelyi Budvár húsüzem is, több jelentős termékkel csonkítva a családot.

Az is terítékre került, hogy az Elan Trio 2015-ös anyagi gondjai a Góbétermékek forgalmára is hatással voltak. A következő évben a tulajdonosváltások miatti bizonytalanság okozott nehézséget a termékcsaládot piacon tartó csapatnak, de a gazdák kitartásának, a bizalomnak köszönhetően megmaradt a márka.

Az elmúlt esztendőben annak ellenére beszélhetünk forgalomnövekedésről, hogy két olyan üzlethelység zárt be, ahol ezek a termékek hangsúlyosan jelen voltak.

Ezt meg kell beszélni

A gálát szervező kis csapat egy kérdéssorozatot is összeállított, melyben olyan kérdések szerepeltek, hogy mit jelent az egyes gazdák számára a Góbé kezdeményezés, hogyan értékelik az elmúlt 8 évet, mi okozta a legnagyobb gondot ebben a kapcsolatban, mi a legjobb ebben az együttműködésben, mit gondolnak egyáltalán merre tart ez a kapcsolat, arculatváltásra van-e szükség, mi az, ami még hiányzik a termékskáláról és milyen új ötleteik vannak.

A gálán szó esett a régi Góbé weboldal frissítéséről is, sőt az új weboldal demó verzióját is bemutatták, melynek tartalommal feltöltéséhez a gazdák segítségét kérték.

Mindezek után Bóklevelekkel árasztották el a gazdákat, személyre szabva minden termelő erősségét hangsúlyozva.

Megéri a gazdának?

A hivatalos rész után a Góbé gazdák véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért próbáltuk néhányuktól megtudni, hogy mit is jelent számukra a Góbéság.

Varga Zsuzsánna, a Varga Mézes tulajdonosa elsők között volt felkérve, terméke góbésítására. Már a kezdetekben nagy kedvel éltek a lehetőséggel és a mai napig termelésük jelentős részét teszi ki az, amit a góbé brand alatt értékesítenek. Ez egyfajta biztonságot, állandóságot jelent a vállalkozásuknak.

DSC03737

Az arculatváltás szükségességét nem érzi, abban hisz, hogy a minőséget kell megtartani, így tervezni hosszútávra. A többi termelőnek is azt javasolja, hogy ahhoz, hogy a Góbé egy minőséggarancia legyen minden termelőnek különös hangsúlyt kell fektetnie a jövőben is termékeik minőségére.

Molnár Csaba, az Interserv Molnár tulajdonosa csángó pityókás házi kenyerével bővíti a Góbé családot. A kapcsolat előnye, hogy egyfajta minőséget biztosít. Helyi termék, helyi termelőktől, legtöbb esetben nem tartalmaz minőségfeljavító szereket.

Azt gondolja, hogy egy kis termelőnek nagyon jó út lehet csatlakozni a Góbé családhoz, hiszen sok kistermelő nem tudja önerőből megoldani, hogy ismertesse, ilyen széles piacra dobja termékeit. Azt tapasztalja, hogy évről évre nő a kereslet kenyere iránt, nagy ünnepekor már- már alig bírják kiszolgálni a vevők igényeit.

DSC03743

Az elmúlt években sok nehézséggel néztek szembe termelőkként, hiszen nem a brandingben hisznek, hanem a minőségben, s ugyanazt a házi kenyeret igyekeztek akkor is adni, amikor a pityóka vagy a jóminőségű liszt ára az egekbe szökött, mint azelőtt. Manapság már saját maga termeli a pityókát is, hogy az is minél egészségesebb legyen s a jövőre is a minőség megőrzésében hisznek.

Tímár József, a Petry üzletlánc nagykereskedelmi igazgatóját arról faggattuk, hogy őket mi motiválta abban, hogy belépjenek a Góbé családba.

Egyrészt a cég politikájának része, hogy a helyi termelőket segítse – tudtuk meg. Másrészt a fiatalság itthon tartásában, a hagyományok őrzésében és átadásában hisznek.

DSC03746

A kezdetektől jelen vannak a Góbé család életében, hiszen azt tapasztalták, hogy célok közösek. A kapcsolat ideje alatt amikor nehézség vagy probléma merült fel leginkább a kommunikáció hiánynak volt betudható, így azt látja, hogy minél több alkalom kell a személyes találkozásokra. Arculatváltást nem tartja szükségesnek, de azt jónak tartja, hogy egy webes felület is szóba került a gálán.

A Harmopan egy helyi cég, helyi tulajdonosokkal, helyi dolgozókkal, helyi termékekkel – persze nem teljesen helyi alapanyagokkal, hiszen Hargita megye nem egy búzatermő vidék – s ehhez a sok helyihez, azt tudnám hozzátenni, hogy ez egy helyi projekt - fogalmazott András Ignác, a vállalat vezérigazgatója. Azt is elmondta, hogy nem minden siker pénzben mérhető, vannak olyan projektek, amelyeket támogatni kell, ami arra neveli a fogyasztókat, hogy amit a helyi piacon is megtalálnak azt ne a multiktól vásárolják.

A jövőben termékeik innovációjára fektetik a hangsúlyt, hiszen mai fogyasztási kultúrába a pékiparitermékek nem számítanak tredinek, így folyamatosan új és új termékeket kell kitalálniuk. „Manapság több a mag benne, mint a liszt" - tette hozzá viccesen. Azt jónak tartaná, ha az Elan Trio magyarországi kapcsolatait felhasználva segítene a Góbé termékcsaládnak kijutni külföldi piacokra is s azt sem tartaná rossznak, ha nyolc év után valamiféle arculatváltásra is sor kerülne.

Oprea Cornelia, Bikafalván férjével közösen készíti szappanjait, melyek arról híresek, hogy alapanyagai külön-külön ehetők. Nagyon örült, amikor felkérést kaptak, hogy a Góbé család tagjai legyenek, hiszen azelőtt is rendszeresen fogyasztotta termékeiket, számára minőségi etalonként szolgált a Góbé jelzés.

DSC03764

Mai napig büszkén megy el a polcok mellett, ahol szappanjai állnak, gyakran meg is igazgatja őket. Elmondta, hogy számára hihetetlen nagy segítség a családhoz tartozni, hiszen értékesítéssel, szabályokkal, törvény módosításokkal kapcsolatos kérdésekben, de bármi másban is mindig segítségre számíthat.

Hamarosan a polcokon is látszani fog

A szervezők az eseményt finom vacsorával és gálához illő mulattsággal zárták, ahol mindenki szabadon megoszthatta a szervezőkkel és a többi Góbé termelővel a gondolatait, ötleteit.

Belehallgatva a beszélgetésekben semmi kétségünk nincs afelől, hogy a beszélgetések során felgyűlt ötletekkel hamarosan a vásárlók is találkozni fognak a Merkúr áruházak és Szuper üzletek polcain.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."