Gazdaság » Pénz

Itt vannak a legdrágább eladó udvarhelyi ingatlanok

Kíváncsiak voltunk, ha nyernénk a lottón és luxusingatlant szeretnénk venni, akkor jelenleg miből választhatunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Épületek Székelyudvarhelyen
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. augusztus 14., 08:45
4 hozzászólás. 

Ahogy elkezdtük vadászni a méregdrága házakat érdekes megállapításra jutottunk. Udvarhely az a város, ahol minden eladó, de semmi sem eladó. A város egyik legdrágább része a városközpont és vonzásköre.

Azért, hogy megértsük mire is gondoltunk, amikor azt mondtuk, hogy minden eladó és mégsem, tudnunk kell, hogy a jelenlegi tulajdonosok legtöbbje inkább kiadja az ingatlanjait, mintsem eladja azt. Beárazás azért van, de az eladási árak nagyon magasak, hogy ha valaki mégis kifizetné, akkor a tulajnak megérje megválni tőle. Magyarul, túl vannak árazva.

Persze az ingatlankereskedők is élnek a közhellyel, azt mondják, minden ingatlan eladó csak meg kell fizetni. Sőt, semmi sem drága, csak mi keresünk keveset – de azt se feledjük, hogy minden annyit ér amennyit fizetnek érte.

Ritka, hogy ténylegesen eladó, nagy értékű ingatlantól hirdetés útján váljanak el. Ezek leginkább az ingatlangyűjtők és az -értékesítők között terjedő infók, amire egyik-másik lecsap. Mit kínál ma a piac? Az árak tájékoztató jellegűek, némely ingatlan már nem eladó.

epuletek-09

Az egyik legdrágább ilyen épület a Tompa László utca felső részén a bíróság épületével szembeni. Belső udvarral valamint 800 négyzetméter alapterülettel rendelkezik három emeleten. Az „U" alakú ingatlan felújított állapotban van, a hozza tartozó területet a Varga patak határolja. 600 ezer eurót kell kifizetnie annak, aki az új tulajdonosa akar lenni.

Eladó soron van a városi könyvtár épülete is, legalábbis egyik része. Az épület fele a város tulajdonát képezi, de másik részétől jelenlegi tulajdonosai – meg nem erősített információink szerint – 500-600 ezer euró ellenében megválnának. Az épületre a város is igényt tartana, de úgy néz ki, egyelőre nem tudnak megegyezni az ár felől.

epuletek-01

Ha a Bethlen utca régi klasszicizáló épületei közt keresgélnénk magunknak lakóházat, akkor a Szűcs udvarral kezdődően nagyjából 200-300 ezer euró környékén kellene fizetnünk egyik-másikért. Természetesen sokat változik az ár az épület állapota és a vele járó telek nagysága függvényében.

A Bakk házként is ismert épület (fenti kép) 150 ezer euróért lehet a miénk. A szecessziós stílusú ház 1895-ben épült, a felújított épületben a középső és felső szinten (manzárd) kilenc szoba (6+3) található, három fő helyiséggel, étkeztetővel, konyhával. Minden szobához saját fürdőszoba tartozik. A pince részben jelenleg kozmetikai szalon működik, erre a célra kialakított helyiségekkel.

Ha a soron tovább haladunk, akkor Bakk ház és Soó Rezső szülőháza közt levő ingatlantért a tulajdonos elmondása szerint 250 ezer eurót kér.

epuletek-07

A központ után a városszélek a felkapott helyek, talán itt beszélhetünk elvétve luxusingatlanokról is. Hogy egy ingatlan mitől lesz luxus, több miden hordozza: az épület mérete és felszereltsége, a melléképületek, a kertészete, a felhasznált anyagok, a telek nagysága, az ingatlan elhelyezkedése, környezete.

hauberstumf-43

Bár már lekerült az eladó sorból, viszonyításként érdemes egy pillantást vetni a Haberstumpf-villára, amelyet az önkormányzat vásárolt fel 255 ezer euróért. Akkor a ház tulajdonosai által felkért ingatlanbecslő 300 ezer euró fölé értékelte az impozáns, de rossz állapotú épületet amely, összesen 1465 négyzetméter területű telken van. Ebből a beépített rész 674 négyzetméter.

epulet11

fotó: www.erdelyitelkek.ro

Új építésű házakból egy bethlenfalvi ingatlan a zászlóshajó 400 ezer eurós árával. A 130 négyzetméter alapterületű, három szintes épület, alagsorában dupla garázzsal 1500 négyzetméteres telekre épült. A házban több fürdőszoba, fitneszterem, padlófűtés is van, illetve a fűtést gázról és fás kazánról is üzemeltethetjük.

Az épület fenntarthatósága is egyre fontosabb szempont, erre próbál nagy hangsúlyt fektetni Bodó Attila vállalkozó, aki a Szombatfalvi részen építtetett több házat is. A Széldombon jelenleg is két luxusingatlant kínál eladásra, amelyeknek hasznos felülete 3-400 négyzetméter között van, értékük 800 euró/négyzetméter.

epuletek-04

Ugyancsak a Széldomb oldalában árulnak egy 120 négyzetméter alapterületű (240 nm lakófelület) családi házat. Az épület egy 800 négyzetméteres telken van, ahová aszfaltozott út vezet. Az épületben dupla garázs és 40 négyzetméteres terasz található, panorámás kilátással, ára 230 ezer euró.

A város keleti peremén is szép számban megnövekedtek az új ingatlanok, a Szászok táborával kezdődően a Csalókán keresztül, a Rózsa utca felső részével bezárólag. A térségben egyre kevesebb az eladó ház, az utóbbi időben is leginkább az olcsóbbak cseréltek gazdát. A zónában található jó néhány, 100-150 ezer euró értékű épület, de a legdrágábbak is 200 ezernél tetőznek.

Most már nem is maradt más, mint elmenni, és megvenni azt a lottószelvényt...



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
janos20
2013-08-14 20:26:54
Ennel olcsobban vehetünk lakast pl. a Rozsadombon;
http://ingatlan.com/rozsadomb-ii/elado+haz/csaladi-haz/budapest+2+kerulet/7047365?sid=0
vagy Parizsban ;
http://www.seloger.com/annonces/achat/appartement/paris-18eme-75/79651615.htm?bilance=all&bilanegs=all&cp=75&idqfix=1&idsubdivision=17649&idtt=2&idtypebien=all&nb_chambres=all&nb_pieces=all&pxbtw=NaN%2f500000&surfacebtw=100%2fNaN&tri=d_px
avatar
benfik
2013-08-15 14:29:59
reklamozzak a viskokat, hogy vegyek az emberek a lottoszelvenyeket))).ezekert az arakert a tengerparton joval nagyobb birtokot lehetne venni.udvarhelyt nagyon draga az ingatlan,olyan ingatlanokat soroltak fel itt ami valojaban a 100ezer eurot sem eri meg
avatar
vogul
2013-09-17 13:39:11
palimadár
Hadd árulják. Majd belefáradnak. De ismerős az a mondás is, hogy mindennap felkel egy palimadár ...
avatar
Pety
2013-09-24 15:19:11
Rejtett agymosás
Oh fiuk, ha épp nem vettétek volna észre akkor elárulom nektek, hogy a cikk valojaban azért született, hogy az udvarhelyi adófizető bevegye a maszlagot, hogy a Habestrumpf villa 255 ezer euroért nem is volt olyan draga, 255 eur az onkormanyzat pénzébol csak ugy céltalanul elkelt és ezt probálják bemagyarázni, hogy milyen jol teszi a dolgát Bunta Levente polgármester aki a Bodo Attila ingatlankereskedö baratja vagy "mondhatnám széldombi lakótársa" .
Habestrumpf villa - mire lessz jo ? Netalán arra, hogy a következö polgármester választás elott hirtelen valami státust kitalálunk neki, a város pénzeböl majd kemény összegekböl kipofozzuk oszt választás elött 1 héttel felavatjuk, majd az avatásrol készült fotokbol bannereket készitve kampányolunk.
Mindezt addigra 500 ezer eurobol, a város pénzén, hogy ujraválasztodjék a fötiszteletü uraság :-) Nesze neked Udvarhely , ez kellett - hát itt van !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."