Gazdaság » Trendek

A gyógyteáktól a biomanikűrig

Azt mondják, az igény valóságot szül. Épp ezért Székelyudvarhelyen több kereskedő is úgy gondolta, érdemes itt bioboltot nyitni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Kedves természet fotó: Balogh Réka Adrienn
Kedves természet fotó: Balogh Réka Adrienn
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. március 06., 12:00
0 hozzászólás. 

Az persze más kérdés, kinek mit jelent az egészségtudatosság. Egy biztos, ide még nem gyűrűzött be akkora hévvel, mint külföldön, a biománia. A legtöbben ugyanis a bio és természetes táplálékok, kiegészítők és kozmetikumok széles választéka ellenére a gyógyteákat, gyógynövényeket keresik ezekben a boltokban, és persze elérhető áron.

biobolt-reka-7

Legalábbis ez derül ki körutunk során, amikor helyi gyógynövény- és bioboltok tulajdonosaival, munkatársaival beszélgetünk.

Betegnek lenni luxus

Nem olcsó mulatság egészségesnek lenni, betegnek lenni pedig igazi luxus. Mégis inkább akkor nyitjuk be a bioboltok ajtaját, amikor már megvan a baj. Szerencsére azonban rengeteg természet adta megoldás van krónikus vagy apróbb bajainkra, csak türelemre és megfelelő segítségre van szükség.

Bíró Melinda, a Bio Profi bolt tulajdonosa egy érdekes, táplálkozással kapcsolatos könyv elolvasása után vágott bele a vállalkozásba 2012-ben. Asszisztensnői múltja és a téma iránti őszinte érdeklődése nagyban megkönnyítette a dolgát. Beszélgetésünket néha megszakítja egy-egy vásárló, de nem bánjuk, mert kiderül, Melinda igazán profin szolgálja ki az érdeklődő vásárlókat.

A termékskála a gyógyteáktól a bio- és natúrkozmetikumokon, valamint a táplálék kiegészítőkön keresztül egészen az ételallergiában szenvedők számára készült termékekig húzódik.

Ez utóbbi csoport esetében a mindennapi élethez, jobban mondva ételhez szükséges alapanyagok többsége itt megtalálható, illetve azok az étrendkiegészítők, amelyek segítenek az állapotunk javításában, fenntartásában. Vannak például kifejezetten laktózérzékenyeknek gyártott probiotikumok is. Melinda szerint megvan az a réteg, akik nyitottak a termékek iránt, de azért néha szükség van tanácsadásra is, amit bónuszba kap a betérő vásárló.

Megtudtuk azt is, mire figyeljünk, amikor kifejezetten bioterméket keresünk. Nem elég, ha a termékről ordít a BIO felirat, keressük a csomagoláson a gyártó ország bio védjegyét is. A natúr fogalma, már jóval nagyobb szabadságot ad a gyártónak az összetételek kiválasztásában. Így egy natúrkozmetikum tartalmazhat például tartósítószert. Egyszóval jó átböngészni az apró betűs részt is.

Miközben a védjegyekről beszélünk, az jut eszembe, milyen ritkán látok olyan vásárlót a multikban, aki a kolbászok, virslik, urambocsá' tejtermékek fölé görnyedve böngészné az összetevőket.

Nem kell a kínai

A gyógynövényboltokban márpedig nem vásároljuk meg a Kínából származó táplálékkiegészítőt – tudjuk meg Bencze Titanilla Magdolnától, a Natur Plant munkatársától.

Úgy tűnik, nehezen fogadjuk el, hogy a pufis haszontalan meglepetéseken és a sosem működött zseblámpán túl is van élet Kínában. Ahhoz viszont elég bátrak az emberek, hogy lecseréljék gyógyszereiket valamilyen természetes megoldásra.

biobolt-reka-1

A legnépszerűbb termékük a gyógynövényalapú antibiotikum, amelyből van kismamáknak, sőt csecsemőknek kifejlesztett változat is. A visszajelzések ezekkel kapcsolatban nagyon jók. Kiderül, Titanilla kifejezetten kéri a vásárlókat, bármilyen tapasztalatuk van a termékekkel kapcsolatban, osszák meg vele.

A betérők kilencven százaléka tudja, mit akar, a többiek segítséget kérnek. Vannak makacs vásárlók is, akik szívesebben hisznek a tv műsorok igazi vagy álorvosainak, mint a bolti eladónak. – A vásárlónak mindig igaza van – mosolyog Titanilla.

Magabiztos, hiszen a szakmai tudás mellett saját tapasztalatai is vannak három kisgyermeke mellett. Azt is tudja, és el is mondja, hogy például a fogyasztóteák semmilyen hatással nincsenek a szervezetre, ha azokat egészségtelen étrend mellett isszuk.

Az árak is elég meghatározóak, főleg a nyugdíjas vásárlók körében, de tapasztalata szerint még így is a hatóanyag dönt vásárláskor. Foghatnánk az árakra, de nem támasztja alá megérzésünket az eladó hölgy, amikor arról beszélünk, hogy valamilyen oknál fogva az emberek tartózkodnak a biokozmetikumoktól.

Biomanikűr és UV-mentes barnaság

Valószínűleg ezt szerette volna megcáfolni a Biotrend, amikor olyan szolgáltatásokat indított, amelyeknek zöme kifejezetten a náluk kapható bio- és natúrkozmetikumokra épül.

biobolt-reka-2

Ki gondolná, hogy a masszázson, a kozmetikán és a természetes, UV-mentes barnításon túl, a manikűr és a pedikűr is történhet a természetesség jegyében.

Létezik ugyanis egy bioloajokkal történő körömpolírozás, amely során a hatóanyagok a körömlemezeken keresztül szívódnak fel, majd a manikűrös egy speciális reszelővel fényt ad a saját körömnek. Ez akár két hétig is díszítheti a vendég kezeit.

A fodrászat nem enged meg ilyen szabadságot, hiszen egy-egy természetes alapanyagú hajfesték hatóideje akár három óra is lehet, erre pedig sem a kuncsaftnak, sem a fodrásznak nincs ideje – magyarázza Balázs Beáta, a Biotrend munkatársa. Aki mégis ragaszkodik a vegyszermentes hajfestéshez, azoknak tudnak ajánlani megfelelő termékeket otthoni használatra is.

A vásárlói tapasztalatokról érdeklődve Beáta elmondta, a masszőr állítja, sokkal jobb eredményeket el tud érni a biotermékekkel, mint az agyonreklámozott, nem kevés vegyi anyagot tartalmazó szerekkel.

Gluténérzékenyen is teljes az élet

A mai világ tele van allergiás emberekkel, aminek okait és eredetét most ne részletezzük.

Mindenesetre egyre sürgetőbb igénnyé vált az ehhez kapcsolódó termékek Székelyudvarhelyen való beszerezhetősége. Ezt is merte föl Csűrös László is, amikor tavaly megnyitotta Natursziget boltot, ahol a glutén- és laktózmentes, illetve a krónikus betegségekhez kapcsolódó, talán legszélesebb termékskálát kínálja a városban.

biobolt-reka-3

Emellett természetesen megtalálhatók azok az élelmiszerek, táplálékkiegészítők, natúrkozmetikumok is, amelyek az egészség megőrzésében segítenek, vagy az egészséges életmódot folytatók számára fontosak.

A tulajdonos elmondta, igyekeznek a vásárlóknak a segítségére lenni akár egy-egy keresett termék beszerzésében is. Az már csak hab a tortán, hogy ezek a termékek később állandó igénnyé is válhatnak, mint például a biomargarin, vagy a tejfehérje érzékenyeknél népszerű rizstej.

A betérő vásárlók tudatosan keresnek egy-egy terméket itt is, bár a tanácsadás elől sem zárkóznak el – mondja Csűrös László.

Mindezek ellenére mégis az az általános kereskedői tapasztalat, hogy az udvarhelyiek érdeklődése, vagy akár pénztárcája még nem érett meg arra, hogy a megelőzésre koncentráljon, és kevesebb legyen az „eső után köpönyeg" szindróma.

Azt viszont jó látni, hogy a bioboltok tulajdonosai vásárlóközpontúak, segítőkészek, és bármikor hajlandóak a fejlődésre. A többi már rajtunk, vásárlókon múlik. Ha mi is hajlandóak lennénk a minőséget a mennyiség elé helyezni, sokat tennénk magunkért, és a pénztárcánk sem bánná meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."