Gazdaság » Trendek

A csoda, ami csak Székelyföldön működik

Mi az a titkos összetevő, amitől a Góbé termék finomabbnak tűnik, mint az azonos recept alapján készült, de nem Góbé márkába csomagolt? – erről is faggattuk a Góbé termékek gazdáját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

fotók: Dávid Anna Júlia
fotók: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: SOÓS RÓBERT | X
2018. május 30., 10:30
0 hozzászólás. 

Nem kis kihívás a Góbé termékek gazdájának lenni - tudtuk meg Dávid Balázstól. Ismerni kell a termelőket, a termékeket, de az sem árt tudni, hogy melyik termékre hogyan reagál a piac, illetve, hogy mi az, amire szükség lenne, de jelenleg egyetlen Góbé termelő sem tudja előállítani. És időnként az értetlenkedő újságírók kérdésére is válaszolni kell.

Mi az a három dolog, amiben különbözik a Góbé termékek márka a többi kereskedelmi márkától?

Az első és talán a legfontosabb, amiben határozottan különbözik az, hogy sokkal szélesebb termékspektrumot ölel át, mint általában egy-egy kereskedelmi márka. A Góbé termékcsaládba a tejtermék, a hentesáru, a péktermék de akár a szellemi termék is egy márka alá tudnak tömörülni. Ez markánsan megkülönbözteti más kereskedelmi márkáktól.

gobe-interju-be-01

A másik jellemző, hogy már a kezdetektől fogva tudatosan úgy döntöttünk, hogy nem takarjuk ki a termék mögött levő termelőt. A nagy üzletláncok esetében a saját márkás termékeknél a termelő adatai általában rejtve maradnak, csak azt jelölik meg a terméken, hogy kinek készül, de azt nem, hogy ki készítette. A Góbé márka esetében minden terméken megtalálható a termelőnek mindenféle elérhetősége, gyakorlatilag ugyanúgy jelenik meg, mintha a termelőnek a saját márkája lenne, mert a termelő adatai is rajta vannak. Ugyanakkor a Góbé termékek márka egy termékcsaládba tartozást is jelent, ahol a termékek és termelők erősítik egymást.

A harmadik dolog, amit kiemelnék, az a megjelenés. Ha összehasonlítjuk bármelyik kereskedelmi márkával akkor azt mondhatjuk, hogy a Góbé termékek lógója mind dizájnban, mind színvilágban, de akár még bonyolultságban is különbözik bármelyik forgalomban lévő márkától. Nincs hasonló grafikai elemekkel elkészült márka.

Az rendben van, hogy ebben a három dologban különbözik a leginkább a többi kereskedelmi márkától, de ezek közül egyik sem késztet engem vásárlásra. Potenciális vásárlóként mit kellene tudnom a Góbé termékek márkáról?

A legfontosabb információ, hogy egy helyi termékeket magába ölelő márkáról van szó. A kezdetektől fogva ez volt a kommunikációnak az egyik leghangsúlyosabb eleme, hogy a vásárló a helyi termelők helyi termékét találja meg a Góbé termékek márka alatt.

gobe-interju-be-03

Ugyanakkor az élelmiszerek esetében igyekeztünk a hagyományos receptek alapján azt a hagyományos ízvilágot visszahozni, ami a térségre jellemző. Amennyiben lehet, kerüljük a nyugati trendek majmolását, és ez esetünkben sokkal többet jelent annál, hogy igyekszünk nem használni ízfokozókat.

Példaként megemlíthetem a Góbé családi kukoricapelyhet - gyerekkorunk Pufulete -, ami nem tartalmaz semmiféle színezéket, a csomagolásában sincs semmiféle egyszer használatos meglepetés. Mégis imádják a vásárlók. Látszólag egy nagyon egyszerű termék, mégis hosszú időn keresztül dolgozott a termelő, amíg ízfokozók használata nélkül is elő tudta varázsolni a valamikori Pufulet ízt.

A Góbé termékek egyik mottója így hangzik: "Helyi termelőktől, helyi kereskedővel, helyi embereknek". És ha jól értem az Ön szerepe az, hogy közvetítsen a három szereplő között. Kivel gyűlt meg eddig a legjobban a baja?

Gyakorlatilag 2010 májusában indult el a Góbé termékcsalád. Én két évvel később kerültem a történetbe. Nem az én ötletem, nem az én találmányom az egész. Az más kérdés, hogy utána teljes mértékben azonosultam ezzel a koncepcióval. A Góbé termékcsalád megszületése egybeesik a nagy üzletláncoknak a Székelyföldön való megjelenésével. Egyértelmű volt, hogy valamit lépni kell, valamit ki kell találni.

gobe-interju-be-02

Mindig el szoktam mesélni azt a példát, hogy a kagyló a gyöngyöt úgy hozza létre, hogy belekerül egy kis homokszem a házába, és kínjába hozza létre azt a csodaszép gyöngyöt. A Góbé termékek létrejöttében is nagy szerepet játszott a kín, hiszen az addigi láncba bekerült egy homokszem, megjelentek olyan versenytársak a piacon, akikkel szemben valamit kénytelenek voltunk lépni.

Felismertük, hogy egy nagy üzletláncba szinte esélye sincs egy kistermelőnek bekerülni, vagy a volumen miatt, vagy az elvárások miatt, amiket a legtöbb helyi termelő nem tud teljesíteni. Igazából a Góbé esélyt adott a kis termelőknek, hogy ne csak a vásárokon jelenjen meg az árujuk, hanem elérhető legyen egy szélesebb hálózatban is mindaz, amit termelnek. Hiszen a Góbé termékeket nem csak a Merkúrok és Szuperek árusítják, hanem a viszonteladóinkon keresztül számos üzlet és kisbolt polcain megtalálhatók.

Azt mi a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mennyire a helyi emberek számára jelentenek értéket a Góbé termékek. Időnként próbálkoztunk Magyarországon is értékesíteni, illetve Romániában Székelyföld határain kívül, de átütő sikert egyik esetben sem tudtunk elérni. Azt tapasztaltuk, hogy a térségből kimenve nem ugyanazt jelenti a vásárlók számára a Góbé termék, mint itt jelent. Székelyföld határait túllépve valahogy szertefoszlik az az érzelmi töltet, ami a Góbé termékek márkát működteti.

A Góbé termékek mögött meglévő érzelmi töltetett a kereskedők varázsolják bele a termékcsaládba, vagy itt ennél többről van szó?

Ez nem csak a kereskedők érdeme. A termelő is nagy szerepet játszik abban, hogy ez létrejött. Sőt a fogyasztók is jelentősen hozzájárultak és hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az érzelmi töltet megszülessen és működjön.

Volt olyan eset, hogy a kóstoltatásnál a vevő egymás után kóstolta a termelőnek a saját márkáját, illetve a termelő Góbé termékét, és a Góbét egyértelműen jobbnak találta. Ez az az érzelmi töltet, amit a vásárló is bevisz.

Ezenkívül tudatosan vagy kevésbé tudatosan a helyi emberek vásárlói döntéseiben az is szerepet játszik, hogy azzal, hogy Góbé terméket vásárol, egy helyi termelőnek segít, aki a maga részéről ezt a segítséget úgy köszöni meg, hogy megpróbálja a lehető legjobb terméket létrehozni.

gobe-interju-be-04

A globalizáció kicsit felülírta a Székelyföldön régebb jól működő szokásokat és szabályokat, de még pár évtízeddel ezelőtt is működött az a kritérium, hogy ha egy nagyobb munkálatra - például templom építésre - került sor, akkor megpróbálták helyi vállalkozókkal elvégeztetni. Hiszen azzal, hogy a helyit választom, igazából a lánc összes szereplőjét jobb helyzetbe hozom. És a láncban az a szép, hogy az eleje és a vége összeér.

Az egyértelmű, hogy az Elan Trió Kft. magáénak kell, hogy érezze a Góbé termékek márkát, hiszen ez egy általa bejegyzett kereskedelmi márka. De miért éri meg elköteleződni a Góbé termékek mellett egy termelőnek, illetve miért éri meg a Góbé termékek közül választani a fogyasztónak?

Góbé termelőnek lenni azért éri meg, mert az a termék, amit ő Góbé termékként hoz be, az még pont úgy az ő terméke, mint a saját márkával csomagolt termékei, hiszen mint már említettem, a Góbé termékek címkéjén szerepel a termelő illetve a gyártó neve és elérhetősége is. Ez neki akár ingyen reklám is tud lenni, amivel erősíteni is tudja a saját márkáját. Ez az egyik ok, amiért megéri.

A másik, hogy többnyire nagyságrendi különbség van a saját márka és a Góbé márka forgalmazásában. És egy termelőnek igazából az a célja, hogy piaca legyen, hogy legyen, ahol eladja a termékeit.

Ugyanakkor nem győzőm hangsúlyozni, hogy az a gyerek, amit mi Góbé terméknek hívunk az nem a mi gyerekünk. Mi ezt a gyereket csak megkereszteltük. De ez legalább annyira a termelő gyereke is, mint amennyire a mienk.

gobe-interju-be-05

Ha a termelők saját márkáiról beszélünk, akkor azt látjuk, hogy vannak kevésbé sikeresek, és vannak nagyon sikeresek is. Az előbbiek esetében egyértelműen segítséget jelent a Góbé termékek közé való bekerülés, és ha félretesszük a büszkeségeket, akkor a második esetben is jól jöhet az egy gyártónak, hogy Góbé termékeket is gyárt. Hiszen nem egyszer előfordul, hogy a gyártó a saját márka gyártásával nem tudja lefedni a gyártói és értékesítési kapacitását. És azzal, hogy Góbé termékeket is gyárt, igazából a gyártási költségeit csökkenti, hiszen nem mindegy, hogy szinte ugyanazzal az üzemi költséggel mennyi terméket tud előállítani és értékesíteni.

A Góbé termékekkel a fogyasztóknak is megkönnyítjük a dolgát, mivel nem kérdés, hogy ha Góbé terméket választ, akkor egy helyben előállított, jó minőségű, ár-érték arányban jól pozícionált terméket vásárol, és a vásárlása által a vásárlási lánc összes résztvevőjét erősíti. Beleértve saját magát is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."