Itthon » Gazdaság

Ráfázunk a fűtésre?

Az idei fűtésszezonban nem lesz gond a fűtésszolgáltatással, ám 20 százalékkal drágábban melegedhetünk - tudtuk meg Ráduly Mihálytól, az Urbana Rt. igazgatójától.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 28., 16:57
1 hozzászólás. 

A napsütéses és meleg vénasszonyok nyara kedvez a központi fűtésrendszerhez tartozó udvarhelyiek kedvének és pénztárcájának, hiszen egyelőre még csak a moderált összegű nyári számlákat kell befizetni a lakószövetségek kasszájába. Ezek kiegyenlítése egyelőre nem jelent gondot a lakóknak, az udvarhelyi lakószövetségeknek jól áll a szénája. Nincs számottevő tartozás – közölte Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója. Mint mondta, tetemesebb összeggel csupán két lakószövetség „lóg": a Sziget-negyedi 15.000, a Bethlen-negyedi Kós Károly pedig kevesebb, mint 1000 lejjel adósa a szolgáltatónak.

Bár egyelőre még egyetlen lakószövetség sem kérte a fűtésszolgáltatást, kíváncsiak voltunk arra, hogy jön-e kutyára dér, azaz mennyire lesz melegünk akkor, ha majd a fűtésszámlát is benyújtják.

A központi fűtéshez használt hőenergia 198 lej/gigakalória ára először júliusban, az 5 százalékos áfa-emelést követően ugrott meg 207 lejre. Ehhez hozzáadódik a legutóbbi tanácsülésen elfogadott 12,5 százalékos áremelés, ami október elsejétől lép érvénybe. Ez az összesen húszszázalékos növekedés azt jelenti, hogy a lakossági hőenergia ára 240 lej/gigakalória lesz, tehát ennyivel számolunk ebben a szezonban – közölte a zsebbe vágó tényt Ráduly.

Hozzátette: az előző fűtésidényben (2009 október-2010 április) a szolgáltatóhoz tartozó 2875 tömbházlakásra az összesen számlázott, fűtésre használt hőenergia (14472 gigakalória) lakásonként átlagosan 998,87 lejt kóstált. Figyelembe véve az áremelkedéseket és hasonló időtartammal számolva, az előzetes átlagszámítások alapján ebben a szezonban ez az összeg lakrészenként 1.194 lejre nő – magyarázta Ráduly.

Az igazgató egyetértett azzal, hogy a lakóknak ez a tél az előzőnél „keményebb lesz", de optimistán nyilatkozott a jövővel kapcsolatosan. Reményei szerint az alternatív és olcsóbb hőenergia előállítását célzó, pályázati pénzekből megvalósítandó beruházások (biomasszás kazánok, napelemekkel előállított hőenergia) beváltják a hozzájuk fűzött reményeket és jelentős költségcsökkentést jelentenek majd.

Egyelőre, a számokat tekintve biztos: idén télen alaposan ráfázhatunk a fűtésre, és nem csak a fűtőtestekből áradó meleg, de a „forró" fűtésszámlák kifizetése is megizzaszthat.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szkíta
2010-09-28 18:44:58
Az a helyzet hogy évek óta hülyítik a népet biómassza meg egyéb alternatív fűtési technikákkal de az egészből semmi se valósult meg maximum a saját lakásaikban .
Bolondítsák az embereket hogy ne váljanak le de lassan tele a hócipő és az a kevés rendszeren maradt is kezdett leválni.
Én közel 10 éve intettem búcsút az Urbanának és azóta akkor fűtök ha fázok és nem akkor amikor ők akarják.
Nem spórolok csak azért hogy több maradjon (sokan inkább gyógyszerre költenek) de ha szeptemberbe hideg van akkor begyújtok és nem telefonálgatok hogy mikor akarnak meleget adni vagy ha márciusban meleg van akkor kikapcsolom és nem kifelé fűtök azzal hogy kitárok minden ablakot mert bent elviselhetetlen meleg van .
Egy kicsit korábban kelet volna gondolkozzanak és nem akkor amikor minden kötél szakad és lassan már nem éri meg befektetni a cégükbe.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."