Itthon » Gazdaság

Nem elég márkás a székely

Országos szinten a találmányi szabadalmak és a védjegyigénylések terén is sereghajtó Hargita megye - derült ki a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által szervezett előadáson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

SZMVSZeloadas_Vedjegy
SZMVSZeloadas_Vedjegy
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 20., 12:02
1 hozzászólás. 


A Védjegy és szabadalom című szakmai találkozó meghívott előadói Varga Gábor, az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal (OSIM) vezérigazgatója, Adelin Stanciu a sepsiszentgyörgyi regionális központ munkatársa és Antal István parlamenti képviselő voltak.

„Egyértelmű összefüggés van a szellemi tulajdon védelme és a régió fejlődése között. Ennek ellenére ez egy olyan szakterülete a piacgazdálkodásnak, amelyről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, holott amennyiben a szellemi tulajdon nem kapja meg a megfelelő védelmét, elsősorban az alkotó ember elbizonytalanodik, másodsorban pedig munkájának termését más elbitorolhatja. A szabadalmi törvény privilégiumot ad a tulajdonosnak, az alkotónak egy bizonyos területre, egy meghatározott időre"- fejtette ki Varga Gábor, aki 1998 óta vezeti a tizenhat regionális központot koordináló bukaresti székhelyű országos hivatalt.

SZMVSZeloadas_Vedjegy

„Ha nem tudjuk megvédeni szellemi értékeinket, akkor az régen rossz" – figyelmeztetett Varga, aki bemutatta a legfrissebb nemzetközi, országos és régiókra lebontott statisztikai adatokat is. A felmérésből világosan kiderül: az egymillió lakosra számított adatok tükrében a védjegy- és a találmányi szabadalmi bejelentések terén Románia nemzetközi szinten a sor végén kullog. A százezer lakosra számított védjegybejegyzési adatokat tekintve Hargita megye az országos rangsorban hátulról a hetedik, a találmányi szabadalmakat illetően szintén sereghajtó. A formatervezési minták bejegyeztetését illetően már sokkal jobb a helyzet: a leadott kérések alapján Hargita megye az élmezőnyben, az ötödik helyen van a lajstromon.

Varga Gábor véleménye szerint az országos helyzet nem rózsás, de nem is reménytelen, a bejegyzési kérelmek száma növekvő tendenciát mutat, különösen a védjegybejegyzések terén. A formatervezési minták bejegyeztetésénél tavaly mindössze 485 kérelmet jegyeztek - e téren a növekedést a szakember attól a törvénymódosítástól reméli, amely leegyszerűsítette és felgyorsította a bejegyeztetés procedúráját.

SZMVSZeloadas_Vedjegy

Az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatalnál 2010-ben összesen 8 753 hazai és 3 280 márkaigénylési kérést iktattak. Varga Gábor vezérigazgató szerint biztató, hogy 2011 első felében már 580 találmányi szabadalmi kérést jegyeztek és örvendetes, hogy ezeknek zöme az egyetemi, kutatási szférából származik.

A Hargita megyei lesújtó statisztikának egyik oka, hogy a megyében nincs területi iroda, a szabadalmi és védjegy bejegyeztetési kérelmeket egyelőre csak a sepsiszentgyörgyi regionális központnál lehet leadni.

„Ez hamarosan változni fog, mert az országos hivatallal folytatott tárgyalások alapján reális az esélye annak, hogy Székelyudvarhelyen legkésőbb ősszel egy területi irodát nyissunk, amelynek működtetését a szövetség felvállalja" - közölte a szakmai előadás házigazdája, Birtalan József az SZMVSZ elnöke.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szba
2011-06-20 21:34:38
"A Hargita megyei lesújtó statisztikának egyik oka, hogy a megyében nincs területi iroda, a szabadalmi és védjegy bejegyeztetési kérelmeket egyelőre csak a sepsiszentgyörgyi regionális központnál lehet leadni."

na, azért ez nem teljesen igaz, vagy egy gonosz reklám.

tessék megnézni itt, és kiderül, hogy nem is kell Sepsiszentgyörgyig menni, mert ilyen ügyeket Udvarhelyen is lehet intézni:

http://www.patent-chamber.ro/4.html
(Agentii Specializate in Proprietate Industriala)

http://www.patent-chamber.ro/3.html
(Lista Consilierilor in Proprietate Industriala, membri ai Camerei Nationale a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."