Itthon » Gazdaság

Nincs fűtésszubvenció, marad a fűtéspótlék

Most már biztos: ha az önkormányzat nem pótol, az idei télen alaposan ráfázunk a fűtésszámlára. Legfeljebb a fűtéspótlék melegíthet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Itthon_Gazdasag
Itthon_Gazdasag
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. szeptember 19., 12:35
0 hozzászólás. 

Nem bizonyult hamis riogatásnak az állami fűtésszubvenció eltörlése: a kormány úgy döntött, a távhőszolgáltatók nem kapnak többé gázár-támogatást. Az állami támogatás megszűnése a lakossági gáz árának növekedéséhez vezet, így ebben a fűtésszezonban a tavalyinál jóval magasabb áron melegedhetünk.

Itthon_Gazdasag

A szubvenció megszüntetéséről múlt héten határozott a kabinet, ugyanakkor a szeptember 14-i ülésen elfogadták a fűtéspótlék alkalmazására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet is. Eszerint a távfűtésen levő családok esetében az egy főre eső jövedelmi küszöb 786 lejre emelkedett.

Az egyedülálló személyeknél ez a szint magasabb, esetükben legfennebb 1082 lejes jövedelemmel lehet fűtéspótlékot igényelni. Az új rendelet a támogatás mértékét is szabályozza, így azok a családok, ahol az egy főre jutó havi jövedelem 615 - 786 lej között van, ebben a szezonban csupán 5 százalékos fűtéspótlékra lesznek jogosultak a korábbi 10 helyett.

Az állami támogatás kiesésének pótlása az önkormányzatok feladata. Udvarhely esetében a lakossági hőenergia jelenlegi ártámogatott árát (240 lej/gigakalória) csak akkor lehet megtartani és a jelenlegi termelési árra (378 lej/ gigakalória) való emelést elkerülni, ha az önkormányzat vállalja, hogy a helyi költségvetésből kiegészíti a kieső állami részt. Ehhez az eddigi 44,47 lej/ gigakalória helyett 138 lej értékben kell támogatnia a lakossági hőenergia előállítási árát.

Amennyiben a városatyák erre a módosításra nem bólintanak rá, úgy a nem csekély különbözetet az Urbana Rt. kliensei fizetik ki. Magyarán

a gáz ára közel 100 lejjel emelkedik.

 

"A polgármester a jelenlegi ár megtartása mellett van, de határozatot a tanácsnak kell hoznia" - nyilatkozta portálunknak Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója. Azt, hogy milyen döntés születik ez ügyben nehéz megjósolni, annál is inkább, mivel a távhőszolgáltatás létjogosultságát, illetve a rendszeren végzett beruházásokat a polgáriak korábban már több ízben is megkérdőjelezték.

Annyi biztos, a távhőszolgáltatásnak idén 200 udvarhelyi család intett búcsút – ez már önmagában maga után vonja a fűtésszámlákon levő összeg emelkedését. Az is borítékolható, hogy a megemelt jövedelmi küszöb miatt az idei szezonban ugrásszerűen meg fog nőni a távfűtést használó és fűtéstámogatást igénylők száma, hiszen a jövedelmek az elmúlt évben nem növekedtek - vélekedett Fülpesi Gyula, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője.

Tavaly Székelyudvarhelyen 4 000 személy nyújtott be fűtéstámogatási kérést, ebből 800-900 között volt a távhőszolgáltatást igénybe vevők száma.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."